iPon Hírek

Essential Home – Andy Rubin az otthonokat is meghódítaná

Dátum | 2017. 05. 31.
Szerző | DemonDani
Csoport | MOBILTELEFON

Az Andy Rubin által alapított vállalat első okostelefonja lenyűgöző lett, és mint az mostanra kiderült, nem ezzel az egy termékkel készült a Computexre az Android atyja. Az Essential Products Inc. elkészített egy okosotthonok középpontjaként szolgáló eszközt is.
Az Essential Home-mal való találkozáskor az első, ami mindenkinek feltűnhet, hogy ez nem csupán egy mikrofonokkal ellátott hangszóró, saját képernyője is van. Ráadásul nem is akármilyen panelt vonultat fel a szerkezet, hanem egy kör alakú megoldást, ami szinte maradéktalanul lefedi a termék egész felső részét. A felhasznált kijelző paraméterei nem ismertek, de az jól látszik, hogy egészen széles betekintési szögekből is tiszta képet produkál – szóval nem holmi TN+Film technológiás egység került bele. Mivel ez az egység érintésérzékeny, így ennek a nyomkodásával is lehet kezelni az Essential Home-ot, ami azért jó, mert így nem zavarunk vele másokat. Az eszköz a tekinteteket vonzó kijelzőn felül magába foglal természetesen több mikrofont is, amik körbe helyezkednek el, és persze van a fedélzetén hangkeltő is.
Az újdonságon egy egyedi operációs rendszer lesz jelen, amiről egyelőre szintén nem sokat tudunk, de az biztos, hogy Ambient OS néven fut. A grafikus felhasználói felület körkörös elemekkel dolgozik majd jobbára, ami értelemszerűen a kör alakú megjelenítőhöz való igazodásnak tudható be. Az eddig nyilvánosságra hozott információk alapján a hang alapú digitális asszisztens szolgáltatás képes lesz az IoT (Dolgok Internete) eszközöket, különböző intelligens lakáskiegészítőket (lámpák, légkondicionálók, stb…) kontrollálni, valamint lehet vele zenét lejátszani. Ezeken felül pedig képes naptári bejegyzéseket felvenni, időzítőt beállítani vagy éppen útvonaltervet létrehozni a közelgő találkozók helyszínére, és szól is, mikor érdemes már elindulni, hogy időben odaérjen az ember. Az Ambient OS képes lesz arra is, hogy összefűzze a különböző dolgok működését, így például ha a visszaszámláló órája nullához ér, felvillantja a szoba lámpáit az Essential Home. A cég nyílt szoftverfejlesztői csomagot kínál a szerkezethez, így bárki fejleszthet rá applikációt, szolgáltatást.
Ahogy az Essential okostelefonnal, úgy az Essential Home-mal is nagy céljai vannak Andy Rubinnak, de a vállalatának ezen a területen sem lesz egyszerű feladata, még ha a konkurenseknél esetleg jobban is működik majd ez a termék. Az Amazon Echo, illetve az Amazon Alexa már nagyon komoly piaci részesedéssel bír, a Google Home-ot pedig agresszívan tolja a keresőóriás, és nem véletlenül, mert tényleg remekül működik az Assistant szolgáltatást szállító készülék. Ez a terület viszont még nagyon dinamikusan fejlődik, szóval némi szerencsével – és persze nagyon jó lehetőségekkel – egyáltalán nem elképzelhetetlen, hogy labdába tud majd rúgni ez az újdonság is a többiek mellett.
Az Essential Home megjelenésével kapcsolatban egyelőre semmilyen információval nem szolgált Andy Rubin. Tekintve, hogy a Google Home 130 dolláros ajánlott fogyasztói áron érkezett, az Amazon Echo pedig 180 dollárt kóstál, sokkal az Essential Home sem lehet drágább. Persze ott az LCD kijelzős Amazon Echo Show a maga 230 dolláros árával, de nem érdemes ahhoz viszonyítani az Essential Home-ot, az ugyanis már egyebek mellett például kamerával is fel van szerelve és videóhívások is bonyolíthatóak vele.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!