iPon Hírek

Érdekes indokkal tilthatják be a HTC One-t

Dátum | 2013. 04. 24.
Szerző | DemonDani
Csoport | MOBILTELEFON

A HTC legújabb zászlóshajójával lassan több lesz a probléma, mint amit a forgalmazásból befolyó bevételek ellensúlyozni képesek. A rekord horderejű rajtnak az ellátási gondok vetettek véget, most pedig, hogy az alkatrészhiány kezd megoldódni, a tiltással fenyegető versenytársakra kell koncentrálniuk. A kibontakozóban levő jogi csatát a Nokia indította Hollandiában a HTC ellen. A finneknek a HTC One egyik alkatrészével, nevezetesen a mikrofonnal akadt problémájuk; egészen pontosan tulajdonjogi kérdésről van szó. Úgy tűnik, hogy a HTC által az STMicroelectronicstől vásárolt mikrofonok technológiai oldalát az STMicro nem magában, hanem a Nokiával közösen fejlesztette ki, és állítólag egy megállapodás szerint, ezt kizárólag a Nokia márkajelzéssel ellátott mobiltelefonokba építhetnék be. Vagyis jogtalanul használták fel a One tervezésekor.

A Nokia most a holland bíróságon, egy végzéssel szeretné megakadályozni, hogy a HTC forgalomba bocsáthassa a zászlóshajóját az országban. A Nokia ezen a döntésen csak abban az esetben enged, ha a tajvaniak megszerzik a szükséges jogokat, vagyis licencelik a technológiát. Konkrét összeg eddig nem került szóba, de minden bizonnyal pár dollár lehet a tét minden eladott eszköz után. A kicsavart szabadalmi vita egyébként eléggé furcsának tűnik, hiszen nem is kérdéses a Nokia vádja, de eddig - két hónap alatt - senkinek nem tűnt fel a dolog. Ráadásul már az is eleve érthetetlen, hogy az STMicro választékában miért szerepel a termék, ha csak egy partnerre korlátozottan használható az. Az intézkedéseket egyelőre csak Hollandiában indították meg, de amennyiben az ügy sikerrel zárul, és végül fizetni kezd a HTC a Nokia részére, valószínűleg más országokban is hasonlóan járhatnak el a finnek. A másik lehetőség az alkatrészek cseréje lenne, de ez visszamenőlegesen biztosan nagyobb költséggel járna több százezer legyártott mobil esetében, mint a jogdíj fizetése.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

11. noPublicFG
2013.04.24. 09:41
"...eléggé furcsának tűnik, hiszen nem is kérdéses a Nokia vádja, de eddig - két hónap alatt - senkinek nem tűnt fel a dolog"

Szerintem pont fordítva: Az a csoda, hogy már két hónapon belül idáig eljutott egy jogi csatározás.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
10. DemonDani
2013.04.24. 10:00
@noPublicFG

Meddig? Ez még csak a kereset beadása, illetve annak csak a jelzése.
A Samsung Apple ügyek már akkor ebben a stádiumban jártak, mikor a telefon még meg sem jelent csak ki volt tűzve a dátuma.

Egyébként Peace, csak mondom, hogy ez még igencsak korai, és erre jó példa az is hogy Hollandiáról van szó, ami azért nem egy hatalmas piac. Persze az érdekesebb része a dolognak a második mondat itt igazából.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
9. Snaketale
2013.04.24. 10:06
bakker... így soha nem lesz új telóm...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
8. pdonut
2013.04.24. 10:07
Most nem inkább az STMicro-t kellene meghurcolni, hogy eladta a közös terméküket másnak?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. vivanto pdonu...
2013.04.24. 10:36
Nekem is ez jutott eszembe, de nem ő a konkurrens, ezért őket nem akarják toszogatni.

Persze ha a HTC-nek van egy kis esze, akkor azért majd megpróbálja áthárítani a költségeit.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. mythbuster
2013.04.24. 10:38
A nokia látja, hogy nem gurul a windóz piac, valamiből meg köll élni...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. Supra
2013.04.24. 10:46
Igen, még van hova süllyednie a Nokiának.
Bár a szabadalom trollkodás az utolsó szintek között van - szerencsére sok vizet nem fog zavarni az eltünése.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. zodiac83
2013.04.24. 11:46
Nem is értem. A Nokia az én meglátásom szerint kizárólag az STMicro-t perelhetné. A HTC-nek ehhez semmi köze. Ő vett egy alkatrészt az STMicro-tól, pont. Vagy ezek alapján (hogy a témánál maradjunk): ha én veszek egy akármilyen telefont, majd tegyük fel erre építek valami telefonos szolgáltatást, akkor csak azért, mert a telefonnal van valami gikszer (mondjuk szabadalmi jogokat sért), az én tevékenységemet is betilthatják? Elég nevetségesnek tűnik.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. zooeyglass
2013.04.24. 12:19
már nem azért de megnézném hogy akik most itt a Nokiát húzzák le hogy "szabadalmi trollkodás" és hasonlók, mit szólnának hozzá ha az ő befektetett munkájukat és pénzüket próbálná más ingyen használni....van egy olyan gyanúm hogy nem tetszene.
természetesen abban egyet tudok érteni hogy van olyan szint - pl duplaklikket és ilyen dolgokat szabadalmaztatni - ami a legalja és undorító, de azért egy mikrofon elég alapvető eleme egy telefonnak és sok fejlesztés lehet benne. teljesen megértem ha ez ellen valaki fellép. azt mondjuk már nem hogy miért a htc ellen, akinek ELVILEG nem sok köze kéne legyen ehhez...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. SakmaN
2013.04.24. 12:23
Én inkább arra lennék kíváncsi, hogy derülnek ki ezek a dolgok? Megjelenik egy új teló, a konkurens gyártók egy erre szakosodott csapata szerez egyet, szétkapja és egyesével lecsekkolja benne az alkatrészeket??? A ügyben egyébként a HTC érintettsége valóban kétséges, elég nehéz bizonyítani, hogy tudtak a megállapodásról. Ők csak böktek egyet az alkatrészlistán, hogy ezt kérjük és pont. Vagy nem. :-D
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. piter
2013.04.24. 16:47
Nekem meg egy xtreamer joyz is csabitobb mint egy nokia.Foleg ha azt vesszuk hogy kettot vehetnek belole.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!