iPon Hírek

Eseménydús volt a Mac App Store első napja

Dátum | 2011. 01. 07.
Szerző | J.o.k.e.r
Csoport | SZOFTVER

Az Apple a tegnapi nap folyamán indította hódító útjára a Mac App Store-t, ami az iOS rendszerekhez készített App Store-hoz hasonlóan hasznos fizetős és ingyenes alkalmazások lelőhelye, de a „régi”  alkalmazás áruházzal ellentétben az újdonság már nem az iPhone, iPod és iPad tulajdonosokat, hanem a Mac felhasználókat veszi célba.

Pozitívan fogadták a felhasználók a Mac App Store-t

A Mac (iMac, Mac Mini, Mac Pro) és MacBook (Macbook, MacBook Air, MacBook Pro) tulajdonosok az első nap folyamán több, mint egymillió alkalmazást töltöttek le, az Apple Mac App Store-jából, ami a vállalat szerint remekül példázza, hogy mekkora igény van az új alkalmazás áruházra.


Steve Jobs örömét fejezte ki a ténnyel kapcsolatban és elismerően szólt a fejlesztők erőfeszítéseiről is, amelynek köszönhetően a felhasználók egyszerűen szerezhetnek be hasznos alkalmazásokat és ez a lehetőség a jelek szerint tetszik is nekik. A Mac App Store-ral kapcsolatban további információ tegnapi hírünkben található.

Üröm az örömben: már fel is törték az Apple új alkalmazás áruházát

A Hackulous névre hallgató társaság egyik tagja, aki Dissident névre hallgat, bejelentette, hogy sikeresen elkészítették a Kickback nevű alkalmazást, amelynek segítségével a Mac App Store-ból ingyen letölthető bármilyen alkalmazás. A Hackulous neve onnan lehet ismerős, hogy ez volt az a csoport, amely korábban feltörte az Apple iOS operációs rendszereknél alkalmazott digitális tartalomvédelmi eljárását (DRM).

A Kickback egyelőre nem érhető el, ugyanis a Hackulous még nem adta ki a szoftvert, de terveik szerint idén februárban – amikor az Apple nem számít rá – hozzáférhetővé teszik a felhasználók számára. Hogy miért nem adták ki azonnal a Kickback-et? Nos, „közleményük” szerint azért, mert az Apple Mac App Store-ja indulásakor számos jól megírt, hasznos alkalmazást tartalmaz, de a korábbi gyakorlat szerint – ahogy az az iOS App Store-ra is jellemző – idővel megjelennek a haszontalan, szemétnek titulált alkalmazások, amelyek ellen harcolni kíván a csoport. Álláspontjuk szerint a Kickback-et akkor adják ki, amikor úgy találják, hogy a Mac App Store kínálatában túl sok haszontalan fizetős alkalmazás van jelen.

A csapat álláspontja valahol érthető, ugyanis sok olyan alkalmazás van, amelyek fizetősek, de nem próbálhatóak ki (nincs időkorlátos, vagy lite verzió), így a felhasználó csak akkor szembesül a ténnyel, hogy a hőn áhított szoftver egy fillért nem ér, amikor már kifizette érte az adott összeget. Emiatt már sokan felemelték a szavukat, ugyanis sokan szeretnék, hogy az egyes alkalmazásokat valamilyen formában ki lehessen próbálni azért, hogy a felhasználók el tudják dönteni, hogy az adott szoftver számára tényleg hasznos-e vagy sem. Amennyiben hasznos, úgy azonnal megvásárolhatná, ha pedig nem tetszene neki, törölné. A döntés meghozatalára adott időkereten belül lehetne sort keríteni (pl.: pár óra).

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

10. Smith166
2011.01.07. 21:53
Az indok még érthető lenne de maga a felvetés hibás, hiszen a dogma szerint az Apple semmit nem ad ki ami hibás, rossz vagy haszontalan lenne. Ezért bátran minden felhasználó megvásárolhatja bármelyik alkalmazást, teljességgel kizárt hogy elégedetlen, vagy csalódott legyen.

Le a hackerekkel!!!!!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
9. gebana
2011.01.07. 22:36
csodálkozom minden "app store" hírnél, hogy míg a játékoknál mindenféle lopás/kamulopás meg van említve, addig ezeknél sosem esik szó a linuxról. a linuxnak van egy jó szoftverközpontja, ami sajnos olyan is mint a linux, kicsit "felhasználóbarátlan". ott lehet keresni, telepíteni, mint ezekben az "új" alkalmazásboltokban.
a másik kérdés bennem, hogy erre miért nem jöttek még rá eddig, hogy ez működőképes dolog? (sosenemvolt linuxuk? )
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
8. kiskoller
2011.01.07. 23:16
Jah, az első dolog ami eszembe jutott amikor az Ubuntu Software Center-t kipróbáltam ez volt: Ez miért nem másolta még le a Microsoft??

Amúgy valszeg azért nem törik fel, mert nincs semmi hasznuk belőle. Ugyanis a Linux ingyenes, a legtöbb epöll software meg nem.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. newclear Smith...
2011.01.07. 23:32
Nem mintha ha az App Store összes alkalmazását az Apple készítené... Ha már nagyon muszáj első postban nyomatni akkor legyen alapja. Magát a feltevést sem jól értetted, hiszen a cikk alapján nekem pont az jön le, hogy most frissen még gondolom javarészt Apple által készült alkalmazások találhatóak meg, tehát nincs teleszemetelve különböző Apple-ön kívülálló készítők gyengébb minőségű programjaival.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. ájPon
2011.01.08. 02:25
Nem a cikkben említett második bekezdés a botrányos. A Hackulous már hetekkel ezelőtt (a Mac App Store megjelenésénél jóval előbb) bejelentette, hogy már meg is van a törés.

Az első napon történt igazi kalózbotrány itt van leírva. Elég fail.

Amúgy azt mondta a Kickback készítője (a Hackulous csapata) hogy az is lehet, soha nem is adják ki a törésüket, ha az Apple tényleg rendben tartja a boltot vagy kínál valamilyen próbaverziót. És azért akarnak minimum egy hónapot várni, mert nem akarnak keresztbe tenni a fejlesztőknek, mert ők tényleg nem a kalózkodás miatt teszik, amit tesznek.
iOS-re annyi szemetet árulnak megtévesztő/átverő leírással pénzért, hogy az tényleg felháborító
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. ITEM00
2011.01.08. 11:20
Én kipróbáltam tegnap az App store-t és találtam már olyan alkalmazást ami ingyenes és tök jól feltudom használni a munkám során. (MindNode) És vettem rajta 1-2 eurós alkalmazást is. Az iOS store-ban is szoktam ennyit megér,de tény és való hogy rengeteg szemét van az iOS-ban már amik egy fabatkát sem érnek.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. tibszi
2011.01.08. 13:28
Pontosan ezért nem veszek ilyen Apple-ös sz*rokat, mert a User megveszi K. DRÁGÁN az alapgépet (ami full kopasz) és még majdnem annyit rákölthet programokra, hogy egyáltalán tudja vmire használni. Hát köszi szépen, de nem most jöttem le a falvédőről!!!
Persze, az Apple ezt azért csinálja hogy így a rendszerüket megvédjék a vírusoktól de ez baromság, 12-14%os piaci részesedésnél a kutya nem fog erre a f*s OS-re vírust csinálni. Ez csak az indok amiért kiveszik az emberek zsebéből a zsét.
Nekem a win7től nem kell jobb (nem mintha lenne tőle jobb), és a pénz a zsebemben marad...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. ájPon
2011.01.08. 13:40
tibszi, Windowsra szerinted nem kéne a programokat megvenni? Az nem full kopasz mikor megvesze?
Ja, hogy te leszeded a tört programokat ahelyett, hogy megvennéd, és azokat használod, hát úgy tényleg sokkal olcsóbb egy nem-apple terméket venni.

Ingyenes programokat említed esetleg? Néztél már be az App Store-ba? A appok fele ingyenes vagy 99 centes (kb 200 forint) húúúúúúha
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. ITEM00
2011.01.08. 13:52
@tibszi: "User megveszi K. DRÁGÁN az alapgépet (ami full kopasz)" Hát öcsém inkább a helyedben meg sem szólaltam volna. Még te sem láttál élőben működő mac-et igaz? Én a munkaállomáson használok Windows Seven Ultimate 64bit-et (eredeti) és van egy mac-em is.(Osx 10.6.6) Nem játszok,nem azért van egyik sem,az egy dolog,hogy a munkaállomás arra is megfelel. Rengeteg ingyenes és jó program van,ami mellesleg meg sem jelenik pc-re. Szóval én örülök neki,hogy legalább ezen a platformon (osx) vannak ilyen alkalmazások. A pc-n használt programjaimat is úgy vettem,nem warezoltam!

"Apple ezt azért csinálja hogy így a rendszerüket megvédjék a vírusoktól de ez baromság, 12-14%os piaci részesedésnél a kutya nem fog erre a f*s OS-re vírust csinálni. " Az igen te aztán szakértője vagy a témának ahogy látom!

És ájPon-nak adok igazat abban,hogy a legtöbb alkalmazás amit az ipod-ra letöltöttem(megvettem) nem került többe mint 0.79Euró (kb 220Ft/db) Óriási befektetés...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. Sturmtiger
2011.01.11. 12:50
Ezek a dolgok csak Magyarisztánban vannak így szerintem. Az online alkalmazásboltok szerintem hasznosak. Bár a demo/trial változatok tényleg kellenének. Szerintem a trialokat azért nem adják ki, mert az lenne a vége hogy csinálna valaki trialcrack store-t. Viszont az is tény hogy az eppöl kicsit elszállt az áraival, főleg hogy már az alapok sem saját gyártmányú cuccok. (Lehet hogy nem jól tudom de állítólag a procijaikat is az Intel gyárja már egy ideje).
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!