iPon Hírek

Érdekesen alakult az Intel legutóbbi pénzügyi negyedéve

Dátum | 2015. 04. 15.
Szerző | J.o.k.e.r
Csoport | IT VILÁG

Elkészült az Intel legújabb negyedéves pénzügyi beszámolója, amely ezúttal arról rántja le a leplet, pontosan hogyan alakult a cég teljesítménye az idei év első negyedévében. Az adatok meglehetősen érdekesek, ugyanis PC fronton csökkentek az eladási mutatók, viszont az adatközpont szegmensben sikerült jobb eredményeket elérni, azaz nőtt a részleg teljes árbevétele. A teljes képet nézve azt láthatjuk, hogy a vállalat az idei év első negyedévében 12,8 milliárd dolláros teljes árbevételre tehetett szert, ami negyedéves szinten 13%-os csökkenést, éves szinten pedig stagnálást jelent – a szezonális hatások miatt nincs ebben semmi különös. A működésből befolyó bevétel 2,6 milliárd dollár volt, amiből a profit 2 milliárd dollárt tett ki – ez negyedéves szinten 46%-os csökkenést, éves szinten pedig 3%-os javulást jelent. A részvényenkénti nyereség 0,41 dollárt tett ki, ami negyedéves szinten 45%-os romlást, éves szinten pedig 8%-os javulást takar. Mielőtt a részlegeket egyenként is megvizsgálnánk, feltétlenül érdemes megemlíteni, hogy a tavaly novemberben bejelentett strukturális átalakítás jóvoltából a mobil részleg beleolvadt a PC-s részlegbe. Előbbi, azaz a mobil részleg elég régóta termel működésből származó veszteségeket, ami nagyrészt a táblákba szánt Atom SoC egységek forgalmának javítását célzó lépéseknek köszönhető. A két részleg összeolvasztása hosszabb távon előnyös lehet, ám ez azt is eredményezi, hogy a mobil részleg teljesítményét külön már nem szerepeltetik a pénzügyi jelentésben, ehelyett a PC-s divízió eredményeivel együtt jelentetik meg a Client Computing Group névre keresztelt sorban. Ennek fényében nézzük, hogyan teljesítettek az Intel egyes divíziói az elmúlt negyedév alkalmával. A táblázatból az is kiderül, hogy az egyes divíziók teljesítménye hogyan változott éves, illetve negyedéves szinten.
A fentebb említett Client Computing Group nem igazán remekelt. A kedvezőtlen eredmények a csökkenő PC piaci forgalomból adódnak: a 7,4 milliárd dolláros teljes árbevétel éves szinten 16%-os, negyedéves szinten pedig 8%-os csökkenést mutat. Asztali platformok frontján éves szinten 16%-os csökkenés látszik, de ezzel egy időben az asztali platformok átlagos eladási árai is emelkedtek, ami segített a csökkenés mérséklésében – itt csak 2%-os változásról beszélhetünk. A notebook platformok esetében éves szinten 3%-os javulást könyvelhetett el a cég – ebben az időszakban a notebook platformok átlagos eladási ára 3%-kal csökkent. Táblák frontján éves szinten 45%-os növekedést mutatkozott, már ami a szállítási mutatókat illeti. A teljes részleget nézve éves szinten a teljes árbevétel 16%-kal mérséklődött, platform szállítási mutatók esetében 18%-os esés körvonalazódik, az átlagos értékesítési árak pedig 1%-kal lettek alacsonyabbak. Az adatközpontok szegmensében a fentiekkel ellentétes folyamatok figyelhetőek meg. A Data Center Group teljes árbevétele 3,7 milliárd dollár lett, ami éves szinten 19%-os javulást takar – és a szállítási mutatók, illetve az átlagos értékesítési árak szintén nőttek, méghozzá sorrendben 15%-kal és 5%-kal. Az előző év utolsó negyedévéhez képest a teljes árbevétel 10%-kal, a szállítási mutatók 7%-kal, az átlagos értékesítési ár pedig 3%-kal volt alacsonyabb, ami a szezonális hatásoknak tudható be.
Az Internet of Things csoport – amely cégen belül még mindig apró divíziónak tekinthető – éves szinten nagyon jól teljesített, hiszen teljes árbevétele 533 millió dollárra ugrott, ami 11%-os javulást jelent. Ez az érték a tavalyi év utolsó negyedévéhez képest 10%-os csökkenést mutat. A szoftvereket és szolgáltatásokat tömörítő Software and Services csoport méretét tekintve az IoT csoporttal lehet egy szinten. Ez a részleg 534 millió dolláros teljes árbevételt generált, ami éves szinten 3%-os, negyedéves szinten pedig 4%-os csökkenésnek tekinthető. Az "All Other", vagyis a "Minden egyéb" sorba tartoznak a NAND Flash memóriachipek, valamint a viselhető eszközökbe és a fejlődő piacokat célzó termékekbe passzoló SoC egységek is, sőt, a céges kiadásokat is ebbe a kategóriába ömlesztették. Itt 615 millió dolláros teljes árbevétel mutatkozik, ami negyedéves szinten stagnálást jelent, éves szinten azonban 13%-os emelkedésként könyvelhető el. Az első negyedév folyamán a vállalat 26 millió részvényt is visszavásárolt, azaz 2014 első pénzügyi negyedéve óta összesen 203 millió részvény visszavásárlására került sor. Az éppen zajló második pénzügyi negyedév érdekesnek ígérkezik, ugyanis most árasztják majd el a piacot a legfrissebb, 14 nm-es csíkszélességgel készülő Intel Atom SoC egységek – ilyen dolgozik a nemrégiben bejelentett Surface 3-as táblában is. A jelenlegi pénzügyi negyedév a várakozások szerint 13,2 milliárd dollárnyi teljes árbevétellel zárulhat (+/- 500 millió dollár).
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!