iPon Hírek

Energiatakarékos memóriavezérlő a Rambus-tól

Dátum | 2009. 10. 26.
Szerző | J.o.k.e.r
Csoport | FŐ EGYSÉG

A Rambus illetékesei folyamatosan fejlesztéseket folytatnak annak érdekében, hogy a mobil piacon a lehető legtakarékosabb energiafelhasználás mellett üzemelő termékekkel állhassanak elő. A gyártó most energiatakarékos memória chipeken és memóriavezérlőn munkálkodik és az előzetes információk szerint a projekt nagyon szépen halad.

Az újdonság blokkvázlata.Régebben a Mobile Memory Initiative névre keresztelt program részeként már kifejlesztettek olyan mobil memóriavezérlőket, amelyek elődeikhez képest 33%-kal kevesebb energiát használnak fel működés közben. Az új memóriavezérlő esetében azonban a hagyományos megoldásokhoz viszonyítva már jelentősebbek a megtakarítások: 78%-kal kevesebb energiával is beérik, ami nem elhanyagolható tényező. A Rambus-tól származó információk szerint egy DDR2-400-as memóriavezérlő 10 mW-nyi energiát használ fel egy Gb/s memória sávszélesség biztosításához. Az új memóriavezérlő ezzel szemben már 2,2 mW-nyi energia felhasználásával is képes a feladat ellátására, azaz ötöd annyi árammal is beéri, mint hagyományos társai. Az új vezérlő a FlexClocking technológiára alapul, ami hatékony energia menedzsment és igen hatékony és stabil jeltovábbítás mellett üzemel.

A fentebb említett pár mW-os különbség elsőre nem tűnik túl jelentősnek, azonban a gyártó ezt az újdonságot okostelefonok, netbookok, hordozható játékgépek és médialejátszó eszközök esetében kívánja majd felhasználni, és így már egészen máshogy fest a kép, ugyanis ezeken a területeken rendkívül fontos az energiatakarékos működés. Az új vezérlő a gyártó állítása szerint egyébként elég gyors ahhoz, hogy egyetlen mobil RAM felhasználásával is 17 GB/s-os memória sávszélességet tudjon biztosítani.

A gyártó egyelőre nem osztott meg információkat arról, hogy vannak-e már olyan cégek, amelyek igénnyel éltek az újdonság licenszelésével kapcsolatban, valamint az sem tudható, hogy az energiatakarékos memória vezérlők vajon mikor tűnhetnek fel a piacon. Így vagy úgy, az elért eredményt nyugodtan nevezhetik mérföldkőnek.

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

3. Zsolt501
2009.10.26. 09:40
VISSZA A HIRHEZ

Miért a DDR2-es 400-as ramokkal tesztelt, mikor ezeket már alig lehet kapni, új gépekben meg szinte már csak a DDR2 800-as ramok fordulnak elő, illetve az új DDR3-as ramok volnának az érdekesek, mert ezek vannak most elterjedőben.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. axe
2009.10.26. 11:38
okostelefonba hova kéne 800-as ddr2 v ddr3
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. StevyXIX
2009.10.26. 13:27
Már most is vannak 128MB SDramos példányok és ha kijön az újabb ARM processzor ami már 1Ghz vagy e feletti lesz nyilván a ram mérete is növekedni fog és netbookba is kell ram, ott is nagyon jól jön az ilyen energiatakarékos ram.

Amacs:
Itt se ilyen ramokrólvan szó.

DDR3 ram amúgy azért lenne jó, mert kevesebbet fogyaszt (alacsonyabb feszültségen működik), mint a DDR2 vagyis azonos teljesítményt kisebb fogyasztással el lehet érni.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!