iPon Hírek

Érkezik a bankkártyák új generációja

Dátum | 2012. 11. 09.
Szerző | Jools
Csoport | IT VILÁG

A gyártók úgy gondolják, hogy a mai bankkártyák olyannyira elavultak a mai okostelefonok, táblagépek és egyéb készülékek mellett, hogy azonnali profilváltásra szorulnak. A MasterCard Szingapúrban már be is mutatta az új generációs bankkártyát, amely már 2013 januárjában forgalomba kerül. Az újdonság többek közt egy beépített LCD-kijelzőt és érintőszenzoros gombokat tartalmaz majd, és előbb-utóbb arra is képes lesz, hogy közölje a számlánk aktuális állásával kapcsolatos információkat, segítségével utánanézhetünk korábbi tranzakcióinknak és a cég elmondása szerint még számos egyéb funkciót is használhatunk rajta. A kártyák első generációjával erre még nem leszünk képesek, a plusz technológiával egyelőre csak egy egyszeri jelszót állíthatunk majd be a biztonság fokozása érdekében.

A NagraID Security által gyártott MasterCard Display Card minden tekintetben majdnem ugyanúgy néz ki és működik, mint a korábbi bank- és hitelkártyák, hangzott el a sajtótájékoztatón. Az LCD-kijelző és a gombok segítségével a tulajdonos egy újfajta azonosító kódot állíthat azonban be, amely még biztonságosabbá teszi a használatot. Ezt a kódot akkor kell majd beütni, ha nagyobb kockázattal járó tranzakciót hagyunk jóvá.


Az alapötlet egyébként egyáltalán nem új, még a cégen belül sem. A MasterCard egy nagyon hasonló jellegű fejlesztést mutatott be 2010 júniusában, amelyet többek közt Törökországban és Romániában használni is kezdtek. A Visa tavaly dobott piacra egy a fent leírttal szinte teljesen megegyező konstrukciót Európában, a Dynamics nevű cég pedig az idei CES-en mutatta be kijelzővel ellátott hitelkártyáit.

Az utóbbi évek hitel-és bankkártyás adatlopási botrányai után a biztonságos használatot tovább növelő technológiák mindenképp jó ötletnek tűnnek, az átalakuló fizetési rendszerek mellett azonban kérdéses, hogy van-e egyáltalán bármiféle jövőjük ezeknek a kártyáknak. Az NFC technológia, és az Apple Passbook-hoz vagy a Google Wallet-hez hasonló újításokkal egyre inkább a mobilunk válik a pénztárcánkká, így a jelenlegi tendencia afelé mutat, hogy rövidesen egyáltalán nem lesz szükség a plasztikkártyákra. 

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

22. CyberPunk6...
2012.11.09. 15:38
ujjlenyomat olvasót tegyenek rá, hogy én fogom a kártyám végét a megfelelő ujjammal a másik vége benn a gépben, és csak így lehessen fizetni.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
21. CyberPunk6...
2012.11.09. 15:39
Jah igen, és az ellenőrző kódokat se lehessen megnézni nélküle. Tehát netes vásárlást se lehessen indítani vele.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
20. SuhiTomi
2012.11.09. 15:43
Hát ja a hátoldali 3 számjegy + a bankkártyaszám elég a netes vásárláshoz, szóval, ha valaki talál egyet, akkor már mehet is a netre
Komolyra fordítva a szót Cyberpunk 2. hozzászólásával nagyon egyetértek.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
19. gargantu
2012.11.09. 16:21
Látom, Csányi már lefoglalta a 6-os gombot...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
18. Gerifield
2012.11.09. 17:59
A jelenlegi kártyák valóban elég "érdekesek" és egy csöppet sem biztonságosak sajnos... (Volt is az idei Hacktivity-n egy jó előadás róla, aki akarja a neten visszanézheti. Nevetségesen könnyű a PayPass-os kártyákról az információk lelopása. (Tulaj neve, kártya szám, lejárati dátum, szóval azok nagy része, ami amúgy is kell a netes vásárlásnál.)

Ebben az új kártyában vannak lehetőségek, de ha ugyan úgy lesz rajta (ugyan ilyen) PayPass, vagy mágnescsík, akkor semmivel nem vagyunk előrébb.

(Az a 6-os gomb mondjuk ahogy nézem valószínűleg egyszer használatos jelszó generálásra van. Ha mondjuk ezt bevezetnék, az tényleg egy jó újítás lenne!)
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
17. budspencer
2012.11.09. 18:20
"ujjlenyomat olvasót tegyenek rá"

Felesleges, hiszen számadatokat képeznek az ujjlenyomatból, ha valaki megszerzi a számsort, úgyanúgy használhatja, mint egy lopott jelszót. Ha mondjuk elvágod az ujjadat és be van kötve 1 hétig akkor hogyan fizetsz?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
16. GyaxyBoy
2012.11.09. 18:34
Nem tudom, de nekem nem igen tetszenek, az ilyen kütyükkel agyon turbózott bankkártya megoldások.
Most ha a cikk is a telefonokkal pedálózik, akkor mennyi idő egy telefon feltörése, hozzáértő kezekben? Szerintem kb 5 perc, de még lehet annyi sem.
Nos, ha valaki nem vigyázz a kártyájára, akkor szerintem teljesen mindegy, hogy milyen digitalizált biztonsági rendszer van rajta, ugyan úgy áldozata lehet így is.
Továbbá, jelenlegi bankkártyák (alap kártyák, elektron) kb 2 ezer forint a kártya éves díja. A dombor nyomott kártyáké 5-6 ezer forint. Most egy ilyen kinek fog érni, évente 10k forintot? Mert nekem nem. Inkább vigyázok rá.
Továbbá, sok esetben egyes korosztályok vagy személyeknek, még a mai világban sem, egyszerű a kártya használat, pedig "kötelező" ha a fizetését kicsit szabadabban akarja felhasználni. (nem kell bankba mennie, nyitva tartás alatt stb.)
Most azoknak ez mennyire lesz érthetőbb?

Én ezt a projektet a kukába dobnám egy az egyben. Semmi értelme.

Amit én CyberPunk ötletét tartom értelmesnek és azt módosítanám.
Szerintem egy csip elég a kártyába és nem kell semmi extra.
Csináljanak egy olyan kütyüt, amibe beledugjuk a kártyát, ujjlenyomat leolvasó lenne a készüléken és mehet minden tovább.
Netes vásárlás: Egy ilyen küty, sztem kb 5k ból meglenne, főleg egy noname és otthon is lehetne használni.
Ezzel könnyű használatú és biztosnságosabb lenne.
Ha pedig az illető ujja sérült, vagy egyébb tényező miatt, nem tudja az ujjlenyomatot leolvasni, befárad a bankfiókba és újat tud rögzíteni, személyes beazonosítás után.
Így mindenkinek egyszerűbb lenne.
Én ezt javasolnám!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
15. GyaxyBoy
2012.11.09. 18:37
Mikrobi: Nincs olyan 100% biztonságos, megoldhatatlan, feltörhetetlen. Mindenre van megoldás. Csak a kérdés mennyire nehéz megvalósítani a feltörést.

budspencer: Nem feltétlen kell átkonvertálni. Van olyan hogy kép alapján azonosítja be. A két képet egymásra forgatja, csúsztatja és kész. De persze, mindent fel lehet törni és meg lehet szerezni. Egyszerűség lenne a lényeg szerintem és a biztonság kombóban.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
14. 0rigami
2012.11.09. 19:36
Mikrobi: gondolatmeneted továbbgondolva a legjobb, ha nincs is kártyád...

Mindkét felvetésed problémás sajnos. Olyan megoldás kell, amivel - legalább - a mai kényelmi szinten tudsz biztonságosabban fizetni!
Az alacsony vás. limit fail, mert esetleg nem tudsz akkor és annyit fizetni, mint szeretnél, a 2. kártya, meg tulképp ugyan az, csak így 2 számlát fizetsz. Meg persze mielőtt elmennél vásárolni, még utalgass is át a másikról, ami talán majd 4 óra múlva meg is érkezik...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
13. SpyWeb
2012.11.09. 20:47
Nekem az OTP-nél van NET számlacsomagom, MasterCard, amihez jár egy plusz virtuális webkártya, havidíjmentesen. Az interneten csak ezzel a kártyával fizetek, mielőtt vennék valamit, a pontos összeget átutalom a fő kártyámról a virtuálisra. Az utalás azonnali és szintén díjmentes. Az OTP direktbe úgy tudok belépni, hogy belépéskor küld egy sms-st, benne egy akkor generált számsorral, ami csak rövid ideig érvényes. A PayPal fiókomhoz is ez a virtuális webkártya van hozzárendelve, és ha onnan fizetek, ami plusz biztonságot ad, akkor a PayPal automatikusan átutal és konvertál róla. Ennél biztonságosabb módja nem igen van a netes vásárlásnak. A csomag havidíja pedig 500 HUF, plusz a küldött sms-ek.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
12. 0rigami
2012.11.09. 22:09
Dettó! Nekem is ilyen van az OTP-nél és sztem ez a legbiztonságosabb netes fizetési mód.
De itt most kártyás fizetésről volt szó.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
11. GerykO
2012.11.09. 23:54
És azt tudjátok, hogy a bankkártyás fizetés alapján minden információt begyűjtenek rólad? Honnan vásárolsz, mit, és hol...
Amit ilyen módon az APEH, akarom mondani NAV bármikor lecsekkolhat...
Éljen a "magánélet"...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
10. freyr
2012.11.10. 01:46
És mi lesz, ha lemerül? Vagy rögtön napelemet is kap? Elférne az rajta? Vagy adnak mellé indukciós töltőt, saját belső akkuval?

CyberPunk666: az ujjelnyomatos ötlet még jó is lenne, ha nem lehetne átverni az ujjlenyomat olvasókat. Azok csak a mintázatot nézik, az meg már ma lemásolható. Még ha az ujjbegy alatti hajszálér-hálózatot néznék a terminálok.. na az már majdnem biztonságos lenne... persze a rendszer feltörése ellen nem védene az sem.
GerykO: és te tudod azt, hogy a boltok nem mondják meg a bankoknak, hogy mit vásároltál, a bankok meg nem mondják meg a NAV-nak (hacsak nem folyik ellened eljárás), hogy mikor, hol és mennyit költöttél? Ennyi erővel a boltok a legrosszabbak, mert ott még készpénzzel is nyomot hagysz mindenről, amit vettél, meg még az arcod is látható lesz mellé a felvételeken, amik alapján beazonosítható vagy. <facepalm>
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
9. CyberPunk6... freyr
2012.11.10. 08:35
Azért abban megállapodhatunk az elején 12 szám, hátulján 3 és már vásárolhatsz is kombinációnál lényegesebb biztonságot nyújt.

Amúgy nagyon félreértitek itt a fő problémát.

Az ilyen lopások 99.99%-a nem célzott, hanem mondjuk zsebes még gyorsan vásárol is a kártyával, hogy maximalizálja a hasznot. Ehhez csak az első 12 szám és a hátsó 3 kell és kész is.
Az ujjlenyomat esetén egyrészt célzottan kellene támadni a hatékony pénzszerzéshez, másrészt, ha ki is alakítanak egy olyan törési módot, hogy lemásolják akkor sem tudják ott helyben azonnal.
Az ujjlenyomatból épített információ nem tárolódna a kártyán, az csak közvetítené a központba, így egyszerű kártyahackkel nem lehetne törni. Mint egy jelszó csak nem lehet "lelesni".
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
8. Humbuk
2012.11.10. 10:05
GyaxyBoy: szerinted a képet, hogy küldik át egyik terminálról a másikra? Nem biteket használva ugye?

Mikrobi:+1

Freyr: Loool nekem is ez jutott eszembe!!! Ha majd a "low battery" villog a kis kijelzőn, imátkozhatsz, hogy még az elemet meg tudd venni vele //De valszeg a chip működik elem nélkül is.//

GerykO: én a mindenhol elhelyezett térfigyelő kameráktól, és új arcfelismerő szoftverektől jobban félek, mint a bankártyás vásárlástól Navtól meg csak akkor kell félni, ha vaj van a füled mögött, vagy valamilyen hatalommal bíró személy az üzletedre pályázik.
A mai digitális korban Kb 1 óra alatt el lehet tünteni valakit az "élők" közül, ha csak az okmányokat és az életünket jelentő anyagi javakat nézzük.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. SpyWeb
2012.11.10. 11:20
A CVC/CVV számot meg kell jegyezni, majd le kell kaparni a kártyáról, illetve ha van rá mód, akkor meg kell változtatni.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. Simba
2012.11.10. 11:42
Hát az okosabbja gondoskodik róla, hogy a tranzakció lefolyása előtt kapjon email-t, vagy sms-t erről. S azt meg kell erősítenie. Ez esetben jóval nehezebb dolga van a kártya megtalálójának.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. zodiac83
2012.11.10. 11:59
@freyr: szerintem a gombok nyomogatásából is kiindukálják neked azt az áramot ami ehhez kell.

@Humbuk: hadd legyek picit grammar nazi : imádkozhatsz (imád igéből képezve).

@sokan: Az ujjlenyomatos témáról szakadjatok már le. Sok sebből vérzik.

@SpyWeb: A korrekt netes fizetést teljesen jól leírtad.
Ennek egy analógiájára lehet növelni a bankkártyás fizetés biztonságát is úgy, hogy a bankkártyád is egy külön alszámlához kapcsolódik, ergo limitektől függetlenül nem férhetnek általa hozzá a teljes számlád tartalmához, csak amennyit erre az alszámlára utalsz.
A főszámla kezelése pedig csak személyesen, vagy megfelelő elővigyázatossággal neten keresztül (pl. csak bankolásra tartott linux rszr + ssh + token / sms hitelesítés...).
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. DogTheDog
2012.11.10. 12:33
Ezt a nem biztonsagos vasarlast az interneten,hogy lehet eloidezni?
Meg miert nem biztonsagosak a mostani kartyak?
Nekem van Visa Credit es Debit is,egyikkel sincs gond,nem latom szukseget semmi uber fejlesztesre a kartyak teren.Ha fejleszteni akarnak,fejlesszek a bankrendszert,meg a belso programjaikat,hogy ne legyen lefagyott ATM,meg sok perces varakozas,mig vegre megjelenik a blokk a nyomtatoban.Eloszor ami van,az mukodjon jol,azutan johetnek ezekkel az atom cuccokkal.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. 0rigami
2012.11.10. 22:43
DogTheDog: Nekem nincs bajom az automatákkal, és az OTP fejlesztései is jó fele mennek...

Eloszor ami van,az mukodjon jol,azutan johetnek ezekkel az atom cuccokkal.
Egy ilyen mondatot kishazánkban.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. DogTheDog
2012.11.11. 11:45
Nem Mo-n elek
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. Charleshun
2012.11.13. 11:54
És már magán a kártyán is szerepel az OTP szó.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!