iPon Hírek

Érdekességek az AMD kiszivárgott CPU útitervében

Dátum | 2017. 05. 16.
Szerző | J.o.k.e.r
Csoport | FŐ EGYSÉG

A napokban fény derült egy processzor-útitervre, amelyen az AMD érkező termékei mellett néhány olyan termékcsalád is szerepel, ami már megjelent. Mivel az útiterv igazából egy évnél is régebbi, így erősen valószínű, hogy a benne szereplő céldátumok közül egyik-másik már megváltozott, valamint arra is van esély, hogy egyes technikai specifikációk is módosultak. A diák ennek ellenére sok-sok érdekességet tartogatnak, már ami a különböző processzorok és APU egységek felépítését, illetve képességeit illeti. Érdekességek, amiket a régi diák tartogatnak
Jelenleg az AMD éppen a 32 maggal rendelkező Naples szerverprocesszor piacra dobására készül, jövőre azonban újabb modellek érkeznek, méghozzá Starship kódnévvel. Ezek a szerverprocesszorok 7 nm-es csíkszélességgel készülhetnek és maximum processzorfoglalatonként maximum 48 processzormagot tartalmazhatnak – vagyis a többprocesszoros konfigurációk szegmensében kaphatnak helyet. A Starship család jövő évi debütálása után nem sokkal Grey Hawk és River Hawk sorozatú processzorok is érkezhetnek, de ezek majd csak 2019 folyamán rajtolnak el, amennyiben a dián szereplő tervek még aktuálisak. Ezek az új processzorok egyébként szintén 7 nm-es csíkszélességgel készülhetnek.
A dokumentumokban a korábbi pletykákban szereplő 16 maggal rendelkező Zen processzor is feltűnik, amire Snowy Owl névvel hivatkozik az útiterv. Itt érdekes módon BGA tokozásról esik szó, a friss adatok azonban már LGA processzorfoglalatról tesznek említést, csak úgy, ahogy a Naples esetében. Processzorfoglalat ide vagy oda, a termékek egy vagy két Zeppelin lapkát tartalmazhatnak, így processzormagok terén 4-től 16-ig skálázódhat a kínálat.
Tovább nézelődve a következő generációs, beágyazott rendszerekbe szánt AMD APU egységekkel kapcsolatban is találhatunk némi adatot. Mivel ezek elsősorban üzleti célra készülnek, így némileg különböznek majd klienspiacra szánt társaiktól, de az alapvető felépítés azért jó támpont lehet azzal kapcsolatban, nagyjából mire számíthatunk. A Great Horned Owl kódnévvel emlegetett üzleti APU egységek maximum 4 ZEN processzormaggal, 11 GCN CU-val, valamint VP9-es 4K-s 60 Hz-es tartalmak dekódolására alkalmas dedikált feldolgozóval rendelkeznek, és akár 4 darab 4K-s kijelző egyidejű kezelésére is képesek.
A 14 nm-es csíkszélességgel készülő APU egységek fedélzetén GFX9 alapú, VEGA sorozatú iGPU tartózkodik, amihez 10-bites H.265-ös tartalmak kódolására és dekódolására képes videó motor is jár. Vezérlők terén elég jó felszereltség köszön vissza, hiszen négy USB 3.1-es port, négy SATA 6 Gbps-os port, két darab Gigabites Ethernet port, valamint 16 darab PCIe 3.0-s sáv áll rendelkezésre. Az új APU egységek a BGA mellett Socket AM4-es tokozással is elérhetőek lesznek, TDP keretük pedig a célterülettől függően 12 wattól egészen 65 wattig terjedhet. Új információk az ASUS jóvoltából Az AMD RYZEN 7-es és RYZEN 5-ös processzorai már megjelentek, sőt, le is teszteltük őket, így már csak a RYZEN 3-as sorozat tagjaira vár a piac, amelyek hónapokon belül elrajtolhatnak. A Core i3-as sorozatú Intel processzorok ellen harcoló újdonságok várható tulajdonságairól korábban már beszámoltunk, most azonban némi friss információ is napvilágot látott, ami ráadásul az ASUS hivatalos weboldalán tűnt fel.
A gyártó „elszólta magát”, hiszen a Crosshair VI Hero WiFi AC alaplap publikus processzorkompatibilitási-listájára véletlenül felkerült egy RYZEN 3-as processzor is. Ez nem más, mint a négymagos RYZEN 3 1200, ami a lista szerint 3,1 GHz-es magórajelen ketyeg, 8 MB-nyi harmadszintű megosztott gyorsítótárat fog munkára, TDP kerete pedig 65 watt.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

5. _DiEGO_
2017.05.16. 20:47
Ha már AMD és CPU , akkor egy kis AMD VGA hír is ide

Június 5-én érkeznek az AMD Vega videokártyák [LINK]
Most három eltérő modellt emlegetnek, bár pontos információk nincsenek, leszámítva a neveket és árakat. A belépőt az RX Vega Core jelenti majd, amely 399 dollárért drágább, mint az NVIDIA GeForce GTX 1070. Cserébe nagyobb teljesítményt nyújthat.

Hajrá AMD - a procik már bizonyítanak
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. Pecek_2sd _DiEG...
2017.05.17. 05:25
Ennek a Vega cikknek a világon semmi alapja, annyit tudunk biztosan hogy június végefelé(igen, még csak ez sem stimmel) érkeznek az első Vega kártyák, amik nem játékosoknak készülnek, ezekről semmi konkrétum nincs. Árazásról sem tudunk semmit(de az garantált hogy a júniusban megjelenő Vega kártyakártyák a közelében nem lesz a 400 dolláros kategóriának, 1500+ sokkal reálisabb), nem értem miért kell hülyeségeket terjeszteni, aztán majd habzó szájjal felháborodik mindenki hogy "az amd hazudik".
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. B_Real Pecek...
2017.05.17. 09:47
Tudtommal annyit mondtak, hogy a Vega Frontier Edition jön június végén. Hogy ebből te hogy találod ki, hogy a többi mikor jön, az rejtély.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. tomm27 Pecek...
2017.05.17. 09:57
Szerintem ha linus tech tips (4millió feliratkozó, csak tudhatnak valamit) is ezeket az árakat emlegeti és ilyesmi dátumokat van valóság alapja igen rendesen a pletykának
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. arabus tomm2...
2017.05.17. 10:02
Csak hogy fognak 4 millió pasasnak elosztani 16000 kártyát?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!