iPon Hírek

Érdekességek a Threadripper processzorokkal kapcsolatban

Dátum | 2017. 08. 10.
Szerző | J.o.k.e.r
Csoport | FŐ EGYSÉG

Az AMD RYZEN Threadripper processzorai mától kaphatóak kereskedelmi forgalomban, igaz, még azért szükség lesz néhány napra, míg valóban széles körben elérhetővé válnak a termékek, további 2-3 hét múlva pedig áraik is elkezdenek beállni az elvárható szintre.
AMD RYZEN Threadripper CPU. Fotó: AnandTech
Az újdonságok legfontosabb tulajdonságait már korábban is említettük, így erre most nem térnénk ki, inkább megmutatjuk, hogyan néz ki a kínálat. Ezután pedig néhány érdekességet is elárulunk az újdonságokkal kapcsolatban, amelyekre nemrégiben derült fény.
Az új processzorok közül első körben csak az 1950X és az 1920X vált elérhetővé, hiszen az 1900X majd csak a hónap végén jelenik meg, a rejtélyes 1920 érkezésével kapcsolatban pedig egyáltalán nincsenek információk. Kiderült viszont, hogy az 1950X és az 1920X esetében is 200 MHz lesz az XFR értéke, azaz a maximális boost órajelen felül további 200 MHz-cel növekedhet a magórajel, amennyiben ezt a terhelés, a fogyasztás és az üzemi hőmérséklet is engedi. Kiderült az is, hogy az 1900X modell sajnos nem 32 MB-nyi, hanem csak 16 MB-nyi megosztott harmadszintű gyorsítótárat kap. Az új processzorok mellé ugyan nem jár gyári hűtés, de az AMD segít, hogy megfelelő folyadék- vagy levegő alapú megoldást találjunk hozzájuk.
Az új processzorok mellé természetesen új alaplapok is kellenek, amelyek az X399-es lapkakészlet köré épülnek – ma ezek is elrajtoltak. Ahogy a kínálat kiteljesedik, szokás szerint ismét jelentkezni fogunk egy összesítéssel, amelyben az új deszkák legfontosabb tulajdonságairól rántjuk le a leplet. Most pedig lássuk az érdekességeket. A RYZEN Threadripper család tagjai erősen válogatott lapkákból készülnek Azt eddig is sejthettük, hogy az AMD a RYZEN Threadripper processzorokhoz a legjobb Summit Ridge lapkákat teszi félre, viszont ez most hivatalosan is megerősítést nyert. A gyártó szerint komoly válogatás előzi meg a processzorok „építését”, így csak a lapkák felső 5%-a válhat Threadripper alapanyaggá.
A Threadripperek esetében még a RYZEN 7-es processzoroknál is jobb minőségű lapkákat használnak, amire azért van szükség, hogy a két lapkából álló chip szivárgási árama a lehető legalacsonyabb legyen, így a hőtermelés és a fogyasztás is alacsony szinten tartható. Ezzel együtt a tuningpotenciál is kedvezően alakulhat, de ezen a téren a RYZEN 7-es család jobb lehet, hiszen a kevesebb processzormaggal rendelkező, kevesebb hőt termelő chipek még mindig jobb esélyekkel indulnak tuning esetén. A memória-kezelés sajátosságai
A RYZEN Threadripper processzorok tehát két darab nyolcmagos Summit Ridge lapkából állnak, amelyek ugye egyenként két négymagos CCX tömböt tartalmaznak. A két lapkán két darab kétcsatornás memóriavezérlő dolgozik, tehát ha négy darab 8 GB-os DDR4-es rendszermemóriát helyezünk az alaplapba, akkor az egycsatornás memória-teljesítményhez képest nem négyszeres sávszélességet látunk, mint például egy Core X processzornál.
Az egyes lapkák 16-16 GB-nyi memóriaterületet kezelnek, a szomszédos lapka memóriaterületének elérése pedig extra késleltetéssel jár. Az AMD a kedvezőtlen hatások mérséklése érdekében arra jutott, érdemesebb úgy megoldani a memóriakezelést, mint ahogy azt egy kétprocesszoros rendszernél teszik, ahol mindkét processzor külön memóriaterülettel gazdálkodik.
A megoldás két üzemmód lett: az egyik a Local Mode, a másik pedig a Distributed Mode – mindkettő használatára fel kell készíteni az adott szoftvert. A Distributed Mode aktiválásával mind a négy memóriacsatorna elérhető az alkalmazás számára, a terhelés pedig egyenletesen oszlik meg a memóriacsatornák között. Ez a mód azoknak az alkalmazásoknak jó, amelyek nagy memória-sávszélességre vágynak.
A Local Mode esetében, amikor az alacsonyabb késleltetés fontosabb, az alkalmazás először az adott lapkához tartozó memóriacsatornákat veszi használatba, majd ha szükséges, a memória-használatot a szomszédos lapka memóriacsatornáira is kiterjesztheti. A belsős tesztek alapján a Distributed Mode jelentősen nagyobb memória-sávszélességet kínál, mint a Local Mode, cserébe viszont a késleltetés is növekszik, de nem túl drámai mértékben. A Local Mode esetén a késleltetés kiválóan alakul, cserébe viszont memória-sávszélesség terén kell kompromisszumot kötni. Game Mode és Creator Mode Annak érdekében, hogy az adott rendszer teljesítménye az igényeknek minél jobban megfelelhessen, a RYZEN Master alkalmazásban kétféle üzemmód közül lehet választani. A Creator Mode esetében az SMT támogatás aktív, a memória pedig a fentebb említett Distributed Mode szerint működik, vagyis a maximális sávszélességet kínálja.
Ezzel szemben Game Mode esetén a maximális kompatibilitás és a lehető legjobb teljesítmény érdekében az SMT támogatás deaktiválásra kerül, a memória pedig Local Mode üzemmódban működik, így a késleltetés is alacsony lesz. A PCIe 3.0-s sávok eloszlása
A Threadripper processzorok fedélzetén található 64 PCIe 3.0-s sávból négy az AMD X399-es lapkakészlettel való kapcsolattartásra szolgál, a maradék 60 pedig szabadon felhasználható.
Általánosságban 32 sáv a videokártyák számára tartható fenn, így vagy két darab x16-os, vagy négy darab x8-as módban működő termékkel szerelhető fel a rendszer, de ezen a téren rugalmas a platform, így akár hat darab x8-os bővítőkártya is használható, ha az adott alaplap erre lehetőséget ad.
Ha a 60-ból 32 sávot használunk videokártyákhoz, akkor 28 sáv marad, amelyek további PCIe bővítőhelyekhez, vagy akár három darab PCIe 3.0 x4-es M.2-es bővítőhelyhez is felhasználhatóak. A maradék PCIe büdzséből alaplapi vezérlőket szolgálhat ki a rendszer. A lapkák közötti kommunikáció A Summit Ridge lapkák, illetve a négymagos CCX tömbök között az AMD InfinityFabric összekötő technológiája teremt kapcsolatot. Az összeköttetés 133 ns alatt tartja annak a késleltetésnek az értékét, már ami az adott processzormag és a szomszédos lapka legtávolabbi memóriafoglalata közötti kommunikációt illeti. A közeli memóriafoglalatot egyébként már 78 ns-nyi késleltetéssel is el lehet érni. Ezek az értékek persze DDR4-2400 MHz-es memória-órajel esetén érvényesek, ha viszont DDR4-3200 MHz-re váltunk, akkor a távoli és a közeli memóriafoglalatok késleltetését vizsgálva sorrendben 108 ns-os és 65 ns-os értékeket kapunk.
A lapkák között 102,22 GB/s-os sávszélességű kétirányú kapcsolat húzódik, az összeköttetés üzemeltetéséhez pedig 2 pJ (picojoule) per bit energiára van szükség, azaz az energia-felhasználás hatásfoka remek.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

48. Sightseer
2017.08.10. 20:31
Mi az isten folyik itt? Az Intel pipál meg x-el, az AMD meg odaírja, hogy valamilyen esetben rosszabbul teljesít?!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
47. legyes
2017.08.10. 20:46
Azért viccesek a tesztek. Az AMD 180W bemondott TDP-re 171W-ot eszik. Az Intel 145W bemondott TDP-re meg 210W+. Nekiállt az Intel kamuzni a vásárlóknak? Bár, már régóta felhasználási teljesítményt néznek, ezért is gagyi minden Intel-es megoldás hűtése az Atom-tól a csillagos égig.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
46. Terror legye...
2017.08.10. 20:52
Hú, tényleg?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
45. csabi02 legye...
2017.08.10. 22:15
április 1. még odébb van
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
44. KisDre Terro...
2017.08.10. 22:25
Van amely tesztben valóban rosszabbul teljesít fogyasztásban a 7900X mint a 1950X. Én a TechSpot oldalán néztem tesztet.
Viszont más teszteket nézve bár az Inteles TDP valóban hülyeség ez alapján, s meg haladja bőven a leírt értéket, de általánosságban persze kevesebbet fogyaszt, a 7900X mint a 1950X.

Viszont a később érkező i9-ek lesznek majd érdekesek ilyen szempontból.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
43. TheRealTsL
2017.08.10. 22:36
OC3D.net-en TTL is tesztelt egy szépet. Kissé megugrik az a fogyasztás tuningnál.. Csak hogy mégárnyaltabb legyen a kép.

 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
42. Praston TheRe...
2017.08.10. 23:06
Már érthető hova készülnek az 1500 wattos tuning tápok SLI / CF mellé. /s
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
41. B_Real Terro...
2017.08.10. 23:38
Ezzel ugyan legyes 210+ W-os írását megcáfoltad, viszont bizonyítottad, hogy a Ryzen TDP-n belül, az Intel X TDP-n kívül fogyaszt...

Azonban ha megnézed itt:


Akkor bizony igaz, amit írt.

6.TheRealTsL : Parancsolj. Itt messze nem nőtt annyival a rendszer fogyasztása. Talán itt jobb beállításokat választottak a tesztelők, ezért nem ugrott annyit a fogyasztás. Illetve a linkelt kép is ezt támasztja alá.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
40. bp123 B_Rea...
2017.08.11. 03:36
Ott van a tom's-os ábra melletti magyarázatban hogy az a 229,6w az nem default órajeles, mert az alaplapnak valami gebasza volt (gondolom avx offset nem működött rendesen).

Az anand-os ábrát meg nyugodtan ki lehet hajítani, az nem mérés volt.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
39. beleutomaz...
2017.08.11. 08:01
Ha mar behoztatok:
http://www.tomshardware.com/reviews/-intel-skylake-x-overclocking-thermal-issues,5117.html

Sajnos ezzel versenyezni erdekes lenne.

 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
38. s_otto beleu...
2017.08.11. 08:21
HEDT platform nem igazán húzásra való. Stabil rendszer kell munkára.
Egyébként minek húzni? Ott van az i9 10 maggal mint a TR 16-al.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
37. s_otto
2017.08.11. 08:36
TR 1950x 350.000 huf
[LINK]

i9 7900x 310.000 huf
[LINK]

Kicsit alakulni kell még az áraknak.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
36. rini
2017.08.11. 08:41
Igazából ha jobban belegondoltok akkor egy processzor mérési adatai nem relevánsak semmilyen értéknél. Mindig vannak olyan darabok ahol kilóg a lóláb. Csak akkor lesz ez elfogadható ha több processzort is lemérnek és az átlagos érték lesz a mérvadó. Bármikor kifoghatnak egy-két olyan példányt amely elég komolyan eltérhet az átlagostól, különösen a korai tesztpéldányoknál.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
35. beleutomaz... s_ott...
2017.08.11. 08:49
Nem az OC a gond, hanem hogy az egesz energia felvetel miatt stock-on is throttlingol. De latom nem olvastad el a cikket. Adott terheles mellett mind a 10 magod 1.2 ghz-n fog menni. Ehez kepest AMD 16 mag siman fut stock orajelen. Es meg nem jott meg a 18 magos csoda a sor vegere. Jelen informaciok alapjan minnel tobb magja van a Skylake-X-nek annal szarabbul teljesit. Nemcsak per cpu mag de per osszes mag. Ezzel szeretnel te dolgozni? 1k-2k euros aron.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
34. Levy_Szh
2017.08.11. 09:04
Én véleményem hogy ez a rizen tridriper egy agyonhájpoltatott hülyeség
ez nem házi gamernek való , ez kifejezetten nagy munkaállomásokhoz való renderelni meg stb über számításokhoz semmikép se gamer cucc
gameléshez a 6 max 8 magos hosszi évekig még

tridriper egyébként az én szememben 2db rizen7 egyberagasztva agyon hájpolva hogy minél több pénzes hülye megvegye
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
33. beleutomaz... Levy_...
2017.08.11. 09:26
+1
Helyes a meglatasod. Van egy valtozo trend de kb 5-10 even belul 8 magos lesz a standard gamer cpu ha meg meglesz ez a kifejezes es lesz ertelme. A tobb magos rendszerek terhoditasa anno 2 maggal kezdodott es ez a normalis. Tobb cpu-s szerverek mar lassan 50 eve jelen vannak.

Anno a Core 2 quadok voltak osszeragasztva 2 2magos modulbol. A Threadripper viszont tartalmaz egy kapocs randszert a cpu blockok kozott ami segiti a tobbmagvas parhuzamositott programok eseteben a magok kozotti komunikaciot. Ez megvan a Xeon-okban is de ott egy tombben vannak a magok. A monolitikus megoldas a nagy felulet miatt problematikus, es rontja a kihozatali aranyt. Lasd anno a Phenomok problemajat.
Most mindenki a MultiChipModule rendszerrel kiserletezik uh le lehet szalni a "glued" temarol hisz Intel es Nvidia is ezt a nyomvonalat teszteli, nemcsak az Amd. (Az Intel Xeon Vs Epyc rosszindulatu kozlemenye arra mutat hogy a Ryzen beszolt nekik es keresik a megoldast, ami 1-2 even belul jobb termekekben fog megjelenni, uh nekunk csak jo a verseny ami most van)
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
32. MZperX75 Levy_...
2017.08.11. 09:31
Juj ,ez már fáj!

Nem kell vásárolni,nem kötelező,én is elvagyok Laptoppal,és a 7 éves asztali gépemmel.Attól még fejlődni kell!
Ma átlagfelhasználásra bőven elég 2/4-es vagy 4 magos alap gép,nekem nincs szükségem teljesítményre,Attól még szűk rétegnek szüksége lehet rá!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
31. B_Real Levy_...
2017.08.11. 09:40
Hűha, ez így súlyos volt. Ki az, aki gamer CPU-nak hirdeti?

Az, hogy egybe van ragasztva senkit nem érdekel, ha hozza azt, amit kell. Remélem az Intel sokmagos megoldásainál is ugyanúgy ki vagy akadva.

11. s_otto: Kár, hogy TheRealTsL hozzászólásánál nem jöttél ilyen bőszen bizonygatni, hogy lényegtelen az OC, mivel HEDT rendszer OC-zásra való.

12: 1950X és 7900X. Parancsolj, csak hogy megnyugodj az árakkal kapcsolatban.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
30. beleutomaz...
2017.08.11. 09:46
Osszesegeben az Intel "ragasztas" elmelete.
https://www.youtube.com/watch?v=osSMJRyxG0k
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
29. Levy_Szh B_Rea...
2017.08.11. 10:08
Senki se mondta hogy gamernek hirdetik egyszerüen csak nyomatják hogy ez itt a legjobb a legszebb a "mi vagyunk a szépek mi vagyunk a jók"

És nézd meg kik őrjöngenek a rendezvényeken, kiállításokon. Nem öltönyös üzletemberek hanem sima utcai emberek hatalmas tömegben.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
28. B_Real Levy_...
2017.08.11. 10:12
Bocsi, te magad írtad:

"ez nem házi gamernek való , ez kifejezetten nagy munkaállomásokhoz való renderelni meg stb über számításokhoz semmikép se gamer cucc"

Pontosan annak hirdetik. És minden tesztben le is írják, ha játszol, nehogy ezt vedd. Vagyis veheted, csak kidobott sok száz dollárod bánja. Milyen túlhypeolt dologról beszélsz?

Nem csak, hogy sima utcai emberek, de sok pattanásos képű kocka is volt ott (pl. Linus eseményén). Öltönyös üzletembereket ilyen rendezvényeken nem is fogsz látni.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
27. s_otto B_Rea...
2017.08.11. 10:13
"mivel HEDT rendszer OC-zásra való"

Úgymint a titan xp munka kártya mi? Nem tanulsz...

Melyik tesztekben is erős a TR? Render, tartalomkészítés, video feldolgozás, hát igen ott jól jön az esetleges húzás miatti instabilitás.

A magyar árak nem mérvadók, amazon jobb, mert még vámolni is kell + szállítás. Hogy is szoktad? Ne erőlködj.... ugye?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
26. B_Real s_ott...
2017.08.11. 10:16
kimaradt a "nem", ha nem lett volna egyértelmű a mondatból. Vám + szállítás mindkét CPU-ra rájön, az megvan?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
25. s_otto B_Rea...
2017.08.11. 10:23
És miért rendeljem meg az i9-et onnan? Másnap a kezemben van. Onnan 1 hét, ha gyorsak a vámon.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
24. B_Real s_ott...
2017.08.11. 10:34
Ha ebből neked az jött le, hogy szerintem onnan kéne rendelni... Csupán azért linkeltem be, hogy lássák, hogy egy árban vannak, és hogy míg az egyik kb. 1,5 hónapja van a piacon, a másik 1 napja került boltokba, rajta a kiskereskedők extra felárával.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
23. woules93
2017.08.11. 10:51
4k játékra 1080Ti (SLI) mellé elég egy G4560 is, 40 fpst az is hoz. Csak nekem tűnt fel a minimális árkülönbség az 1800x és az 1900x között? Ha most raknám össze a workstationt, biztos csak TR menne bele. [Off] A kommentek 87%-a teljesen értelmetlen. Intel fanboyok jöttek üzletet rontani? Ott van az i9 tessék megvenni. AMD letett valamit az asztalra, mindjárt 4 magos az i3 is. Ennek azért már lehetne örülni... [/Off]
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
22. Balucsek woule...
2017.08.11. 12:10
Lehet csak 50$ a különbség a 1800X és a 1900x között viszont azt is kalkuláld bele hogy socket AM4-ből már 150 dollár körül egész pofás lapokat kapsz, ezekhez a monstrumokhoz viszont 340$ körül kezdődik jelenleg a legolcsóbb és igazából ha a 1900x elég neked akkor valószínű nem vennéd észre a különbséget a 1800x-hez képest sem. Igazából 1900x-ben csak akkor lehet érdemes gondolkodni, ha vagy annyira tele kell tömnöd memóriával a gépet ami már socket AM4-ben nem megoldható értelmesen vagy tudod, hogy a közeljövőben úgyis cserélni fogod egy 12-16 magos monstrumra.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
21. sutyko_hop... Levy_...
2017.08.12. 08:35
+1 Azt kifelejtetted hogy bar az intel most tenyleg szarabbul fogyaszt ebbe az arkategoriaban valamivel dragabb majd hozza azt a teljesitmenyt mint a 60%-al tobb !agon ugykodo magasabb orajelu ryzen. En ugy gondolom ez a nagy amd csindradatta tiszavirag eletu lesz. Jonnek majd a osszetakolunk 2-3-4-5-6-8-10 procit egy lapra hatranyai. Ugye jatekok alatt a ryzen nem azert gyengebb mint az intel mert a jatekok nincsennek felkeszitve a tobb magra, hanem mert az ipc meg mindig joval rosszabb, a nagy cache nem sokat dob a renderen kivul semmin. A render egyszeru es ott jo a sok cache, jatekokhoz meg nem tudsz eleg nagyot csinalni szoval ott nagyjabol mindegy, hogy 3 vagy 12 mb.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
20. sutyko_hop... sutyk...
2017.08.12. 08:49
Nagyon ugy tunik jatekoknal a monolitikus megoldas a jo mivel sok mindennel kel foglakozni a cpu-nak amik osszefugnak egymassal (es ha vegre lesz igazi gameplaybe beleszolo fizika es esetleg jobb ai meginkabb igy lesz). A render meg egy cache fuggo tobb szalra szetdobhato valami amit egyre kevesebb ertelme lesz cpu-n hajtani. Szoval az, hogy ez a felepites jo lesz jatekokhoz ha tobb magra optimalizalnak (ami nem ket perc es rohadt sok plusz melo szoval ha nem muszaj senki nem erolteti), szerintem enyhen lazalom. Szinte biztos vagyok benne, hogy a 6-6\12 ea intelek fe fogjak tololni a ryzenekkel a padlot jatekokban. Es nem arrol van szo, hogy az intel lefizet mindenkit, hanem a jatekokhoz ez a felepites az idealisabb. A tobbi meg amd-s lazalom.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
19. B_Real sutyk...
2017.08.12. 08:50
A Ryzen nem tehet róla, hogy nem írják a játékok nagy részét több magra. A gyengébb játékokbant pedig még mindig nem tudom, miért kell minden alkalommal megemlíteni, amikor 10-12%-okról beszélünk FHD játékokban a LEGGYORSABB Intelhez képest. Ugyanis 1440p-re és 4K-ra ez az előny szépen elolvad. És javaslom nézz 4K GTA5 teszteket i7 és R7 összehasonlításban. Ha szerinted egy 12 magos, 16 magos CPU-t, amihez akár 3 GPU-t is lehet kötni FHD játékokra használják, akkor teljes homályban vagy..
"Jonnek majd a osszetakolunk 2-3-4-5-6-8-10 procit egy lapra hatranyai. "

Mesélj erről, mind szeretnénk tudni.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
18. sutyko_hop... B_Rea...
2017.08.12. 09:42
Na itt jon be az amd-s agymosas, amit szepen be is cumizol. A legtobb jatek ps4\boxon is megy ahol sok kis kaputelefon van cpu-kent azaz 4-6 magra kell optimalizalj ami hozza azt hogy pc-n detto (a sudden is gyorsult pc-n ahogy optimalizaltak ps4-re). Tessek jobarat: http://gamegpu.com/rts-/-стратегии/sudden-strike-4-test-gpu-cpu A jatek kezeli a 8 magot a skylake i7 feltakarotott a a 8\16-os ryzennel. A tablazatok hozzak azt amit mondtam. A cache nagy, de semmit sem er, az ipc meg szamottevoen alacsonyabb. Es hiaba a sok osszeganyolt mag szart nem ersz vele mert nem tudnak normalisan komunikalni. Hozzateszem a skylake 2133-as ramokat kezel max. Szoval ez a sok magra optimalizalnak es gyorsul a ryzen majd ez suket duma ocsem (ezt eddig is tudni lehetett).
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
17. sutyko_hop... B_Rea...
2017.08.12. 09:45
Minek keseljek. Fingod sincs csak nyalod a suket baromsagot. A redtripper jo lesz oda ahova terveztek de otthoni felhasznalasra aki ilyet vesz az hulye. Meg jo hogy draga a ram mert majdnem vettem ryzent es csak a ram ara miatt nem futottam bele egy gepvasarlasba, de inkabb valami 6 magos i5 lesz az.... Jatekra intel, minden masra meg ott a mastercard...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
16. B_Real sutyk...
2017.08.12. 10:26
Tehát belinkeltél egy darab olyan tesztet, amiben az 1800X és az újabb i7-ek között van 15, azaz tizenöt % különbség. Én egy 16 játékos átlagra hivatkozva mondtam a 10-12%-os különbséget a 7700K-hoz képest. 30 játékos átlagnál az azonos magszámú 1600 és a 7800X között van brutális 4% különbség.

A memóriát gondold át még egyszer, mert a 3000 MHz-es memóriák elképesztő 5000 Ft-tal kerülnek többe, mint a 2133-2400 MHz-es memóriák.

"otthoni felhasznalasra aki ilyet vesz az hulye"

Tehát ha valaki otthonra nem játékra veszi, az hülye? Mert gondolom nem böngészést és officeozást értettél az otthoni felhasználás alatt. Szerintem ezt beszéld meg velük is.

"de inkabb valami 6 magos i5 lesz az"

Ha megnézed a 6/12-es 7800X eredményeit, a 6/6-os i5-től nem remélnék jobb eredményt (hacsak nem emelnek az órajelen), az meg kemény 4%-kal előzi az 1600-at...

Nekem inkább úgy tűnik, hogy neked sincs fingod és nyeled a süket baromságot.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
15. ZSORRO
2017.08.12. 10:56
IPC-ben Ryzen 10-15%--ák gyengébb, mint az Intel procik. Ez azonos órajel esetére értendő. Minél magasabb az órajel különbség annál jobbak az intel cuccai. De AMD jobb ahol nem a magas órajel számít, hanem a sok mag (legalábbis ár/teljesítmény alapján).
TR OC azért problémás, mert max 4.0-ra tudod beállítani. Ami nem rossz ha sok magot használsz állandóan. De a beépített tuning az max 4.2-ig is fel tudja vinni az órajelet, tehát jópár esetben jobban jársz ha hagyod, hogy magát tuningolja a proci! Persze ha lesz olyan alaplap ahol be lehet minden magot állítani 4.2-te akkor az lesz a jobb csak nem hiszem hogy hamarosan előkerül ilyen. A fogyasztás/hőtermelést meg ne is kezdjük el feszegetni ilyenkor!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
14. m-a-r-i-u-...
2017.08.12. 17:19
Passmark.com
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
13. csabi02 B_Rea...
2017.08.12. 21:14
"Ha megnézed a 6/12-es 7800X eredményeit, a 6/6-os i5-től nem remélnék jobb eredményt (hacsak nem emelnek az órajelen), az meg kemény 4%-kal előzi az 1600-at... "

A 4/8-as i7 meg veri az egész 1000€-s mezőnyt játékokban,van kb 1-2 kivétel...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
12. B_Real csabi...
2017.08.12. 21:50
A probléma csupán annyi, hogy míg az i7-7700K 310$, addig az 1600 210$. És ezért cserébe bő 10% pluszt kínál (FHD-n csak). 50% felárért.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
11. csabi02 B_Rea...
2017.08.13. 08:16
Arra céloztam,hogy az összes 6magos,de még a 10magos i9-et is maga mögé utasítja legtöbbször egy 4magos i7,addig nem is érdemes foglalkozni velük.

Jelenleg a szintetikus teszteket kivéve és a munkát,semmi hasznuk.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
10. Galdech
2017.08.13. 10:20
Visszatért AMD a csúcskategóriába és többen játékokban nézegetik ezt a platformot, nice.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
9. csabi02 Galde...
2017.08.13. 15:02
Senkit nem érdekel,hogy mit hova kategorizálnak,arra veszed amire akarod.
Addig még egy sima 4magos i7 többnyire több fps-t produkál mint akármelyik 6magos társa vagy a 10magos i9,addig 1értelmű dolog.

Pl,ha egy 677 magos Xeon-t kitolnának 3-400€-ért, ami dupla fps-t sajtolna ki a vga-ból, akkor azt venném meg,mert játékra használom a pc-t,ennyi.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
8. Galdech csabi...
2017.08.14. 08:44
"Senkit nem érdekel,hogy mit hova kategorizálnak,arra veszed amire akarod."
Ezt hívják agyatlan / tájékozatlan vásárlónak.

"Addig még egy sima 4magos i7 többnyire több fps-t produkál mint akármelyik 6magos társa vagy a 10magos i9,addig 1értelmű dolog."
Ennek nem is kellene vita tárgyának lenni. Egy ilyen platformot butaság összemérni a piac egyik legkisebb szeletével, ami az AAA játékpiacot jelenti PC-n.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. developer beleu...
2017.08.14. 11:27
A threadtripper nem egy proci, hanem sok proci egy modulon. Egy lapon sem lehet említeni a valós 8+ magos Intelekkel.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. B_Real devel...
2017.08.14. 12:27
És ez miért lényeg? Milyen szempontból nem lehet egy lapon említeni velük, mesélj már, szerintem sokunkat érdekel.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2017.08.14. 14:43
Valóban 4-procis intel alaplaphoz hasonlít leginkább a tr működés szempontjából, de ez az alkalmazások nagy részében nem okoz számottevő hátrányt.
Ahol nagy különbség lenne (pl: hpc), ott meg úgyse amd-t használsz a nevetséges lebegőpontos teljesítménye miatt.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. beleutomaz... devel...
2017.08.14. 15:07
Az elmelet ott hibas hogy az intel core 2 quadjai ugyanigy voltak osszelegozva. Nem sirt senki miatta.
https://www.ebay.com/sch/Core-2-Quad-Socket-478-N-Computer-Processors-CPUs/164/bn_5757121/i.html?_fsrp=1
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. beleutomaz...
2017.08.14. 15:23
Tehat megintcsak, CPU, proci, mert aki gyartja igy hivja. Ennyi. Elso monolitikus 4 magos : Amd Phenom, de mindenki core 2 quadokat vett mert jobban lehetett veluk jatszani. Ami hibaja volt az AMD-nek a monolitikus epitessel az az Intel ugyanugy elhibazta a Nehalem-ekkel. Mint irtam. Senki se sirt vagy balamtal Intelt hogy a Core 2 quadok nem procik.
https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_AMD_Opteron_microprocessors
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. beleutomaz...
2017.08.14. 19:11
https://en.wikipedia.org/wiki/Multi-chip_module
Nyalanksag...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. s_otto
2017.08.26. 08:37
Hát igen, jó kis hegesztgetős platform lett ez is megint, mazohistáknak.

[LINK]

összerakod, majd win telepítesz, 2 napig keresed mitől fagy, vagy ha szerencséd van megtalálod a neten másnap...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!