iPon Hírek

Észleljünk... Nemzetközi Űrállomást!

Dátum | 2012. 11. 07.
Szerző | Jools
Csoport | EGYÉB

Az elmúlt évtizedben a Nemzetközi Űrállomás (ISS) állandó személyzetének köszönhetőn az emberiség folyamatosan jelen volt az űrben. Ez idő alatt az 1998-ban megkezdett és azóta is tartó „építkezés” eredményeként egyre nagyobb lett a komplexum. Mára a Föd felszínéről nézve a harmadik legfényesebb égi objektummá nőtte ki magát a Nap és a Hold után, így megfigyeléséhez semmiféle eszköz nem szükséges, ha tudja, hol keresse az ember.

A NASA legújabb projektjében ezt kívánja megkönnyíteni mindenki számára. A Spot The Station nevű oldalon feliratkozva e-mailben rendszeresen értesülhetünk arról, hogy pontosan mikor halad el a fejünk fölött az ISS. A körülbelül 360 kilométeres magasságban, alacsony Föld körüli pályán keringő komplexum 92 percenként kerüli meg a bolygót, és pályájának köszönhetően a földi népesség 90 százaléka fölött naponta elhalad, így csaknem mindenkinek megvan az esélye az észlelésre.


A rendszerben kiválaszthatjuk, hogy csak a reggeli, az esti vagy mindkét észlelési lehetőségről kapjunk értesítést, amelyet csak akkor küldenek ki, ha lakóhelyünkről nézve az űrállomás elég magasra jut az égen ahhoz, hogy a környező tereptárgyak nagy valószínűséggel már nem takarják ki. 

Az kapott üzenet valahogy így fog kinézni:

SpotTheStation! Time: Wed Apr 25 7:45 PM, Visible: 4 min, Max Height: 66 degrees, Appears: WSW, Disappears NE.

Információt kapunk tehát a láthatóság kezdetéről és annak időtartamáról, az állomás maximális magasságáról az égbolton, valamint arról, hogy ez esetben például nyugat-délnyugati irányban lép be és északkelet felé hagyja el a látható eget. Ha szerencsével akarunk járni, egy nem villogó pöttyöt keressünk, amely meglehetősen gyorsan halad el a csillagos háttér előtt.
 

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

2. Csaba.Hala...
2012.11.07. 15:59
Akit érdekelt a dolog az eddig is megnézhette a weboldalon, ráadásul előre.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. alienn
2012.11.08. 11:44
Persze.
Akit nem érdekel egy műhold az birka.
Anyám... Gratulálok.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!