iPon Hírek

Érdekes bővítménykezelési újítás Firefox alatt

Dátum | 2013. 01. 31.
Szerző | J.o.k.e.r
Csoport | FŐ EGYSÉG

Úgy tűnik, hogy hamarosan megváltozik a Firefox felhasználók mindennapos webböngészési rutinja, ugyanis a Mozilla szoftvermérnökei egy meglehetősen érdekes újítás implementálására készülnek, ami a bővítménykezeléssel kapcsolatos gyakorlatot változtatja meg, méghozzá alaposan. Manapság a különféle, harmadik fél által készített bővítménnyel elérhető webes tartalmak automatikusan megjelennek, ha az adott bővítmény telepítve és engedélyezve van, ám ez a jövőben megváltozik. A Firefox hamarosan "Click to Play" módszert vezet be, ami azt eredményezi, hogy a Flash plugin által kezelt tartalmakon kívül semmilyen más bővítmény által biztosított tartalom nem jelenik majd meg automatikusan egy új weboldal megnyitásakor: ezeknél a tartalmaknál a weblap betöltődése után szürke mezőt láthatunk, amire rá kell kattintani, ha az adott tartalomra kíváncsiak vagyunk. Ennek értelmében sem a Silverlight videók, sem a Java appletek nem jelennek majd meg automatikusan, legalábbis alapértelmezett beállítás szerint ez lesz a helyzet. Hogy ezt mégis hogyan kell elképzelni? Ebben az alábbi kép segít:

Az újítás elsőre bosszantónak tűnhet, ám van mögötte logika. Először is fontos leszögezni, hogy az egyes weboldalak esetében beállítható lesz, hogy azokon mindig fussanak-e a pluginek, vagy sohasem - ha a pluginek automatikus futtatását engedélyezzük, akkor az adott oldal továbbra is a megszokott módon működik majd. A változás miatt egy kicsit több beállítást kell majd elvégeznünk, mégis sokan örülhetnek majd az újításnak, hiszen azzal, hogy a szükségtelen tartalmak alapból be sem töltődnek, gyorsulhat a webböngésző, ami jótékonyan hat a felhasználói élményre. Másrészt ezzel a webböngésző biztonsága, illetve stabilitása is javítható - állítja Michael Coates, aki a Mozilla biztonságtechnikával foglalkozó részlegének igazgatója. Ezzel a megoldással a biztonsági rést tartalmazó, illetve az elavult pluginek által jelentett veszély is csökkenthető, hiszen a fotó szerint a rendszer figyelmeztet az adott plugin veszélyességére és felkínálja a frissítés lehetőségét is.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

13. Phantomstr...
2013.01.31. 17:04
Szimpatikus ötlet. Ezzel minden bizonnyal memóriát is kevesebbet zabál majd.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
12. Terror
2013.01.31. 17:16
Ez eddig is simán megoldható volt egy sima noscripttel. Inkább arra lennék kíváncsi, hogy mikor szabadulhatunk meg végre az Adobe instabil és lassú Flashétől.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
11. ThompsoN
2013.01.31. 17:58
Attól tényleg megszabadulhatnának már. A Flash amúgy is elavult. HTML5+JS+CSS kombóval ugyan azt meg lehet csinálni, csak egyszerűbb, jelentősen gyorsabb a futása, nem kell sok MB-os állományokat letölteni hozzá, és jóval kisebb a rendszerigénye.
Most pl. meg van nyitva Youtuberól 2 videó, ebből az egyik szünetel, és a Flash Player pluginja 180MB memóriát használ.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
10. srmark
2013.01.31. 18:01
Nekem ugyanez már több hete látható a pdf nézegetőmmel (Foxit reader)
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
9. Humbuk
2013.02.01. 08:34
Egy újabb nesze semmi, fogd meg semmi
Bemegyek a böngészőmbe (opera) azt letiltom az ilyen extra cuccokat... Nagy ügy, vagy csak bekapcsolom az opera turbót.

Én inkább arra lennék kíváncsi, hogy az FF miért paktált le az Adobe-al, hogy a flash legyen az alapértelmezett és ne pl a html5. Lévén, hogy a flash az egyik legrégebbi, a legtöbb reklámot is ezzel csinálják, tehát a probléma még mindig jelen van.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
8. Zelbacsi
2013.02.01. 13:05
A flash-en kívül minden más. És a flash miért nem? Az összes fos reklám flash! Talán pont azért? Hmmm...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. joey004
2013.02.01. 16:05
Nekem tetszik, de pont a flashnél lenne ez a legfontosabb...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. Razak
2013.02.01. 16:06
A HTML5-öt támogatja a Firefox alapértelmezetten.
Semmivel sem helyezi jobban előtérbe a Flash-t a HTML5-höz képest...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. asdsa
2013.02.01. 16:19
Hát.. youtube.com/testtube oldalon be lehet kapcsolni, hogy HTML5-ös lejátszót használjon a böngésződ. Ezzel, meg egy reklámtiltó kieggel gyakorlatilag már majdnem megszabadultál tőle általános böngészésnél.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. Terror
2013.02.01. 16:22
Az a baj, hogy sajnos a legtöbb videó még nem megy html5-tel, mindenképp kell neki az a vacak. Amúgy a youtube-on kívül még nagyon sok videóhostoló oldal van, azok nem is tudnak ilyen extrákat, mint pl. html5.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. Impro4ever
2013.02.01. 16:23
Tisztára olyan mint az opera mini androidon.
Ott is külön rá kell mennem ha meg akarom nézni.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. PeTakii
2013.02.01. 18:16
A 8-16GB-os gépek korában te még most is a memória miatt aggódsz?

Nem mindenkinek van 8-16 Gb a gépében Azért az átlag akárhogy is nézzük inkább a 2-4 között van valahol ,ott meg elég sokat számít még ez... Nem csak 1-2 emberről van szó, sokkal de sokkal többről.. Még egy pár év..
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. LGx
2013.02.01. 21:00
Mikrobi:

egy telefon vagy tablet sincs még 8 giga memória környékén
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!