iPon Hírek

Érkeznek az OCZ Vertex LE SSD-i

Dátum | 2010. 01. 29.
Szerző | J.o.k.e.r
Csoport | ADATTÁROLÁS

Az OCZ műhelyében egy ideje készülnek a SandForce vezérlőjével felszerelt SSD meghajtók, amelyek az első információk alapján bizony igen ütőképes megoldásoknak ígérkeznek. Az első ilyen SSD sorozat az OCZ Vertex 2 Pro nevet viseli majd, ezek legfőbb tulajdonságairól korábban már írtunk. A gyártó ezen kívül egy másik családon is dolgozik, amelynek tagjai szintén a SandForce megoldásai köré épülnek: ez a sorozat a Vertex LE nevet kapta. Most úgy tűnik, hogy ez utóbbi sorozat hamarabb forgalomba kerül, mint az oly ígéretesnek tűnő Vertex 2 Pro meghajtók.


A Vertex LE SSD családban két újdonság kaphat helyet, az egyik termék 100 GB-os, míg a másik 200 GB-os adattároló kapacitással áll majd a felhasználók rendelkezésére. A friss jövevények a megszokott 2,5 hüvelykes formátummal büszkélkednek, azaz ha asztali számítógépbe kívánjuk őket bepakolni, akkor 2,5”->3,5” átalakító keret kell hozzájuk. Az MLC típusú NAND Flash chipekkel ellátott meghajtók SATA 3 Gbps-os csatolófelület segítségével kapcsolódnak a rendszerhez és támogatják a Windows 7 TRIM funkcióját is. A gyártó állítása szerint a meghajtók maximális olvasási sebessége 270 MB/s-os, míg maximális írási sebességük 250 MB/s-os értéket képvisel, ami már igen szép eredmény. A folyamatos írási sebesség egyébként 235 MB/s körül helyezkedik el mindkét terméknél.

A gyorsaságot és a viszonylag nagy adattároló kapacitást sajnos most is keményen meg kell fizetni. A 200 GB-os Vertex LE modellért 733 eurót, míg 100 GB-os társáért 339 eurót kérnek majd el február 5-e után, ugyanis ekkor jelennek meg hivatalosan az újdonságok.

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

6. axe
2010.01.29. 18:39
Még mindig nem tudják felfogni hogy egyre több ember tudja hogy előállítási költsége egy ilyennek 5-10$ és csak át akarják őket verni. Ráadásul nem éri meg sehogysem, inkább várok 10sec-el többet boot alatt mintsem vennék egy ilyent, vagy ha serverről van szó akkor meg raptop v hasonló server HDD ami még így is jóval olcsóbb.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. axe
2010.01.29. 18:39
raptor*
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. Sediqwe
2010.01.29. 18:52
Ezt így nem állítanám.
Nekünk van olyan alkatrészünk, mely egy 486 os alapú , ergó semmit sem tudó "cpu" másolat.
Ez 25$
De van olyan vezérlő IC ami 8$
szintúgy elképesztő árakon vannak az speciális mikro IC-k is.
Ugyanakkor nem vetted figyelembe egy egy gyártósor létrehozását.
Komplett szerelő csapat van erre a gépre, géptipusra.
Egy komplett tervező gárda , illetve milliárdnyi leírás és a többi , ami ezzel jár.
Nem 5-10 $ ez, ez mind 1-2 millió dolcsi...alhangon DDD
(gyártósorokra emberek, tervezők, programozók hada... és persze vannak a vízfejek, amiket még el is kell tartani...
Ugyanakkor valakinek tesztelni, forrasztani, vágni, szerelni újra tesztelni, ellenőrizni, pecsételni, csomagolni szállítani is KELL! Te nagyon nem vagy tisztába a szavaid súlytalanságával...szomorú
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. atti2010
2010.01.29. 19:28
10$ többet ér a nyák amire a csipeket "hegesztik", az SSD-ken nem túl nagy a nyereség mert nagy a gyártási költség.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. fagy
2010.01.29. 20:06
Ez mind igaz, valóban nem 10$, de nem sokkal több. Alapvetően a darabszámtól függ a gyártási költség, ezért ha beindul az értékesítés jelentősen csökkenhetnek az árak. Amíg a többi gyártó is hasonló árakon hozza ki a hasonló képességű termékeit, nincs értelme az árcsökkentésnek.
Jelenleg várakozó állasponton van a piac az SSD-vel, még nem az igazi a kereslet, a termék sem tökéletes, állandó fejlesztésre szorul, szerintem még vásárlói tesztelés folyik. Ha beindul az üzlet, ez a tipusú SSD nem lesz már, de ha lenne 70$-nál nem kerülne többe. Sajnos még nem tartunk itt!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. Sediqwe
2010.01.29. 20:07
Ígyis van,
a memóriák meg nem ócsó' mulatságok ám... de tény, én olyan 200 $ ra saccolom a költséget, afölött a nyereség...(értsd ez a rengeteg befektetés "megtérüléseként"!)
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!