iPon Hírek

Error 451

Dátum | 2012. 06. 26.
Szerző | Jools
Csoport | IT VILÁG

Néhány héttel ezelőtt Terence Eden egy felháborodott blogbejegyzésben adott hangot azon véleményének, hogy mióta egy Nagy-Britanniában érvénybe lépett bírósági határozat értelmében szolgáltatója blokkolni kezdte a Pirate Bay oldalát, a 403-as hibakód (hozzáférés megtagadva) jelenik meg üzenetként, ha megpróbál ellátogatni az oldalra. Eden nem is magát a tiltást kifogásolta, hanem azt a tényt, hogy a hibaüzenettel a szolgáltató valótlanságot állít. A 403-as státuszkód ugyanis arról szól, hogy a keresett szerver vette ugyan a kérést, de valamilyen okból visszautasította a kérelmet. A Pirate Bay esetében pedig nem ez a helyzet, hanem a szolgáltató kormányzati utasításra letiltotta az oldalt. Internetes cenzúrára azonban egyelőre nincsen hibakód, Eden felvetette azonban, hogy talán ideje lenne bevezetni egyet.

Az ötlet nagy sikert aratott világhálószerte, számos javaslat is érkezett a megvalósításra, de ezek általában a szellemes poén szintjén maradtak (pl. Error 666). Nagyot változott a helyzet azonban, mióta Tim Bray, a Google fejlesztési tanácsadója is az ötlet mellé állt. Bray egyébként már be is nyújtotta javaslatát az internetes szabványokat felügyelő IETF-nek. Az általa javasolt 451-es hibakód a felmerült probléma megoldása mellett emléket kíván állítani a június elején elhunyt Ray Bradbury-nek is. A sci-fi műfaj legendájának Fahrenheit 451 című regényét idéző státuszüzenet nagyon is passzolna a célhoz, vagyis annak jelzéséhez, hogy az adott oldal a kormányzati cenzúra áldozata lett.


Bray véleménye szerint a letiltott tartalmak hátterében álló okoknak meg kellene jelenniük a hibaüzenetben, vagyis a javasolt 451-es hibakód alatt fel lenne tüntetve az is, hogy pontosan milyen törvényi akadálya van az oldal betöltésének (valahogy úgy, ahogy alább látható). Ezzel a szolgáltatók is könnyebb helyzetbe kerülnének, hiszen egyértelműen jelezhetnék, hogy nem az ő „hibájuk” az oldal eltűnése, hanem a kormányzati cenzúra megnyilvánulásáról van szó.

Bray javaslatában arra is kitér, hogy természetesen számos olyan kormány létezik a világon, amely nem kíván majd ilyen „nyílt” cenzúrapolitikát folytatni, és ezek nyilvánvalóan lépéseket fognak tenni a hibakód alkalmazásának megakadályozására. Azt egyelőre nem tudni, hogy az IETF mennyire lesz nyitott az ötletre, de az biztos, hogy roppant stílusos elgondolásról van szó.


HTTP/1.1 451 Unavailable For Legal Reasons
Content-Type: text/html

<html>
<head>
<title>Unavailable For Legal Reasons</title>
</head>
<body>
<h1>Unavailable For Legal Reasons</h1>
<p>This request may not be serviced in the Roman Province of
Judea due to Lex3515, the Legem Ne Subversionem Act of AUC755,
which disallows access to resources hosted on servers deemed
to be operated by the Judean Liberation Front.</p>
</body>
</html>*


/*A kérés a 3515. törvény értelmében Júdea római provincia területén nem teljesíthető. A város alapítását követő 755. évben hozott Legem Ne Subversionem (felforgató tevékenység elleni törvény) alapján nem jeleníthetők meg olyan tartalmak, amelyek valószínűsíthetően a Júdea Népe Front által üzemeltetett szerverekről származnak./

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

3. bszoke88
2012.06.26. 19:28
kezdő felhasználó
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. mzso
2012.06.26. 22:12
Error 451. Your illusion of freedom is shattered.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. Szefmester
2012.06.27. 03:15
Júdea Népe Front... pfujj köpködők.. Bezzeg a Júdeai Népfront..
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!