iPon Hírek

Épülőben van a világ első kereskedelmi szénmegkötő erőműve

Dátum | 2013. 10. 10.
Szerző | Jools
Csoport | EGYÉB

Megkezdődött a világ első kereskedelmi szénmegkötő erőművének építése: az erőmű az üvegházhatású gázt nátrium-hidrogénkarbonáttá, hétköznapi nevén szódabikarbónává fogja átalakítani. A projektet kivitelező Skyonic 2004 óta foglalkozik különféle szénmegkötő technológiák fejlesztésével és tökéletesítésével. A céljuk alapvetően az, hogy a befogott szén-dioxidot valami olyan anyaggá alakítsák át, amely később a kereskedelmi forgalomban hasznosítható. A cég által kifejlesztett, Skymine nevű egységeket jelentős széndioxid-kibocsátással rendelkező ipartelepek szomszédságába tervezik telepíteni, az első erőmű például egy texasi cementgyár mellett épül. A 2014-re elkészülő rendszer a szakértők elmondása szerint 83 ezer tonna szén-dioxid megkötésére lesz képes, amelyből 160 ezer tonna szódabikarbónát gyárt le. A rendszer működtetéséhez szükséges energiát a cementgyár kéményein keresztül távozó hő elektromos árammá alakításából nyerik majd. Ugyanitt történik a cementgyártás során fejlődő, légkörre káros gázok kiszűrése is. A kén-dioxidot, a nitrogén-oxidokat és a nehézfémeket erre alkalmas tárolóba juttatják, a szén-dioxidot pedig abszorpciós kamrákba vezetik, ahol vizet és sót (NaCl) adnak hozzá. A reakcióban szódabikarbóna, hidrogén- és klórgáz keletkezik, amelyek mindegyikére jelentős kereskedelmi igény van.

Ami a többi kiszűrt anyagot illeti, azok másodlagos felhasználására is van lehetőség. A füstből kinyert higany-oxidokban például egyes ritka, kis mennyiségben is nagyon értékes, rendkívül keresett anyagok (ittrium, nióbium, vanádium) rejtőzhetnek, mondja a Skyonic alapítója és vezérigazgatója, Joe Jones. Jones elmondása szerint, mivel a procedúra végtermékei szinte kivétel nélkül eladhatóak, és kereslet is van rájuk, a szénmegkötés költségei jelentősen lecsökkenhetnek, és rövidesen 20 dolláros tonnánkénti ár alá zuhanhatnak, vagyis a jelenlegi legkedvezőbb ár kevesebb, mint harmadára. Felmerülhet persze a kérdés, hogy mégis mennyi szódabikarbónát bír el a világpiac. Jones elmondása szerint 200−250 erőműnél többet semmiképp sem, ugyanakkor a cég már belekezdett egy másfajta technológia fejlesztésébe, amely kálcium-tartalmú végtermékek formájában kötné meg a gázokat, tehát például a mészkő fő összetevőjét, kalcitot állítana elő. Ebben a formában pedig már biztonságosan tárolható lenne bármilyen mennyiségű a szén-dioxid, mondja Jones. Mindent összevetve, a tervezet – papíron legalábbis – biztatónak tűnik, főleg annak fényében, hogy a jelenleg leggyakrabban alkalmazott széndioxid-megkötési eljárás, a gáz geológiai tárolókba juttatása nem tudni, hogy meddig folytatható. Ennek lényege, hogy a szén-dioxidot egyszerűen befecskendezik valamilyen felszín alatti tárolóba, többnyire valamilyen porózus kőzetbe, amely aztán ásványosítja azt. A dolog működik, de sajnos a folyamat rendkívül lassú, az alkalmas tárolóhelyek száma pedig véges.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

7. Szefmester
2013.10.10. 14:38
Többet is elbírna ha az embereknek meg lehetne mutatni hogy a szódabikarbóna ereje mire jó. Mennyi tisztítószert ki lehet váltani ecettel és/vagy a szódabikarbónával...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. Supra
2013.10.10. 14:50
Nyilván ha ezek az erőművek terjedni fognak, akkor csökken az ár, és érdemes lesz ezeken az anyagokon alapuló más terméket is piacra dobni.
Arra kell vigyázni csak, hogy a széndioxig belül maradjon...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. bszoke88
2013.10.11. 00:47
tudom, h hülyeség, de mi lenne, ha fákat ültetnének?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. peti198706...
2013.10.11. 02:54
Ott a Smaragdfa azt ültessenek van elég belőle..
http://www.alternativenergia.hu/a-smaragdfa/63488
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. scsabee
2013.10.11. 07:55
" A füstből kinyert higany-oxidokban például egyes ritka, kis mennyiségben is nagyon értékes, rendkívül keresett anyagok (ittrium, nióbium, vanádium) rejtőzhetnek"
Higany oxid az higany-oxid, és nem fog benne rejtőzni más... Ha már más van benne, akkor higany-oxid alapú vegyi keverékről beszélünk b+
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. nyikes101
2013.10.11. 15:17
jó cikk. ilyet a mátrai erőműhöz is akartak: terveztek a már meglévők mellé pár új blokkot. ugye a ként és a hamut már ma is eltávolítják a füstgázból, így a hűtőtornyokból a vízgőzzel már csak a CO2 száll fel.
a szén elégetése után a lehűtött füstgázból közvetlenül akarták elvezetni a CO2-t és a felhasználására a már meglévő ipartelepet akarták bővíteni. csak a pénzt paksra fordították, ezért nem lett belőle semmi.
ezt kb egy éve mondta egy erőművi szakember.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. nyikes101
2013.10.11. 15:18
hamu helyett port és más finom szemcséjű szilárd szennyeződést akartam írni.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!