iPon Hírek

Érdekes céget vásárolt fel a Google

Dátum | 2014. 02. 17.
Szerző | J.o.k.e.r
Csoport | FŐ EGYSÉG

Manapság még többnyire szöveges jelszót használunk a legtöbb szolgáltatáshoz, ami egyes esetekben erős, többnyire azonban könnyű kitalálni, mert sokan pofonegyszerű jelszavakat használnak – ráadásul mindenhol ugyanazt. A biztonságot szerencsére már alternatív módszerekkel is lehet fokozni, ilyen például a kétszintű felhasználó-azonosítás, az ujjlenyomattal kiváltható jelszó vagy az arc alapú azonosítás. Hamarosan új megoldással bővülhet a repertoár, amely ezúttal hangalapú jelszókezeléssel dolgozik, amit lehet elsődleges vagy akár másodlagos azonosítási formaként is használni.
Az új eljárást a SlickLogin fejlesztette ki, lényege pedig abban rejlik, hogy egy második eszköz segítségével – ami jelen esetben egy okostelefon vagy egy tábla – biztonságosabbá teszi a felhasználó azonosítását, ehhez pedig hangot, pontosabban hangmintát használ. A SlickLogin újdonsága úgy működik, hogy bejelentkezéskor az adott felhasználó – a jelszó megadása után, vagy a jelszó megadása helyett – egy egyedileg generált hangot kap, amit speciális algoritmus készít. Ezt a hangot – ami az emberi fül számára gyakorlatilag hallhatatlan – az adott számítógép hangszórója elkezdi sugározni. Ekkor a PC mellé helyezett okostelefonon futó alkalmazás érzékeli a hangot, ellenőrzi, majd az azonosítási procedúra befejezéseként visszaküldi a szervernek. A rendszer persze azt is figyeli, hogy az adott telefon tényleg a PC közelében helyezkedik-e el: ezt WiFi-n, Bluetooth-on, NFC-n vagy GPS-en keresztül egyaránt meg tudja oldani, de akár QR kódok alkalmazására is van mód. A folyamat összességében igen zökkenőmentesen, gyorsan megy végbe, ahogy az a lenti videón is látszik.
Hogy mi történik, ha valaki esetleg rögzíti az adott egyedi hangmintát és egy későbbi illetéktelen belépés céljából megpróbálja bevetni? Nos, hoppon marad, mert a hangmintát mindig egyedileg generálja a rendszer, maga a hangminta pedig minden egyes bejelentkezéskor más, így a későbbiekben nem felhasználható, hiába rögzítik. A Google a napokban tehát ezt a céget vásárolta fel, az azonban nem derült ki, hogy milyen szolgáltatásoknál, illetve mikor kezdi majd el alkalmazni az újfajta felhasználó-azonosítási eljárást.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

6. Solid
2014.02.17. 13:40
Mert általában mindenkinek olyan hangszórója van ami 20 Khz felett is átviszi a hangot...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. grafika95 Solid
2014.02.17. 14:00
17kHz fölött nemigen hallasz semmit (elvileg ahogy idősödsz még ennél is kevesebbet), a hangszórók pedig többnyire 20kHz-ig játszanak.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. Asagrim grafi...
2014.02.17. 14:06
És egy ótvar GSM hangminőségre kitalált telefon mikrofon 20kHz-en fel is vesz? Komolyan ha nem lenne hívószám-kijelzés néha nem tudnám eldönteni hogy ki beszél velem.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. dbelam Asagr...
2014.02.17. 14:22
A GSM nem, az jóval kisebb tartományban dolgozik, de meg nem mondom mekkorában.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. MZperX75
2014.02.17. 17:23
Beszéd tartományban az az kb 1500Mhz-4000Mhz-ig

szerintem a GSM úgy 500-600Mhz-5KHz-ig.

20Hz-20Khz Hifi tartomány de ebből is csak kb 20Hz-16-17KHz ig hallasz.

Kevés olyan hifi berendezés van ami tudja otthon 20Hz-20KHz-ig.
Általában 50Hz-20-23KHz-ig tudnak a jobb hangfalak.
Fejhallgatók esetleg tudják 20Hz-es mély hangot,de azt is kb -5..10dB
letöréssel.
Az az ha jól megfázol nincs az a hangfelismerő ami beenged a progiba...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2014.02.18. 15:39
Hol volt itt szó arról, hogy neked meg kéne egyszer is szólalnod?
" ha jól megfázol"
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!