iPon Hírek

Érik a botrány a mobiltelefon-iparban

Dátum | 2009. 10. 21.
Szerző | napi.hu
Csoport | IT VILÁG

Beperelte az A&T Inc. a Samsung Electronics Co.-t, az LG Display Co.-t, az AU Optroincs Corp.-t és más cégeket azzal a váddal, hogy ezek a gyártók rögzítették az amerikai piacon értékesített lcd-kijelzőik árát. A legnagyobb amerikai telefontársaság szerint az összesen több mint féltucat cég illegális nemzetközi kartellt alkotott, hogy így korlátozza az USA lcd-panel-piacán a versenyt. A konspiráció során olyan egyeztetésekre, találkozókra került sor, amelyeken az alperesek megegyeztek, hogy kizárják a versenyt és fixálják az árakat azon lcd-panelek esetében, amelyeket tudomásuk szerint Kaliforniában és az USA-ban értékesített készülékekbe szerelnek be.

A telefontársaság azt állítja, hogy AT&T Mobility nevű leánya által az ügyfeleknek való továbbértékesítésre vásárolt mobilkészülékek árát mesterségesen felpumpálta a gyártók árrögzítése.

A Bloomberg emlékeztet rá, hogy márciusban a japán Hitachi Displays Ltd. - amelynek neve egyébként nem szerepel az AT&T által bepanaszoltak között - a negyedik olyan cég volt, amely bűnösnek találtatott egy amerikai, ám a globális piacot vizsgáló panelár-rögzítési eljárásban.

Az AT&T beadványában is szereplő LG Display,, Chunghwa Picture Tubes és Sharp Corp. ugyanebben az ügyben novemberben beismerték bűnösségüket és 585 millió dollár büntetést fizettek. Az AT&T egyébként épp e nyomozás alapján nyújtotta be keresetét.

A Samsung-, az LG Display- és az AU Optronics-részvények közel 2 százalékkal estek a délelőtti kereskedésben.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!