iPon Hírek

Érintőkijelzővel ellátott billentyűzet-prototípus

Dátum | 2010. 08. 14.
Szerző | J.o.k.e.r
Csoport | MULTIMÉDIA

A Microsoft kutató-fejlesztő részlege folyamatosan újdonságokkal kísérletezik, nemrégiben például egy olyan tábla PC koncepciót mutattak be, amelynél a konfiguráció hátuljára helyezett, kettéosztott és 90 fokkal elforgatott billentyűzetet alkalmaztak, így a kutatók szerint a konfiguráció kényelmesebben és hatékonyabban használható, mint az átlag tábla PC-k, amelyek csak érintőkijelzőre támaszkodnak. A legfrissebb újdonság kapcsolódik a fent említett területhez, ám ezúttal nem különleges tábla PC-ről, hanem egy érintőkijelzővel ellátott billentyűzetről van szó, amelynek billentyűin az Optimus  Maximus megoldásához hasonlóan pici kijelzők helyezkednek el, amelyek tartalma dinamikusan, a rendszer, illetve a felhasználó által módosítható az aktuális alkalmazásnak vagy billentyűkiosztásnak megfelelően.


Az új prototípus Adaptive Keyboard néven fut, a felső részén egy érintőkijelző-csík foglal helyet, amely felhasználói kezelőfelületként funkcionál. A kijelző alatti területen egy "hagyományos" billentyűzet található, már ami a billentyűk elhelyezését illeti, ám az egyes gombokon színes kijelzők foglalnak helyet, amelyek igen sokoldalúvá teszik a különleges eszközt. Hogy mire is jó ez a billentyűzet? Erre az alábbi videókból kapunk választ.

 


 


A termék segítségével a Microsoft illetékesei szerint a felhasználók még produktívabbak lehetnek, ugyanis az alkalmazások vezérlése és a különböző funkciók elérése sokkal egyszerűbbé válik, ezáltal idő takarítható meg. A prototípust a 2010 UIST Student Innovation Contest keretein belül veti be a vállalat: a megmérettetésre jelentkező diákok jutalom (500, illetve 2000 dollár) ellenében innovatív felhasználási módokat keresnek majd, illetve megpróbálják bemutatni, hogy mi mindenre lehetne használni egy ilyen modern beviteli eszközt. A vállalat egyelőre nem tervezi a termék piacra dobását, így az átlagfelhasználók csak képek és videók formájában találkozhatnak vele.

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

16. axe
2010.08.14. 13:18
minek erőltetik? úgy sem fogja pótolni a sima billentyűzetet. Itt nem érzed hogy nyomod vagy sem meg úgy az egészet.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
15. kamikazee3...
2010.08.14. 13:24
Minek máá ez? Szétverni jó az 1000 Ft-os billcsi is...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
14. noherczeg
2010.08.14. 13:47
@kamikazee310

Nem mindenki arra vesz billentyűt, hogy kiélje a hajlamait.

@axe

Egy "sima" billentyűt meg csak pótolni lehet ugye. Ha meg megnyusz egy gombot, csak tudod mit nyomtál, azután meg látni fogsz valami reakciót.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
13. Kajafun
2010.08.14. 14:01
Tetszik, jó móka talán egy hobby gép mellé... Én mindenesetre maradok a jóöreg klattyogós mellett, nem szeretném ha még egy olyan eszközzel kellene törődnöm ami buggzik meg ilyesmi
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
12. zozzoo888
2010.08.14. 14:21
Egy ilyen nagyon hasznos tudna lenni. Föleg hang szempontjából. Párszor már előfordult, hogy a TV-t is elnyomta ahogy a testvérem darálta a billentyűket MSN miatt.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
11. Matthewsz
2010.08.14. 14:34
Mintha nem néztétek volna meg a videókat. Ez a "billentyűzet" továbbra is normál gombokból áll, csak mindegyikben külön kijelző van. Tehát ugyanolyan mint egy normál billentyűzet, csak hozzácsaptak egy érintőképernyőt a billentyűzet fölé.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
10. jani00
2010.08.14. 15:25
Srácok naívak vagytok nem csak gépelésre kell 1 billentyűzet..
pl photoshophoz gondolom lehet hozzá kombinációkat beállítani így csak rá kell tedd a mancsod a billre megtanulni mihez mit állítottál be aztán hajrá.
Vagy esetleg aki sokat ír szöveget szerkeszt oda fel tezs gyorsbillentyűket.Vagy egyszerűen a fordítóknak mekkora jó dolog lehet? pl angolrol orosz vagy kínai vagy tudja fene.. Én már nagyon régen mondtam ,hogy kellene hasonló és akkor testre szabhatod a bill-t
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
9. Schull
2010.08.14. 16:44
Ilyet összes notebookba!
Megszűnne az a visszatartó erő, hogy matricás a billentyűzet és minden modellt sok ezerrel olcsóbban lehetne megvenni.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
8. ossyni
2010.08.14. 18:53
Az érintőképes lcd- végre eltüntetné a tálcát a monitorról, vagy akár a játékokban az invertory menüt pótolhatná!!!
Vagy akár interaktív segítség is lehetne akár programokban.
Esetleg midi zene billentyűvé is alakulhatna!!
Hüp-hüpp barbatrükk!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. ossyni
2010.08.14. 18:55
-ja a slim design k.rvára nem jön be...
És ezt erőltetik mindig, egyre kevesebb a normál bill.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. Winyettyu
2010.08.14. 19:32
szeirntem a fél-slim a legjobb, nekem olyan van trust kb-1450.. vettem is 5 darabot mert ilyen minőségi billentyűt mint ez nem hiszem h fognak gyártani a jövőben.. a legöregebb már szinte mindenhol fényes úgy lekopott de még egy billentyű se kezdett el szorulni. ráadásul átlagos kiosztású 6 médiagombbal.. nincs besűrítve a nyíl a többi billentyű közé, van numerikus pad, stb.. ezek a csodabillentyűzetek kezdhetnék azzal, hogy normál bill kiosztás, aztán a többi jöhetne extrának. de ez h numpad nincs szánalmas...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. prohlep
2010.08.14. 23:39

SPANYOLVIASZ, TAJEKOZATLANSAGBOL.

Mar a nyolcvanas evekben volt olyan PC-XT billentyuzet (1986-ban Kanadaban majdnem vettem is egyet), amelynek minden egyes billentyu sapkajan volt egy kis kijelzo, amelyen DINAMIKUSAN lehetet valtoztatni, hogy mit latsz.

Na jo, most johetnek a jogaszok: hogy azon az akkor billentyuzeten nem volt a csikszeru erinto kepernyo is.

Gondolom a verseny kiiras szerint a verseny kiirojanak tulajdonaba kerul a versenyzok otlete, es szepen leszabadlmaztatjak, ...

... akkor is, ha 24 evvel ezelott a kijelzovel feliratozott billentyuzet a "bemegyek az uzletbe es megveszem" szintu realitas volt.

 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. Fzoltan
2010.08.15. 20:54
Nekem nagyon bejön, már egy jó ideje érett ez a fejlesztés, csak szerintem egyik cég pucájában sem volt elég vér, hogy kifejlesszenek és piacra dobjanak egy ilyen terméket. Ha emberi áron kapható lenne egy ilyen, én tuti vennék.
Winyettyu: és mit csinálsz a maradék 4-el???
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. tibaimp
2010.08.15. 21:13
ezt nézzétek meg:

http://www.artlebedev.com/everything/optimus/

koppintás az egész (olyan microsoftosan) és ez még kapható is!!!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. arkman
2010.08.15. 23:31
Szerintem meg nézd meg megint a hírt.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. Szerzetes
2010.08.16. 07:57
Azért látszik a színvonal. 6. hozzászólónak tűnik csak fel, hogy az első hülyeséget írt...
Nem hülyeség, bár nem tudom mennyire kophanak a gombok alatti pici kijelzők. Én még egy touch padot tennék rá! Tudom ez csak az én mániám, de akkor is, felül elég kellemetlen taperolni
Schüll, gondolod h olcsóbb az ilyen kijelzős bill, mint minden nyelvre külön gombkészletet felpakolni?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!