iPon Hírek

Érdekes alkalmazások készülhetnek a Google okosszemüvegéhez

Dátum | 2013. 11. 24.
Szerző | J.o.k.e.r
Csoport | FŐ EGYSÉG

A Google nemrégiben bemutatta, milyen lehetőségeket rejt a Google Glass fejlesztőcsomag (GDK), amellyel a fejlesztők különféle alkalmazásokat készíthetnek a vállalat okosszemüvegéhez. A bemutatónak a Glass Hackatlon rendezvény adott helyet, ahol a Google Glass egyik fejlesztője, Timothy Jordan rántotta le a leplet a lehetőségekről. A bemutatóról egy több mint harmincperces videó is készült.
Az új Google Glass Development Kit-tel végre hozzáférhetnek a fejlesztők az okosszemüveg különböző részegységeihez is (giroszkóp, kamera, stb.), így sokkal változatosabb alkalmazásokat készíthetnek, és nem lesz így kötelező a netkapcsolat sem (eddig minden alkalmazás a netről kért le információkat).

A Hackatonon be is mutattak pár jó alkalmazást. Az egyik egy valós idejű fordító szoftver, amely az "Ok Glass, translate" paranccsal fogható munkára. Az alkalmazás képes lefordítani azokat a szövegeket vagy feliratokat, amelyeket éppen nézünk, méghozzá arra a nyelvre, amit előzőleg alapértelmezettként beállítottunk. Ez a funkció a Glass "Immersion" szolgáltatásához kapcsolódik, maga az app pedig a Word Lens nevet viseli.

A világutazók mellett a fanatikus bringások is örülhetnek, ugyanis a Google Glass-be beszivárogtak a népszerű biciklis alkalmazás, a Strava képességei, így egyszerűen nyomon követhetjük az aktuális túrával kapcsolatos legfontosabb információkat. A Strava app Google Glass-re írt változata az "Ok Glass, start a bike ride" paranccsal indítható el.

A fejlesztőcsomaggal okos golfalkalmazások is készülhetnek – a rendezvényen a GolfSight segítségével mutatták be a technológiában rejlő lehetőségeket. A golfozást az "Ok Glass, start a round of golf" paranccsal lehet elindítani, majd azonnal neki is lehet állni a pálya kiválasztásának.

A szoftver ezután az éppen megcélzott lyukkal kapcsolatos információkat is elénk tárja, sőt, a könnyebb tájékozódás érdekében még egy Google Maps térképet is mutat.

A fentiek mellett egy szókirakó játék, a Spellista is bemutatkozott, ami újfajta szoftverirányítást használ. A kívánt betűket fejünk mozgatásával választhatjuk ki: ekkor fejünk mozgásának megfelelően a kurzor is mozogni kezd, hála a giroszkóp hathatós segítségének. Ez az extrém egyszerű alkalmazás rávilágít, milyen újszerű alkalmazás-vezérlési lehetőségeket kínál a Google Glass.

A bemutatón egy receptalkalmazás is feltűnt, ami az AllTheCooks nevet kapta. Az app segítségével kiválaszthatjuk a kívánt receptet, majd elolvashatjuk azt, sőt, a hozzá tartozó ételfotókat is megtekinthetjük, ezután pedig lépésekre bontott utasítások segítségével neki lehet látni a főzésnek. Ez sokkal praktikusabb, mint ugyanezt táblán vagy telefonon végigcsinálni, már csak azért is, mert az okosszemüveget nem kell összetaperolnunk főzés közben. A Google Glass tehát folytatja a fejlődését, és egyre impozánsabbnak tűnik.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

12. AxoPy
2013.11.24. 23:50
azért a macbook pro ironikus a videóban
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
11. AxoPy
2013.11.24. 23:50
persze érthető
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
10. andris05
2013.11.25. 08:35
Ijesztőt akartam írni, de ez már inkább komikus. Az emberek (birkák) önként, és dalolva figyeltetik meg saját magukat...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
9. Lazahunter
2013.11.25. 10:32
Csupa-csupa hasznos alkalmazás ... élni sem lehet nélkülük
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
8. freyr
2013.11.25. 12:50
Még mindig azt mondom, aki ezt hordja, annak nincs felelősségtudata és a naivitás még akkor is mérhetetlen lenne nála, ha egyébként úgy általában mérhető lenne.
Mondanám, hogy Idiokrácia birkapolgára, de azt sértésként lehetne értelmezni.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. chris-v
2013.11.25. 13:02
Az érdekes, hogy amikor az apple kidobta az első táblagépét, ugyan úgy senki sem értette mire lehet használni, és hogy semmi haszna (vissza lehet nézni a hozzászólásokat). És lám mi lett belőle?
Szóval ezt sem szabad leírni, lehet trendi lesz és akkor mindenki ráugrik, vagy legalább is a nagy többség!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. 7ep3s
2013.11.25. 13:30
Amig nem mutatja az ellenfel harci erejet, addig semmi ertelme, igy nem lehetek teljes erteku csillagharcos.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. fofoka
2013.11.25. 20:39
Összeszámolta valaki, hányszor hangzik el a cool (cooler)? A végére már fel kellett csavarnom a fűtést..
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. wndr
2013.11.25. 23:31
szimpatikus a srác, főleg mikor az avokádó szóval épphogy megbirkózik a cucc
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. budspencer
2013.11.26. 19:11
Minden ilyen technikai dolgot úgy vezetnek be, hogy jajj, milyen jó játék, meg milyen jó szórakozás, meg milyen hasznos, aztán azon kapod magad, hogy kötelező használnod, mert különben "mocskos terrorista" vagy.

Én 2009-ig tudtam megcsinálni, hogy nem volt mobiltelefonom, aztán kellet egy, mert nem alkalmaztak volna.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. Zephyrus
2013.11.26. 23:58
remélem ezt sürgős határidőn belül betiltják, ne videózzanak a parasztok a tudtom nélkül.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2013.11.27. 01:26
A tablet még csak-csak, végülis csak egy nagyra nőtt okostelefon... még a nagyra nőtt okostelefonok között is - főleg ha telefonálni is lehet vele. Ettől még értelme nem sok lesz 13" alatt, mobilos op.rendszerrel és egy okostelefon minden korlátjával (például RAM bővíthetetlenség, flash memóriák HDD vagy SSD helyett, stb.)

Ez viszont nagyon más. Mások privát szférájába is bemászik a folyamatosan bekapcsolt kamerának hála (tagadhatatlanul az a fő "funkciója" ) és potenciális balesetforrás. Így is hajlamosak az emberek nem előre nézni vagy körülnézni járkálás vagy vezetés közben, képzeld el ezzel.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!