iPon Hírek

Erősödő hullámzás a Jeges-tengeren

Dátum | 2014. 08. 01.
Szerző | Jools
Csoport | EGYÉB

Közel 5 méter magas hullámokat mértek az Jeges-tenger nem sokkal ezelőttig folyamatosan jéggel borított részein a szakértők. A jelenség csírájában fojthatja el a sarkköri hajózással kapcsolatos reményeket, és a jégsapka olvadását is felgyorsíthatja. A hullámok ugyanis feltördelik a vékonyodó jeget, így egyre több napfény éri el az óceánt, ami gyorsabb olvadáshoz, még nagyobb szelekhez és erősebb hullámzáshoz vezethet. Az Alaszka északi partjainál fekvő Beaufort-tengeren a legutóbbi időkig nem volt gond a hullámzással, hiszen a Jeges-tenger ezen szegletét állandó jégtakaró borította. Az elmúlt években azonban egyre hosszabb időszakokra ás egyre nagyobb területen vált jégmentessé a régió, így a kutatók 2012-ben megkezdték a nyílt víz viselkedésének tanulmányozását. Ennek keretében egy hullámmagasságot mérő szenzort horgonyoztak le a Beaufort-tenger középső részén.
Jim Thompson, a Washington Egyetem szakértőjének elmondása szerint igen valószínű, hogy a kutatócsoportja által megfigyelt fokozott hullámzás fontos szerepet játszik a jégolvadás felgyorsulásában, és az egyre hosszabbra nyúló jégmentes nyarak jelentkezésében is. A kutató és kollégája, Erick Rogers, a Tengerészeti Kutatólaboratórium munkatársa az eddigi adatok alapján egyre inkább úgy vélik, hogy a folyamat öngerjesztő volta miatt a jövőben egyre szélsőségesebb hullámzás jellemzi majd a régiót. A tengeri jég a múltban korlátozta a szél hatását, de ahogy a légáramlatoknak több terük van kibontakozni, egyre magasabb hullámokat korbácsolnak. A gigantikus hullámok tehát az olvadozó Jeges-tenger állandó velejárói lehetnek a jövőben, ami jelentős következményekkel járhat. A partvonalak például alapvetően átformálódhatnak, ha egyre nagyobb és nagyobb hullámok verdesik őket, felgyorsítva bennük az eróziót. A jég gyorsuló olvadásának és a víz felkeveredésének hatására ráadásul jelentős mennyiségű szén-dioxid felszabadulása várható a sarkvidékről, tovább fokozva az üvegházhatású gáz mennyiségét a légkörben. A Beaufort-tenger nyílt vízfelületének mérete folyamatosan változik az egyes évek során. Míg április környékén még gyakorlatilag teljes területén fagyott a tenger, szeptemberben az utóbbi években már egy közel 1000 kilométer átmérőjű régiót tett ki a jégmentes rész. Bár az Északi-sark a hetvenes évek óta folyamatosan veszít jégtakarójából, 2002-től a folyamat kimutathatóan felgyorsult.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

6. JokerPRO
2014.08.02. 09:42
Igazából az a szomorú,hogy ezen még mindig csodálkozunk Bár én amúgy kétlem hogy ez ember miatt lenne,régen is volt olvadás a földön elvileg a mamutok korában,tehát lehet ugyan az a változás megy végbe most is.
Na amúgy ilyenkor jó Magyarországon lenni,pont középen vagyunk tehát minket nem érint az a katasztrófa,hogy emelkedik a vízszint.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. CyberPunk6... Joker...
2014.08.02. 10:23
Szerencsére a sok tudománynak köszönhetően látjuk, hogy mi okozzuk. Amúgy mindegy hol vagyunk, mert ha bekövetkezik akkor ide fog jönni mindenki. Nem hirtelen fog jönni, szóval lesz idejük szépen ideérni.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. dfsz34
2014.08.02. 16:56
Grönland zöld sziget volt ezer éve. Akkor mi volt az oka, mert remélem azt nem az emberiségre akarják rákenni?

Sokkal inkább egy fajta ciklikusság látható és nem biztos, hogy feltétlenül rossz dolog ez.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. VAjZY
2014.08.02. 23:18
Mit keres a jégben a CO2?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. Rotyoka VAjZY
2014.08.03. 21:22
Mondjuk azt, hogy volt egy időszak amikor magasabb Co2 koncentráció volt a levegőben mint 2014-ben?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. VAjZY
2014.08.07. 01:50
Ezek szerint.
Bocs, elismerem, tényleg durva, hogy nem jutott eszembe.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!