iPon Hírek

Energiatermelés zászlókkal

Dátum | 2015. 02. 03.
Szerző | Jools
Csoport | EGYÉB

Érdekes elgondolással állt elő egy francia kutatócsoport, amelynek tagjai a szél energiáját egy piezoelektromos anyag révén alakítanák át elektromos energiává. Az elképzelés szerint az anyagot zászlókra tennék, amelyek tartós szélben az anyag és a levegő találkozásainál fellépő instabilitások miatt kellő mértékben lobognának. Mivel a piezoelektromos anyagokban deformáció hatására elektromos feszültség keletkezik, ez a lobogás elegendő lehet ahhoz, hogy a zászlók hasznosítható mennyiségű elektromos energiát termeljenek. Az ötlet technikai megvalósítása ugyanakkor nagy kihívás, hiszen olyan anyagot kell alkotni, amely nagyjából egyenletesen lobog (amit befolyásolnak a piezoelektromos rátétek, hiszen ezek megváltoztatják a szövet természetes mozgását), a rendszernek ugyanakkor a szél kiszámíthatatlansága miatt bírnia kell a jelentős energiaingadozásokat is. A francia szakértők egy ilyen, elmondásuk szerint optimálisnak tűnő rendszer terveit vázolták fel nemrégiben megjelent tanulmányukban. Az elképzelés alapjaiban formálhatja át a szélenergia hasznosításának módját, és akár a vízi áramlatokból (természetes vagy mesterséges vízfolyások, árapály stb.) történő energiatermelésben is alkalmazható lehet.
A kutatók elképzelése szerint a piezoelektromos anyagból készült foltok egy egyszerű zászló két oldalára kerülnek, és egy rezgőkörbe vannak kötve. A szakértők úgy találták, hogy ha a lobogás frekvenciája közel kerül az áramkör sajátfrekvenciájához, az egész rendszer rezonálni kezd, vagyis a megfelelő frekvencia eltalálása révén a zászló mozgásának amplitúdója és az energiatermelés is a lehető legnagyobbra fokozható, és ez az állapot stabilan tartható is. A tesztek során a megfelelően beállított rendszerekben a közeg, legyen az levegő vagy folyadék, áramlásának apróbb felgyorsulásai és lelassulásai sem voltak hatással az optimális lobogó mozgásra. Az elrendezés másik nagy előnye, hogy rezonáló rendszerben a zászló alacsonyabb szélsebesség mellett kezd lobogni, mint normális esetben tenné, vagyis sokkal szélesebb határok közt alkalmas a szél energiájának kiaknázására.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

3. gombabacsi
2015.02.03. 10:23
ez kb 10 éve nekem is eszembe jutott már
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. croix
2015.02.03. 10:36
hasonló már létezik a tengereken, hullámokon működő generátorok, mint valami hosszú sok tagból álló kígyók, melyeknek a csuklópontjaiknál vannak elhelyezve a generátorok
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. Humbuk
2015.02.03. 19:40
"a rendszernek ugyanakkor a szél kiszámíthatatlansága miatt bírnia kell a jelentős energiaingadozásokat is."
aham...

"vagyis a megfelelő frekvencia eltalálása révén a zászló mozgásának amplitúdója és az energiatermelés is a lehető legnagyobbra fokozható, és ez az állapot stabilan tartható is."
aham...

"A tesztek során a megfelelően beállított rendszerekben a közeg"
aham...

Kedves cikk író, ezek egymással ellentétes dolgok. Nem tudom, hogy ez a magyar kipofozott szöveg-e vagy esetleg így van a forrásban is.

Hogy lehetne stabilan tartani a szelet, amikor a szélturbinákat is egy idő után fékezni kell, hogy ne menjenek tönkre?

Jó a piezo cucc, de mekkora a teljesítmény???? DC: P=U x I de legjobb esetben is Ac: P=U x I x cos(fi)... A teljesítményhez nem csak feszültség hanem áram is kell... Kivi lennék mekkora az az áram.

talán 1millió zászlóval már érnénk is valamit.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!