iPon Hírek

Építs zenélő Tesla-tekercset saját magad, akár otthon is!

Dátum | 2014. 07. 29.
Szerző | J.o.k.e.r
Csoport | FŐ EGYSÉG

Manapság rengeteg olyan elektronikai készletet lehet kapni, amelyekkel – némi programozás elvégzése mellett – meglehetősen érdekes dolgokat készíthetünk. Gondoljunk csak a nemrégiben frissített Raspberry Pi-ra, a MakerBot-ra vagy az Arduino-ra. Ezek között a szettek között eddig nem találkoztunk olyannal, amely kisméretű Tesla-tekercs építésére adna lehetőséget, de hamarosan változhat a helyzet, hála egy Kickstarter-es projektnek. A tinyTesla névre keresztelt csomag otthoni felhasználóknak és iskoláknak készült. A csomagban minden komponens megtalálható ahhoz, hogy éneklő, pontosabban zenélő Tesla-tekercset alkossunk.
A szett segítségével az iskolákban remekül, látványosan megtaníthatóak az elektronikai alapok, de a szett fizikaórán is jó szolgálatot tehet, ugyanis a diákok élőben csodálhatják meg, hogyan működik egy Tesla-tekercs. A tinyTesla csomagban lapuló komponensek összeszerelése után azonnal életre kelthető a Tesla-tekercs, sőt, meg is szólaltathatjuk – bármilyen zenét "le tud játszani" a rendhagyó hangszóró, ha azt előtte átkonvertáljuk MIDI formátumba. Hogy mégis hogyan működik a tinyTesla? Az alábbi videó megmutatja.
Hogy a tinyTesla hogyan képes hangot kiadni? A rendszer magas AC feszültség és magas frekvencia alkalmazásával működik – persze "hagyományos" Tesla-tekercsekből egyébként egyenáramúak is vannak. A MIDI formátumú zenét optikai kapcsolaton keresztül, fényimpulzusok formájában továbbítja az elektronika a tekercs felé. Az optikai kapcsolatra a nagyfeszültségű, nagyfrekvenciás tekercs kellő elszigetelése, azaz az elektronika védelme miatt van szükség.
tinyTesla
A tinyTesla a levegő felmelegítésével nyomáshullámokat hoz létre, amelyeket az emberi fül hanghatásként érzékel. A rendszer nem tartalmaz semmiféle membránt, mint a normál hangszórók. A különböző magasságú hanghullámok a frekvencia megfelelő modulálásával jönnek létre, ezekből pedig a vezérlés jóvoltából összeáll a kívánt dallam is, ahogy azt a fenti videó is bemutatja. A tekercset persze szigorúan tilos megérinteni működés közben, és túl közel sem ajánlatos merészkedni hozzá.
OneTeslaTS - A nagytestvér
Az oktatásban hatékonyan használható termékkel rendkívül látványosan mutathatóak be a különböző elektronikai és fizikai jelenségek, amelyek a Tesla-tekercshez kapcsolódnak. Persze ezzel együtt az is sikerélményt jelenthet, ha a diákok a csomagból sikeresen összeállítanak egy-egy működő tinyTesla tekercset, így a tanárok két legyet üthetnek egy csapásra. A Kickstarteren meglehetősen jól áll a projekt, ugyanis a 20 000 dolláros célösszegnek már közel nyolcszorosa jött össze, és még 17 nap hátravan a projekt zárásáig. Az első 50 tinyTesla csomag 99 dolláros áron lesz elérhető, a szállítás pedig idén októberben indulhat meg. A második kör, amelynek keretén belül már 150 csomag készül, novemberben esedékes, de az ár itt már 129 dollár lesz. A harmadik körre december folyamán kerül sor, ekkor már 250 csomag vár gazdára, méghozzá 149 dolláros áron. Ekkortól, azaz decembertől kezdve a második csomag az első körös áron, vagyis 99 dollárért vihető haza, ha valakinek esetleg nem lenne elég egyetlen ilyen kütyü. Hogy az iskolák kapnak-e mennyiségi kedvezményt? Nos, ez egyelőre rejtély.
A tinyTesla nagytestvére, a OneTeslaTS is hasonló időzítéssel érkezik, ám az a modell drágább lesz: első körben 299 dollárért, másodikban 349 dollárért, harmadikban pedig 399 dollárért lehet majd megvásárolni. A második csomag itt is elsőkörös áron lesz majd elérhető (ez 299 dolláros árat jelent). Az újdonságok 110 voltos és 220 voltos inverterrel egyaránt elérhetőek lesznek.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

7. Kajafun
2014.07.29. 18:36
Beneveznék egyre, de csak a kisebbre, ugy is ráunnék egyszer
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. enisherpa
2014.07.29. 19:03
"A rendszer magas AC feszültség és magas frekvencia alkalmazásával működik – persze Tesla-tekercsekből egyébként egyenáramúak is vannak. " Erről valami részletesebbet? Szaggatott DC-re gondoltatok?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. R3LaX123 enish...
2014.07.29. 19:42
Szerintem a "sima teslara" gondolt itt, tehát ez a "zenélő" változat csak AC-val lesz.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. HUFEUR
2014.07.29. 20:02
Lassan kijön ez is és Mortal Kombat X is, gyűjtői kiadáshoz kéne egy ilyen zenélő Tesla-tekercs, és már lehet is zenélni: https://www.youtube.com/watch?v=PkMFw7tqzvA
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. nec6610 enish...
2014.07.29. 21:41
Szaggatott? Mondd szebben: PWM modulált
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. vivanto nec66...
2014.07.30. 09:30
Pulzus-szélesség modulált modulált?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. szilagyiv
2014.07.30. 11:55
Ez hasznosabb, mint elfingani a bécsi keringőt?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!