iPon Hírek

Érkezik a táblagépekbe szánt Medfield

Dátum | 2012. 02. 21.
Szerző | DemonDani
Csoport | MOBILTELEFON

Az Intel nem pihen, ám persze az ő helyzetükben erre most nincs is lehetőség, mivel egyre közelebb kerülnek az alacsony fogyasztású eszközök piacára való berobbanáshoz. Következő lépésként piacra dobnak egy kigyúrt Medfield chipet, mellyel a táblagépeket szeretnék meghódítani.

Az Intel referencia táblagépe, a Red Ridge több mint 9 órán át húzta egyetlen töltéssel, ami elég szép eredmény. A készülék mindössze 8,5 milliméteres vastagsággal bír, és ehhez 680 grammos súly társul. A vékony eszközben egy 28 Wh-s akkumulátort találunk. A teszt során a 10 colos kijelző 200 nits fényerővel ment, miközben az Android 4.0 (ICS) operációs rendszert futtatta. Erődemonstrációképpen a mérnökök egyszerre futattak egy 1080p-s videó kódolást és két 1080p-s HD videó lejátszást, az egyiket WiDi segítségével.

Red Ridge Sok eltérés nem lesz az alacsony fogyasztásra optimalizált Z2460 és a kicsit teljesítményorientáltabb Z2610 között. A két lapka egyaránt 800 MHz-ig támogatja az LPDDR2 RAM-okat, és a grafikus processzor is ugyanaz a PowerVR-től kölcsönzött SGX540, ami mind a két esetben 400 MHz-es órajelen üzemel. A változást a processzorban kell keresni, a Z2610 ugyanis már két maggal lesz felvértezve, és a két SoC órajele is csak papíron azonos, mert a Z2460 csak nagy terhelés mellett kapcsol fel 1,6 GHz-re és általában 1,3 GHz a plafon, míg a Z2610 esetében nincs terhelésfüggő sebesség, folyamatosan 1,6 GHz-en dolgoznak a magok. Energiatakarékos üzemmódjuk is különbözik a chipeknek, méghozzá elég csúnyán, mert az értesülések szerint a kétmagos változatnál 600 MHz lesz a legalacsonyabb órajel, pedig az egymagos variáns 100 MHz-re is lemehet. Egy korábbi teszt szerint, amit az Ananadtech készített a Z2460 fogyasztása 100 MHz-en mindössze 50 mW, de 600-on már 175 mW-nál jár. Remélhetőleg ezen még csiszolnak a mérnökök, mert a 600 MHz-es tempó terhelés nélkül indokolatlanul magas.

Az Intel Atom Z2610 komoly teljesítményre lesz képes, de sajnos az idő nem neki dolgozik. A lapka biztos megjelenik majd a piacon, viszont az igazi áttöréshez még jobban fel kell zárkóznia a vállalatnak a vetélytársakhoz, ami minden bizonnyal a következő generációval, 22 nm-es csíkszélességen sikerülhet is. A teljesítményben szerencsére már nem kell nagyobb fejlesztéseket eszközölni, így több hangsúlyt lehet fektetni a gyártásra és a terjesztésre, ami nagyon nehéz egy új gyártó számára a piacon, ezt láthattuk az Nvidia esetében is. Az első táblagépek, amik az új chippel vannak szerelve, az év végén kerülhetnek forgalomba, míg a bemutatóra a második negyedévben lehet számítani.

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!