iPon Hírek

Érkezik a MediaTek Helio X25

Dátum | 2016. 03. 21.
Szerző | DemonDani
Csoport | MOBILTELEFON

A MediaTek Helio X20 alig van még jelen elkészült okostelefonban, de a vállalat máris az utódon dolgozik. A Helio X25 bár a nevében viszonylag jelentős előrelépést mutat, valójában csak egy felpörgetett órajeleken üzemelő Helio X20, és valószínűleg nem is érheti majd el bárki. A Helio X20 azzal írta be magát a mobilgyártás történelemkönyvébe, hogy elsőként alkalmaz tízmagos felépítést. A MediaTek ebben a lapkában egy háromklaszteres architektúrát használ, amire szintén nem volt még korábban példa. A vállalat az újgenerációs CorePilot 3.0 technológiáját kihasználva hangolta össze a csaknem tucatnyi processzormagot, ami lényegében az ARM által megalkotott big.LITTLE eljárás továbbgondolásából jött létre. Az MT6797 azonosítóval illetett chip három szintjéből kettőt Cortex-A53, egyet pedig – a legfelsőt – már Cortex-A72 feldolgozók alkotnak. A Helio X20 legalsó fokozatában négy 1,4 GHz-es órajelen üzemelő Cortex-A53 processzormag lép működésbe, ha pedig a terhelés mértéke nagyobb, akkor színre lép az újabb Cortex-A53-as négyes, amelyek már 2 GHz-ig is elmehetnek. A csúcson elhelyezkedő Cortex-A72 páros csak a legszükségesebb esetekben lendül mozgásba, ezeknek az órajele a Helio X20 esetében 2,3 GHz.
A Helio X25 a legutolsó lépcsőfoknál fog értelmet nyerni, ugyanis ennél a központi chipnél a MediaTek már a 2,5 GHz-es frekvencia elérését is lehetővé teszi, a többi szinten nincs változás. Ez a lapka az MT6797T azonosítóval lett ellátva. A dolog pikantériája egyébként, hogy a MediaTek eredetileg a Helio X20 magórajeleivel mutatta be tavaly a chipet, tehát eleve úgy volt, hogy akár 2,5 GHz-ig is skálázódhat a tízmagos megoldás, így némi kettősség jellemzi az „újdonságot”. Szerencsére a MediaTek nemcsak a processzoron tekert fentebb, hanem egy kicsit a grafikus egységen is, és ez már valóban előrelépést jelent majd, nem csak egyfajta kiigazítást. Az integrált Mali-T880 MP4 vezérlő eredetileg 780 MHz-es frekvencián üzemelt, a Helio X25 esetében viszont már 850 MHz-ről beszélhetünk.
A 20 nm-es eljárással készülő chip érdekessége, hogy jelen állás szerint nem sokan örülhetnek majd neki – legalábbis a partnerek szempontjából nézve. Hogy miért? Nos, úgy fest, hogy a MediaTek megállapodást kötött a Meizuval, melynek keretében korlátozzák a Helio X25 felhasználási jogát. Minden jel szerint csak a Meizu telefonjaiban, és azon belül is talán csak a Pro 6 modellben lesz viszont látható ez a lapka.
És ha már ezeknél a termékeknél, mármint a Helio X20-nál és az X25-nél tartunk, akkor egy nemrég bejelentett apróságra is érdemes zárásul kitérnünk. A DTS bejelentette, hogy ezek a chipek már támogatják a vállalat egy meglehetősen jó újítását, nevezetesen a Headphone:X technológiát. A legtöbb térhangzás előállítására szolgáló eljárás csak valamilyen szoftveres beavatkozással próbálja elérni a 3D hatást, a Headphone:X azonban rendszerszinten van integrálva, szóval hardveres vonatkozása is van, ezáltal pedig jobb eredményt lesz képes elérni, mint a konkurens eljárások. Az újítás fej- és fülhallgatók használatával tud majd érvényesülni. A Headphone:X további pozitívuma pedig, hogy akár 110 dB-es jel-zaj viszony elérésére is lehetőséget biztosít, ami szintén szép eredmény.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

3. vorosokt
2016.03.21. 19:47
egy modell miatt kizárnak mindenkit? ez nekem egy kicsit fura
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. prokopbala...
2016.03.22. 08:20
Ha a második és a harmadik blokkban ugyanolyan magok vannak és ugyanúgy is néz ki, akkor a másodikról harmadikra váltás helyett miért nem csökkentik a második órajelét?
Biztos van értelme, csak nem írták le.
Ennyi infóból pazarlásnak tűnik. Ráfért volna több mag is értelmesen az első két blokkba, vagy több cache, vagy nagyobb gpu.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. MrZeno voros...
2016.03.22. 08:49
Valószínűleg olyan nagy mennyiségről van szó, hogy a többi megrendelőt nem tudnák ellátni!
A Samsung sem tudta legyártani az Apple megrendelését, így másik gyárral is gyártatta az A9-es rendszer chipet!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!