iPon Hírek

Érkezik az önállóan is működni képes HTC Vive VR headset

Dátum | 2017. 07. 28.
Szerző | DemonDani
Csoport | MOBILTELEFON

A HTC az előzetes pletykáknak megfelelően egy olyan új virtuális valóság eszközön dolgozik, ami teljesen önállóan működik. A Vive csapat friss fejlesztéséről a vállalat a ChinaJoy kiállításon számolt be. A készülő termékről egyelőre nem sokat lehet tudni, de néhány részletre már fény derült.
Az önálló működésre fejlesztett HTC Vive VR headset a Qualcomm jelenleg elérhető legerősebb központi chipjére épül. A fejlesztés alatt álló szerkezet lelke a Snapdragon 835 mobilplatform lesz, ami okostelefonokban már több alkalommal is bizonyított. Ez a központi chip található a Galaxy S8 és S8 Plus motorterében, de erre épül az Xperia XZ Premium és a Xiaomi Mi 6 is, sőt mi több, valójában már a HTC számára sem ismeretlen a lapka, hiszen a nyomásérzékeny kerettel ellátott HTC U11-ben is ez került felhasználásra. A HTC berkeiben a mobilos terület és a virtuális valósággal foglalkozó Vive csoport teljesen különálló, ezúttal viszont minden bizonnyal összedolgozhatnak a legjobb termék létrehozásáért. (Korábban még arról is szó volt, hogy különálló vállalat lesz a Vive-ból, hogy átláthatóbbak legyenek a pénzügyei, de ez egyelőre nem valósult meg.)
Az újdonságról biztosan tudható, hogy nagy hangsúlyt kap a kidolgozásakor a hordozhatóság. A szakemberek sokat dolgozhatnak azon, hogy kellően könnyű legyen a végtermék. Minden bizonnyal olyan panel lesz benne, ami Full HD-nél magasabb felbontást nyújt. A rászabott tartalmak valószínűleg a Qualcomm által létrehozott virtuális valóság platformra lesznek szabva, hiszen ezt kihasználva lehet a legmegfelelőbben munkára bírni a Snapdragon 835-öt. Még az sem zárható ki, hogy az önálló Vive VR nagyon hasonlítani fog a Qualcomm által megálmodott referencia eszközre. Ez a megoldás a csúcslapka mellett 4 GB-nyi memóriát tartalmaz, valamint egy olyan Quad HD megjelenítőt, ami AMOLED technológiával dolgozik és 90 Hz-es képfrissítési ráta jellemzi. Ez 6DoF (6 Degree of Freedom) követésre képes, szóval érzékeli a térben a fejmozgást, ráadásul szemkövetést is nyújt, a borításán pedig van egy érintőfelület. Honnan jönnek majd a tartalmak? Az önálló VR headset számára a Viveport boltból lehet majd beszerezni az alkalmazásokat. Az eszköz Kínát veszi célba elsőként, és ez teljesen tudatos döntés a HTC részéről, ugyanis Kína az a hely, ahol a Google Daydream tartalmait nem lehet hivatalosan elérni, márpedig mindenre nyitott és óriási felvevőpiacról van szó.
Hogy mennyibe kerül majd az önálló Vive VR headset? Nos, erről egyelőre nincs pontos információnk. A HTC azt mondja, hogy megfizethetőbb lesz, mint a Vive, de hasonlóan magas minőségű VR élményt igyekszik majd nyújtani – a Vive VR 800 dollárt kóstál. A termék debütálása az idei évre várható, előre láthatólag ősszel fog befutni.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!