iPon Hírek

Energiatakarékosabb és gyorsabb az új Chrome webböngésző

Dátum | 2015. 09. 04.
Szerző | J.o.k.e.r
Csoport | SZOFTVER

A Google szoftverfejlesztői elkészültek a Chrome legfrissebb, 45-ös kiadásával, amely több szempontból is komoly előrelépésnek tekinthető. Az új webböngésző sokkal energiatakarékosabban bánik a rendszer erőforrásaival – különös tekintettel a rendszermemóriára –, de emellett reszponzívabb és hatékonyabb is lett, ami rendkívül jó hír a Chrome rajongók számára. Az új Chrome esetében alapvetően három fontos lépést tettek a fejlesztők a fentebb említett előrelépések eléréséhez. Egyrészt alaposan optimalizálták a webböngésző JavaScript motorjának hulladékgyűjtő funkcióját, így üresjáratban lehetőségük nyílik az algoritmusoknak a korábban használt memória-terület megtisztítására, ami a webböngésző rugalmasságára, reszponzivitására is jótékonyan hat. A Google szakemberei szerint ez a változás weboldalanként átlagosan 10% körüli memóriahasználat-csökkenést eredményez, de a komplexebb lapok esetén még ennél is komolyabb előrelépésre lehet számítani. Ha például az új Chrome alatt nyitjuk meg a Gmail fiókunkat, azt a korábbihoz képest akár 25%-kal alacsonyabb memóriahasználat mellett tehetjük meg.
Chrome 43 vs. Chrome 45
Második lépésként változott a megnyitandó weboldalak kezelésének módja, azaz a Chrome sokkal okosabban, sokkal hatékonyabban állítja vissza a korábbi böngészési állapotot – már amennyiben ezt a funkció az adott rendszeren engedélyezve van. Korábban a Chrome minden böngészőfület újra teljesen betöltött a webböngésző indításakor, ami rövid idő alatt hatalmas memóriahasználatot eredményezett. Az új, azaz a 45-ös kiadás esetén már szelektív böngészőfül-betöltést alkalmaz a szoftver: csak azok a böngészőfülek és weboldalak töltődnek be teljesen, amelyeket a leggyakrabban használunk, ha pedig az adott rendszer éppen kifogyóban van a felhasználható memóriából, még elővigyázatosabban foglal le magának memóriaterületet a Chrome.
A harmadik lépés a korábban már bejelentett újítás, miszerint a Chrome alapértelmezetten megállítja a Flash alapú tartalmak lejátszását egy-egy weboldal betöltésekor, ami hatékonyabb erőforrás-felhasználást eredményez, valamint a rendszer fogyasztását is csökkenti. Utóbbi különösen mobilkonfigurációk esetében lehet fontos: ezeknél a rendszereknél a Google szakemberei szerint akár 15%-kal is növekedhet a webböngészés alatt mért akkumulátoros üzemidő a korábbiakhoz képest. A Flash megállító funkció egyébként minden felhasználó esetében alapértelmezetten be lesz kapcsolva. A Chrome legfrissebb, 45-ös kiadását innen tölthetik le az érdeklődők.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

36. twollah
2015.09.04. 20:34
A javat meg csuklobol tiltja.
Ezzel rendesen kiszurt velem es meg sokan masokkal is.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
35. ncc1701
2015.09.04. 21:05
Egyre szarabb a chrome. Lehet kéne próbát tennem a firefoxxal. Megint.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
34. Bzsolt
2015.09.04. 23:49
Egyre jobb ez a Chrome Edge-et, Fox-ot és Operát is használok a cégnél, de otthon csak chrome-ot Kicsi, fürge és megbízható. Nálam eddig sem volt memória zabálós probléma, de amúgy is 16gb-nál elfér, ami lassan alap lesz. De jó látni, hogy odafigyelnek és fejlesztik még mindig.
Jelenleg 1. böngésző. Nehéz lesz utolérni így.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
33. tomboy013
2015.09.05. 00:24
Na mondom kipróbálom már a W10-es tabletemen milyen az új verzió. Hát még a scrollozás is akad... Vicc ez a Chrome. Érdekes módon az Edge/Explorer/Firefox hármassal nincsenek ilyen jellegű gondok. Ez már 8.1-en is jelen volt a régi verzióval. Sajnos elmúltak a régi szép idők mikor imádtam. Igazából ma már egy Edge és Firefox mellett nekem használhatatlan. CIB-es netbankot sem lehet működésre bírni vele amellett hogy borzasztóan akad az egész. Úgyhogy kuka.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
32. johnny63
2015.09.05. 07:50
Én használom a Chrome-ot is meg a Firefox-ot is. Amikor bekapcsolom a gépet és betöltött a windows rögtön mind a 2 böngészőt indítom. Chrome-on már bejelentkeztem facebookon, firefox még mindig tölt,
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
31. gabesz7630 Bzsol...
2015.09.05. 09:09
Kicsi?
Na te se lattad meg a taskmanagert amikor a chrome fut.
ugyanazokkal az oldalakkal kb2x annyi memoriat zabal mint a firefox.
radasul vagy 20 feladatra osztva.
Androidon meg aztan egy kesz katasztrofa amit nagyitaskor csinal.
Az ok, hogy sok memoriaval nem okoz gondodt csak:
1 Ha mas komolyabb cuccok is mennek akkor mar annnyira nem vicces.
2 Egy nyomorult bongeszo aminek kb 1 gigaval is hasitani kene.


#5 Ja a facebook a lenyeg. Mi mas.
Lehet azert jott be gyorsan (es gondolom csak az) mert az egesz mar erre van kielezve?


Asztalon ket alternativa van
Ie-vel letoltod a firefoxot.
kb.
Mondjuk en az ie-t mar erre sem hasznalom mert van egy telepito a downloadsban aztan csak frissiteni kell.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
30. KaiotEch gabes...
2015.09.05. 10:09
Én FirefFox párti vagyok, de amit te írsz nettó baromság. Chrome sokkalta kevesebbet fogyaszt. Ennek ellenére FF-ot ajánlom mindenkinek!

Azzal egyetértek, hogy a világon a FB az "etalon". (sarcasm) Nem tudom mikor változott meg az emberek gondolkodása, hogy ha nincs FB, akkor megállt az élet.... Szánalmas!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
29. Taranisz tombo...
2015.09.05. 10:30
Azért azt állítani, hogy azért szar a Chrome, mert nem jön be rajta a CIB netbankos felülete erősen hülyeség... a CIB banknak teljesen java alapú ami nem épp arról híres, hogy biztonságos felület... arról nem is szólva, hoyg elavult verzió alatt fut az egész... ez nem a Chrome hibája, hogy nem engedi betölteni hanem a CIB-nek egy hatalmas hibája, hogy még mindig egy elavult, lassú és biztonsági résektől hemzsegő felületet alkalmaz a netbankjához... szal sry, de hülyeség amit írtál.

A scrollozás meg hasonlók pedig meg inkább a gépedben kell keresni, mert se magamnál se sokkal rosszabb gépeknél sem tapasztaltam ilyet soha. A user error-t ne kenjük a programra.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
28. hympyke
2015.09.05. 11:15
És a cache-t már át lehet rakni pár kattintással vagy még mindig szopni kell vele?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
27. ncc1701 Bzsol...
2015.09.05. 11:56
Kicsi? Gigabájtokat foglal a lemezen. Az meg, h vérpistikénél mennyi memóriát használ, az engem nem érdekel, de a céges terminál szerveren lezabálja azt, ami van. Döbbenet.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
26. HeverAdam
2015.09.05. 12:29
LETILTOTTÁK A BATTLELOG-OT!!! Ennyit a Chrome-ról! Csesszék meg!!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
25. csabi001
2015.09.05. 13:09
A Chrome-t az androidhoz tudom hasonlítani. Jó, funkciódús, komoly böngésző szeretik az emberek, de egy idő után belassul, akad a görgetés stb... és ennek ellenére zabálja az erőforrást.

Androidnál is ez a helyzet. Nem is lehet letagadni hogy mindkettőt a G csinálja. Az Edge meg egyelőre nem egy kedvelt böngésző. Az meg az MS-re és a Windows Phonehoz hasonlítható. Alig eszik valami erőforrást (jó mondjuk voltak/vannak memória használati problémák, de ezek egy része javult és még javulni fog) és CPU-t szinte végképp nem zabál. Gyors, egyszerű, de nem közkedvelt, se nem funkció dúsa, mivel még kiegészítők sincsenek.

A Windows Phone is hasonló. Gyors (már 512 mb ram-al is, Androiddal ellentétben), sosem akad, nem lassul. Egyszerűen csak nem közkedvelt a böngésző sem, meg a windows phone sem, mivel egyiken kiegészítők másikon app-ok hiányoznak.

De erőforrás felhasználásban gyökeresen ráver az MS a G-re. Úgy mint mondjuk az Intel meg az AMD harcban az Intel az AMD-re.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
24. wishformor... Taran...
2015.09.05. 13:56
Barmikor tudsz java website exception-t hozzaadni a configban a security ful alatt, es akkor mennifog megint.

@HeverAdam
ha a kacsa nem tud uszni, nem a viz a hulye!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
23. Asagrim Taran...
2015.09.05. 19:09
És ezzel a felismeréssel most marhára ki vagyok segítve, hogy a CIB a szar, meg az összes másik cég, ami java felületet használ.

Attól a teendőt még ugyanúgy muszáj lesz elvégezni.

wishformore

Chrome beállításokban nyoma sincs semmiféle NPAPI beállításnak, kikerült a Chrome-ból teljesen.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
22. wishformor... Asagr...
2015.09.05. 20:05
Nem is ott kell allitani, hanem a java control panelen a security exception-ok nel
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
21. VAjZY
2015.09.05. 20:19
Mobilon vajon ismét megjegyzi majd a már betöltött lapokat? Nagyon idegesítő, amióta rászoktak erre a "fél perc háttér után minden fület töltessünk be újra" hülyeségre. Elgondolkodtam rajta, ez a jó szokás eheti-e pluszban az adatforgalmat.
Javaslat?
Régebb (2.3-as időkben) Operat használtam, az volt a legjobb, de ez az új már nem jön be, így azt hanyagoltam is. Chrome-al pedig ezen kívül nincs bajom Androidon.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
20. scineram
2015.09.05. 21:26
Nekem FF (64 bit) nagyon hasít, úgyhogy marad is. Chrome csak speciális esetekre van. Egyébként nem túl szimpatikus.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
19. locsalit
2015.09.05. 23:34
ja de az npaip vagy az meg nincs benne ugyhogy THX.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
18. gabesz7630 Kaiot...
2015.09.06. 00:19
Hat baratom pedig igy van.
Konkretan megneztem anno.
Az ff meg a pluginkontener az 2 task.
Chrome-nal meg ket kb. ugyanakkora task meg vagy 10 kissebb masik.
Kulon cpu hasznalattal, megszakitassal io-val stb.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
17. mythbuster twoll...
2015.09.06. 01:59
Mióta írunk így 2015 -ben java-s honlapokat?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
16. tomboy013 Taran...
2015.09.06. 10:19
Jah igazad van, egy nemrég újra rakott rendszerre felraktam a Chrome-ot ami akadozik és user error... Ami mellesleg 8.1-én is akadt. Imádom az ilyen okos beszólásokat. Atomos tableten jelenleg nulla a Chrome az az igazság. Lassú mint a tetű és akad is mondhatsz bármit ez a helyzet. Láthatóan nincs vele tableten tapasztalatod anélküli meg user errorozhatsz nekem, hiteltelen.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2015.09.06. 11:17
Hát nem is most készült valószínűleg, csak itt maradt.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
14. Shelby gabes...
2015.09.06. 12:09
Ez így van. Chrome megnyitáskor már csinál pár folyamatot, párszáz mega foglalással, azán minden egyes ÜRES tabfül megnyitása még + 60-90 mega!

Egy üres 10 füles megnyitott chrome 1 gigát zabál, ez a vicc.

Megnézné valaki, hogy ez az új mennyit zabál?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2015.09.06. 12:24
ennyit
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
12. wishformor... mythb...
2015.09.06. 13:05
Javas honlapokat? ha Appletre gondolsz, az nem honlap, ha meg backend-re akkor meg el kell keseritselek...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
11. mythbuster wishf...
2015.09.06. 13:35
Megírod a logikát PHP -ban vagy JavaScriptben. Kérdés?

A Javat és a Flasht már rég ki kellett volna nyírni az összes böngészőből.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
10. Resike
2015.09.06. 21:49
Ki nem szarja le hogy mennyi ramot használ? Gyors böngészőt akarsz? Akkor az agresszívan fog előre cachelni, ami meg ramba fog kerülni. Nem mintha a pénzedet vinné.

Valamint a Fifóban 2x akkora a felderített de kijavítatlan biztonsági részek arányának a száma, mint a Chomeban. Ha egy hétig használnátok Chrome-ot utána vissza se néznétek rá.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
9. Fzoltan csabi...
2015.09.07. 07:30
"A Chrome-t az androidhoz tudom hasonlítani. Jó, funkciódús, komoly böngésző"

Röhög a vakbelem.
A Chrome nem azért lett népszerű, mert funkciódús(nak indult). Egy végletekig lebutított böngésző, csak a jelenlegi kínálat mellett tűnik jól felszereltnek.
Régen a FF, Opera ezerszer több funkcióval bírtak, mégis ez a f*s terjedt el. Sikerült is kicsinálnia az FF-et és az Operát (ami mára gyakorlatilag egy Chrome Opera skinnel).

Ezek után eszméletlenül várom, hogy mi lesz a Vivaldival...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
8. 5hR3kY Fzolt...
2015.09.07. 08:01
Szólok hogy Vivaldi már 1741. július 28-án meghalt, így nem lesz vele semmi, hacsak nem exhumálják.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. zseko
2015.09.07. 08:50
Az Opera indításkori böngészőfül-betöltése már hónapok óta még ettől is magasabb szinten működik.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. Gre@T
2015.09.07. 09:29
Nálam és egy másik gépen 64 bites 8.1 alatt indításkor rögtön crashel. Leszedtem, registry kipucol, de továbbra sem indul el. Ez a hulladék logolni pedig csal linux alatt szeret. Közben a 64 bites béta simán fut. Szóval Maxthon és Firefox. Valahogy elég volt belőle.....

"Abszolút energiatakarékos, mert el sem indul....."
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. ateszhv
2015.09.07. 09:45
Aki akar egy sokat szemetelő és kémkedő vacakot akkor használja egészséggel. A telomon az első dolgom volt letiltani. Nevetséges mekkora helyet foglal el asztali PC meg telefonon is.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. Shelby axe
2015.09.07. 13:15
Köszönöm. Ránézésre (a memóriahasználat) semmit sem változott.

Az 5 üres lapod a 70-80 megás folyamatok, a betöltött lapjaid meg a 140 megásak.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. Resike Fzolt...
2015.09.07. 15:18
"végletekig lebutított böngésző"

Ezek szerint életedben nem használtál PC-n Chrome-ot 10 percnél tovább.

Valamint nem is tudom hogy a "sokkal jobb" konkurencia miért lopkod belőle minden funkciót amint megjelenik.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. Fzoltan Resik...
2015.09.07. 21:34
Ugye most viccelsz? A Chromenál egyszerűbb böngésző jelenleg nem létezik, ebben rejlik népszerűsége. Az innovatív böngésző sokkal inkább a régi Opera és a Firefox volt.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. Resike Fzolt...
2015.09.08. 15:02
Hát te hülye vagy.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!