iPon Hírek

Engedélyezték az első rák elleni vírusterápiát Európában

Dátum | 2015. 10. 29.
Szerző | Jools
Csoport | EGYÉB

Európában és az Egyesült Államokban a napokban engedélyezték az első egy rák elleni vírusterápiát: az újfajta eljárás lényege, hogy egy genetikailag módosított herpeszvírus révén érik el a szakértők, hogy az immunrendszer hatékonyabban tudjon fellépni a bőr festéktermelő sejtjeiből kiinduló daganatos megbetegedés, a melanoma ellen. Mivel több tucat más onkolitikus vírus is a klinikai kipróbálás végső fázisában van, a szakértők azt remélik, hogy ez a fajta terápiás megoldás a következő években gyorsan általánossá válhat. Számos olyan vírus létezik, amely elsődlegesen a daganatos sejteket támadja meg, mivel ezekben gyakran nem működnek megfelelően a vírusok elleni védekezési rendszerek. A vírusterápiák ezt a tényt több mint fél évszázada igyekeznek kiaknázni. A szakértők már a 19. században észrevették, hogy a daganatos betegek állapota időnként javulásnak indul, miután valamilyen fertőzésen estek át. A kutatók ezért az 1950-es években aktívan kísérletezni kezdtek, és különböző vírusokkal oltották be rákos pácienseiket annak reményében, hogy ezek jobban lesznek. A módszer időnként működött, és a tumorok eltűntek a betegből, máskor viszont éppen a kezelés ölte meg a pácienst. A genetikai fejlődésével aztán lehetővé vált az is, hogy a szakértők ne csak a természetben megtalálható vírusokkal próbálkozzanak a tumorsejtek ellen, hanem olyan kórokozókat hozzanak létre, amelyek elsődlegesen a rákos sejtek elpusztítására koncentrálnak, és más károkat nem okoznak a szervezetben. A most engedélyt kapott T-VEC például gyakorlatilag egyáltalán nem képes arra, hogy herpeszkiütéseket okozzon, viszont hordoz egy olyan gént, amelynek fehérjéje fokozza az immunválaszt, így még hatékonyabban járul hozzá a tumorsejtek pusztulásához.
Az onkolitikus vírusok hatásosságát sok csodás gyógyulás története erősíti meg, a terápiák hivatalos engedélyezéséhez azonban az anekdotikus bizonyítékoknál többre van szükség. 2005-ben Kínában már engedélyezték egy adenovírus, a H101 egészségügyi használatát a fej-nyaki tumorok kezelésére, mivel azonban a klinikai tesztek során csak azt vizsgálták a szakértők, hogy a vírus elősegíti-e a tumorok zsugorodását, arra viszont nem tértek ki, hogy a páciensek túlélési esélyeit is javítja-e, a H101-et a világ más részein azóta sem használják. A T-VEC kapcsán idén májusban publikálták egy nagy klinikai tesztsorozat eredményeit az azt kifejlesztő kutatók, és az őket támogató biotechnológiai cég, az Amgen munkatársai. A vizsgálatokból az derült ki, hogy a vírus hatékonyan csökkenti a melanomás betegek daganatainak méretét, és átlagosan 4,4 hónappal hosszabbítja meg életüket. A vírust egyenesen a tumorokba kell injektálni, a terápia azonban az egész szervezetben, a kezeletlen daganatokon is érezteti hatását a fokozott immunválasz eredményeként. Ezzel együtt azonban még közel sem tökéletes a kezelés, így a szakértők folyamatosan azon dolgoznak, hogyan tudnák még jobbá tenni a rák elleni harcban bevetett vírusokat. Az egyik megoldandó probléma ezek bejuttatása, a kórokozók ugyanis a legjobban azon daganatok ellen hatásosak, amelyekbe közvetlenül beinjekciózzák ezeket, ez azonban bizonyos szervek esetén nehezen valósítható meg. Ahhoz viszont, hogy az onkolitikus vírusok a test mélyebb szöveteibe is eljussanak, késleltetni kell az immunválaszt. Ezért a szakértők most olyan kórokozókkal is kísérletezgetnek, amelyek normális esetben nem fertőzik meg az embert, viszont nagyon hatékonyak abban, hogy vérsejtekben megbújva elrejtőzzenek az immunrendszer elől, és a test minden részére eljussanak.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

8. ny
2015.10.29. 19:50
4,4 hónap
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. Renhoek ny
2015.10.30. 01:36
" GM-CSF in patients with unresected stage IIIB to IV melanoma"

A melanoma sajnos azért veszélyes, mert hamar áttétet ad, abból következően, hogy a melanociták eleve szeretnek migrálni, vagyis úgy jutottak el a bőrbe is.
Tehát egy nagyon veszélyes betegségről van szó.
Ilyen értelemben végstádiumos betegeknél 4.4 hónap nagyon is jó eredmény. Meg eleve egy gyógyíthatatlan betegnek mindent megér 4 plusz hónap a szeretteivel, ha nem szenvedés.

Ez azt is jelentheti, hogy korán felismert betegeknél végleges gyógyulást eredményezhet a vírus.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. ChoSimba Renho...
2015.10.30. 07:23
És ki megy el korán melanóma vizsgálatra ? Sajnos szinte senki.
Nálunk a cégnél volt ingyenesen, de még arra is lasszóval kellett fogdosni az embereket.
De ettől függetlenül érdekes megoldás és hajrá előre !
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. s7abo
2015.10.30. 08:26
Ebből előbb-utóbb zombi vírus lesz!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. Pandion s7abo
2015.10.30. 13:00

Túl sok Walking Dead-et nézel. Amúgy jó kis cikk. Az az érzésem, hogy ez csak a jéghegy csúcsa, illetve egy igéretes kutatás kezdete. Most még csak melanóma és 4,4 hónap, de idővel akár igen hatásos fegyver lehet a rák elleni harcban. Egyébként megértem a terápiával kapcsolatos elővigyázatosságot, de talán kicsit túlzó már.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. Renhoek ChoSi...
2015.10.30. 14:47
Pedig nagyon fontos lenne.
Amúgy otthon is elvégezhető lehet majd egy okostelefonos app-al, aminek a lényege, hogy matematikai és képfeldolgozási algoritmusok alapján elemzi, hogy rákos lehet-e az adott anyajegy vagy kinövés.
Elég jó pontosság elérhető már.

Másik pedig egy ultrahangos készülék, amit ismerősömék fejlesztenek. Ezzel végigscannelhető az anyajegy, és 3D szövettanilag elemzi. Ez talán még jobb is, mint a sima anyajegyszűrés.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. gargoyl
2015.10.31. 02:26
Csak nekem jutott eszembe a Legenda vagyok című film?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. benifasio gargo...
2015.10.31. 12:33
Nekem is...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!