iPon Hírek

Erőszakos Windows 10 frissítés: pert nyert egy felhasználó

Dátum | 2016. 06. 29.
Szerző | J.o.k.e.r
Csoport | SZOFTVER

A Microsoftot nemrégiben perbe fogta egy kaliforniai nő, aki a Windows 10 ingyenes frissítésével kapcsolatos agresszív magatartást kifogásolta, ugyanis állítása szerint komoly károkat okozott neki a frissítő alkalmazás. Elmondása szerint a bajt az okozta, hogy a Windows 10 kéretlenül, az ő megkérdezése nélkül, teljesen automatikusan kezdett el települni Windows 7-es operációs rendszert futtató számítógépére, ám a folyamat során hiba történt, így a Windows 10 telepítése sikertelen volt. Innentől kezdve a rendszer instabillá és lassúvá vált, ami lehetetlenné tette saját utazási irodájának vezetését. Teri Goldstein ezután megpróbálta kijavítani a hibát a Microsoft terméktámogatási szolgáltatásán keresztül, de nem járt sikerrel, így perbe fogta a vállalatot. A per eredményeként egy új számítógépre valót szeretett volna kapni, valamint azt is el akarta érni, hogy az eset miatt kieső bevételekért kárpótolja őt a vállalat. A bíróság végül a felperes javára döntött, aki így 10 000 dollár kártérítést kapott, amit a Microsoftnak kellett kifizetnie – természetesen a per költségeivel együtt. A Microsoft ügyvédei a további perköltségektől tartva nem fellebbeztek az ítélet ellen, a cég inkább kifizette a megítélt kártérítési összeget. Teri Goldstein ezzel lehet, hogy precedenst teremtett, ugyanis ez az első eset, amikor a Windows 10 agresszív terjedését segítő Microsoft gyakorlattal szemben pert nyert egy felhasználó.
A Windows 10 egyébként még egy hónapig elérhető lesz ingyenes frissítés formájában a legális Windows 7 és Windows 8.1 operációs rendszert futtató konfigurációk – és tulajdonosaik – számára. Az új operációs rendszer eleinte opcionális frissítés formájában ostromolta a felhasználókat, ám idén februárban stratégiát váltott a Microsoft, ugyanis ajánlott frissítéssé tette a Windows 10-et, így megkezdődött a Windows 10 automatikus letöltése. Márciusban rengeteg felhasználó kifogásolta, hogy a Windows 10 automatikusan települni kezdett rendszerükre, méghozzá az ő kifejezett kérésük és engedélyük ellenére. Ez aztán több „mókás” esetet eredményezett: egy esetben egy televíziós időjárás-előrejelzésben jelent meg a Windows 10 frissítő ablaka, míg egy másik esetben egy profi játékost tréfált meg a Windows 10, amikor meccs közben csak úgy újraindult a rendszer a Windows 10 frissítési folyamat részeként. Az erőszakos terjesztésnek persze látható eredménye is van: 2016 márciusának végére már a 270 milliónál is többen használták a Windows 10-et, így a Netmarketshare elemzői szerint globális szinten 17,43%-os piaci részesedésre tett szert az új operációs rendszer. Ez persze még mindig elmarad a Windows 7 teljesítményétől, így a Windows 10 még mindig csak második.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

9. vbale
2016.06.29. 08:22
'murica
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
8. kiskoller vbale
2016.06.29. 09:01
Miért? Szerintem itt teljesen jogos volt a döntés.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. Flegeton
2016.06.29. 09:56
Szerintem is!
Nem kérdezni meg, hogy a hardver gyártód adott e ki drivert a cuccaidhoz. Na meg, hogy milyen programokat használsz és hogy lehet nem megy majd. Elég nagy önbizalommal állt bele az MS.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. tomchee
2016.06.29. 13:31
Szeretem a Win10et de azért ez az erőszakos öninstallálás tényleg undorító...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. junpet
2016.06.29. 13:39
Csak érdekességként felvetült bennem a kérdés: miután már nem lehet majd ingyér frissíteni, továbbra is fogja zaklatni a felhasználót a win10-zel? Én jól elvagyok a GWX-szel otthon meg munkahelyen is, csak ha kérdés nélkül fog frissíteni ezután is és utána meg ugatni, hogy nem érvényes a licensz, abból lesznek ám a csúnya perek.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. Flegeton junpe...
2016.06.29. 17:08
Az se rossz.
Az foglalkoztat, hogy akik tört winről frissítettek azoknak lesz e valami. Meg egyártalán milyen finanszírozást vezet be az ms. Havi fizetés, egyszeri!? Mert ugye mondták, hogy ez az utolsó win,.. jap, tehát kifizetem most az árát és akkor mondjuk 10-20 évig kapom majd a javításokat, frissítéseket,... vagy azért majd külön fizetni kell.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. Szefmester tomch...
2016.06.29. 17:14
Külön élveztem mikor még nem iktattam ki a frissítést, hogy olyan gépre kezdte el telepíteni amin nem hajlandó települni a win10. Letölt, frissít, újraindulgat, majd a végén sajnálja hogy nem sikerült, amikor meg belépek a desktopra már jön is a felugró hogy frissítsek 10-re.

Nincs sok bajom a win10-el (frissítettem gépet 8 év után), csak annyi hogy pár progim nem hajlandó kompatibilitási módban sem elindulni.
De ez az agresszív kampány.. legalább futtatott volna le valami tesztet előtte hogy elbírja e az alaplap.

szerk: Fledge: Ezentúl majd nem új windowsért fizetsz hanem az SP pakkokért, és később meg megjelenik a Doors 1.0 (végülis.. az már nem windows...)
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. thestock
2016.06.29. 19:46
Nekem is tetszik a win 10, csak én nem szeretem használni, ezért még 7-es van a gépen
Azért ez a mondat tetszett: "A Microsoft ügyvédei a további perköltségektől tartva nem fellebbeztek az ítélet ellen, a cég inkább kifizette a megítélt kártérítési összeget". Gondolom ezzel veszélybe került Billy ehavi megélhetése....
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2016.06.30. 19:16
Fenéket. Csak egy vacsorájának árába került.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!