iPon Hírek

Érdemes BIOS-t frissíteni az újabb Intel NUC-okon

Dátum | 2016. 10. 07.
Szerző | J.o.k.e.r
Csoport | FŐ EGYSÉG

Az Intel Broadwell és Skylake alapú apró asztali számítógépei, amelyek a NUC sorozatban foglalnak helyet, meglehetősen népszerűek a felhasználók körében, így nem is véletlen, hogy sorra érkeznek belőlük az újabbnál újabb modellek.
Azonban mint kiderült, a szóban forgó sorozatok tagjainál korábban BIOS szintjén egy kritikus besorolású biztonsági rés tátongott, amelyet a rosszindulatú támadók rendszergazdai szintű jogosultság birtokában arra használhattak, hogy hozzáférjenek a rendszermenedzsment módhoz, ami egy speciális, BIOS szintű felhasználói mód, rajta keresztül pedig a teljes rendszer felett megszerezhető az irányítás. Ez a biztonsági rés a Skylake alapokon nyugvó Swift Canyon, Grass Canyon és Pinnacle Canyon rendszereket, valamint a Broadwell alapú Rock Canyon lapokat érinti, sőt, még a teljesítményre kihegyezett, erős iGPU-val ellátott Skull Canyon NUC konfigurációk sem mentesek tőle. Az említett NUC-ok mellett az Intel pendrive méretű, HDMI videó bemenetre csatlakozó apró számítógépeinél, a Compute Stickeknél is jelen van a biztonsági rés.
A hiba javítására persze már van mód, ehhez pedig csak egy egyszerű BIOS frissítést kell elvégezni. Az érintett modellek listáját a fenti táblázat tartalmazza, amelyben egyébként az is szerepel, hogy mely BIOS verziótól tekinthető biztonságosnak az adott rendszer. Az új BIOS beszerzéséhez ide kell ellátogatni, ahol az Intel Driver Update Utility segítségével könnyedén elvégezhető a folyamat.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!