iPon Hírek

Érkezik a Kobo vízálló elektronikus olvasója

Dátum | 2014. 08. 25.
Szerző | DemonDani
Csoport | IT VILÁG

A Kobo nevét azt hiszem, már senkinek sem kell bemutatni, ez a vállalat egyike azoknak, akik igazán komoly szereplőknek számítanak az e-könyvek piacán. A kanadai gyártó ezúttal egy egészen különleges géppel állt elő, ami ugyan már nem teljesen egyedi, de nagy választék ilyen megoldásból még biztosan nincs. Az Aura H2O-ról beszélhetünk, mely egy por- és vízhatlan borítással lett ellátva. Az újdonság érkezésének bejelentése egyébként már nem volt meglepetés, számítani lehetett rá, miután korábban felbukkant az FCC jóváhagyásának megszerzését követően. Az Aura széria legújabb üdvöskéje IP67-es minősítést tudott magának kivívni, ami azt jelenti, hogy egészen finom szemű por sem juthat a belsejébe, valamint a víz is csak hosszabb idő vagy jelentősebb nyomás mellett folyhat bele. A H2O tehát tökéletes társa lehet a felhasználóknak erdei túrázások során, homokos tengerpartokon való strandolás közben, és persze a fürdőszobában is elkél a csaknem tökéletes szigetelése. Ki is tudna visszautasítani egy jó könyvet egy kellemes fürdővel kombinálva? A Kobo egyébként nem az egyetlen, aki vízálló e-könyv-olvasóval próbálkozik, ugyanis a PocketBook is rendelkezik már egy ideje ilyennel Aqua néven.
Az Aura H2O előlapját egy E-Ink Carta technológiás megjelenítő uralja, ami bizony igencsak komoly felbontásnak ad otthont, így tűélesek lesznek a felületén kirajzolódó legkisebb betűk is. Az 1440 x 1080 képpontnak köszönhetően 264 PPI-s pixelsűrűségről beszélhetünk. Ehhez társul még a ComfortLight technológia is, ami rossz fényviszonyoknál egyenletesen bevilágítja a megjelenítőt. A szerkezetet egy 1 GHz-es órajelen üzemelő, egymagos chip mozgatja majd, ami valószínűleg nem más, mint az Aura HD-nál megismert Freescale i.MX507. Ez elegendő teljesítménnyel rendelkezik az olvasó mozgásba lendítéséhez. A háttértár 4 GB-os méretet öltött, ami akkor bőven elegendő, ha a felhasználó csak szöveges formában tárolt fájlokat fogyaszt, de nagyobb méretű PDF-ek képbe kerülésével már kevésnek bizonyulhat. Szerencsére megoldották a microSD-s bővíthetőséget, így ez sem jelent problémát. Adatkapcsolatot Micro-USB kábellel tud majd kialakítani az e-könyv-olvasó (tölteni is így lehet), illetve került még bele 802.11 b/g/n szabványoknak megfelelő Wi-Fi is. A vállalat áruházában már több mint 4 millió különböző könyvből, hírlapból és egyéb olvasmányból válogathatnak a készüléktulajdonosok. Az akkumulátorának kapacitása kereken 1500 mAh-s, de igazából nem ez az adat a fontos, hanem az, hogy mennyi időt bírhat ki egyetlen feltöltéssel. Lekapcsolt világítással és Wi-Fi-vel nagyjából 2 hónapnyi használatot tesz lehetővé átlagos igénybevétel mellett. A fizikai paraméterek tekintetében is előrelépést jelent egyébként a H2O a Kobo számára, ugyanis kisebb és könnyebb is ez a készülék, mint az Aura HD. A háza 179 x 129 x 9,7 milliméteres térfogattal büszkélkedhet, a tömege pedig 232 gramm – ez utóbbi még így sem kevés, tekintve, hogy a 6 colos vetélytársak már 170-180 g környékén mozognak. A Kobo Aura H2O forgalmazását a tervek szerint szeptember elején kezdi a vállalat. Az újdonság a rajtot követően 180 dolláros ajánlott fogyasztói ár kíséretében fog felbukkanni a boltok kirakatában.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

3. DogTheDog
2014.08.25. 12:16
Az ara is jo,meg amit tud az is,el se hiszem.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. idArns
2014.08.25. 13:46
Mintha a Kindle Paperwhiteot látnám, szerintem az is csak kb azért nem kapott minősítést mert az alján vannak csatlakozók, ami potenciális beszivárgási hely rajta.

Ezt a Freescale-t amúgy nagyon szeretik az ebook olvasókban a gyártók úgy látom.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. LGx
2014.08.25. 22:24
6.8", ez az, tessék szépen növelni az e-ink kijelzőket is!
9-10" körül már nagyon kényelmesen olvasható.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!