iPon Hírek

Érdekesnek ígérkezik a Bay Trail SoC-ok kínálata

Dátum | 2013. 07. 06.
Szerző | J.o.k.e.r
Csoport | FŐ EGYSÉG

Kiszivárgott némi információ az idén érkező Bay Trail platform tulajdonságaival kapcsolatban. A friss hírek alapján úgy tűnik, az Intel szakít az Atom márkanévvel az olcsóbb asztali számítógépekbe, illetve noteszgépekbe szánt platformoknál, ami a Cedar Trail csúfos szereplését elnézve mindenképpen bölcs stratégiai döntésnek nevezhető. Persze az Atom márkanév is megmarad, de azzal csak a Bay Trail-I platform esetében találkozhatunk.

Egy júniusban bemutatott Intel Bay Trail tábla
A Bay Trail platform háromféle kiadásban érkezik. A Bay Trail-I a beágyazott rendszereket veszi célba, míg a Bay Trail-M az olcsóbb noteszgépekben, a Bay Trail-D pedig a költséghatékony, kompakt asztali számítógépekben tűnhet fel. A Bay Trail-I család Atom sorozatú tagokat, a Bay Trail-M és Bay Trail-D családok pedig Celeron, illetve Pentium sorozatú tagokat tartalmaz. A különböző márkanév ellenére az alapok teljesen azonosak: mindegyik friss központi egység - vagyis inkább SoC - egyformán 22 nm-es csíkszélességgel készül, illetve mindannyian a legfrissebb Silvermont architektúrára támaszkodnak. Szerencsére nem csak processzormagok, hanem IGP terén is lesz változás, ami a Cedar Trail után igazi felüdülés. A PowerVR SGX 545-ös integrált grafikus vezérlő átadja a helyét az Intel saját fejlesztésű, Gen7-es architektúrára alapozó IGP-jének, ami az Ivy Bridge sorozatú processzorokból lehet ismerős. Persze az IGP-t nem egy az egyben emelik át: némi optimalizációra lehet számítani, ami a teljesítményt csak minimális mértékben befolyásolja. Az új IGP alkalmazása nem csak a nagyobb teljesítmény miatt jó hír - ami a rivális megoldásokéhoz képest még így sem lesz túl acélos - , hanem azért is, mert a PowerVR SGX 545 esetében megszokott, túlzás nélkül csapnivaló szoftveres támogatás a múlté lesz. Ezek után lássuk, milyen tulajdonságokkal rendelkeznek a különböző Bay Trail platformok tagjai:

Hogy az új IGP, a jobb terméktámogatás és az Atom név mellőzése összességében elegendő lesz-e a sikerre? Nos, ez hamarosan kiderül, ugyanis a Bay Trail platform első képviselő már az idei év végén bemutatkoznak.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

4. mikej95
2013.07.06. 17:17
A táblázatról lemaradt a legfontosabb tulajdonság: WHQL minősítésű driver igen/nem.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. Gpety
2013.07.06. 17:30
Celeron és Pentium 4 maggal. Érdekes.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. tibaimp
2013.07.06. 19:11
Végre kiváltják az a PowerVR igp-t, eleve nem is lett volna szabad alkalmazni,....mondjuk utólag könnyű ezt mondanom
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. morgyi
2013.07.07. 00:56
Ezekkel az elnevezésekkel teljesen tökön lőtte magát az Intel. Eddig tudtad hogy a Pentium és a Celeron az éppen futó Core iX termékek herélt változata HT Turbo és AVX nélkül kevesebb gyorsítótárral.
Az Atom sajnos így is úgyis hulladék marad ilyen IGP-vel. Egy olyan világban ahol minden GPU által van gyorsítva pont a GPU-ra kellett volna rágyúrni. Mert a CPU eddig is gyenge volt az Atomban a flash-hez és fullHD-hoz.
A driver meg csak ideig óráig pozitívom a Haswell megjelenése óta az Ivy-khez sem készül már új driver, nem volt két évig sem támogatott. Szemben az AMD Apukkal amik évekig kapnak új drivert. Persze vegyél újat...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!