iPon Hírek

Eugene Goostman átment a Turing-teszten

Dátum | 2014. 06. 10.
Szerző | Jools
Csoport | IT VILÁG

Eugene Goostman 13 éves, valamennyire tud angolul, Odesszában él és van egy tengeri malaca. Tipikus kiskamasznak tűnik, legalábbis egy vasárnap rendezett Turing-teszten így gondolta az emberi tesztelők egyharmada. Goostman elmondása szerint imádja a hamburgert és az édességet, apja pedig nőgyógyászként dolgozik. Mindez azonban hazugság: Eugene Goostman valójában egy chatbot, amelyet az orosz Vlagyimir Veszelov és az ukrán Jevgenyij Demcsenko hozott létre. A gépi intelligencia felmérésére alkotott híres tesztet Alan Turing álmodta meg az ötvenes években. A teszt során a bírák emberi partnerekkel és programokkal is chatelnek, majd az egyes beszélgetések alapján meg kell tippelniük, hogy gép vagy ember rejtőzik-e a színfalak mögött. Turing szerint egy gép meggyőzően képes embert „alakítani”, ha a tesztelők 30 százalékával elhiteti, hogy hús-vér teremtménnyel beszélgetnek. Eugene már többször is közel került az áhított határhoz, 2012-ben például 29 százalékos eredménnyel zárt az addigi legnagyobb tesztsorozaton, ahol 30 emberi tesztelővel összesen 150 beszélgetés zajlott le. A mostani, Londonban rendezett teszten 33 százalékon zárt, így hivatalosan is teljesítette a Turing által megfogalmazott elvárásokat.
Hogy ez a gépi intelligencia pillanatnyi helyzetével kapcsolatban mit árul el, az azonban más kérdés. Az is kérdéses továbbá, hogy valóban Goostman-e az első program, amely átment a teszten. 1991-ben a PC Therapist nevű bot − Joseph Weintraub alkotása – a 10 bírából 5-tel elhitette, hogy valójában ember, ami 50 százalékos eredményt jelent, bár a bírák száma alacsony volt. 2011-ben Rollo Carpenter Cleverbot nevű szoftvere 30 emberrel csevegett egy több mint ezer fős közönség előtt, és a bírák, illetve a hallgatóság 59,3 százaléka meg volt győződve róla, hogy emberi beszélgetőpartnerrel van dolguk. Kevin Warwick, a mostani rendezvény egyik szervezője szerint azonban a vasárnapi teszt minden eddiginél átfogóbb volt, és a beszélgetéseket egyáltalán nem korlátozták, vagyis gyakorlatilag bármit meg lehetett kérdezni az alanyoktól. Ami a gépi intelligenciát illeti, ahogy az emberi IQ-tesztek esetén is, ebben az esetben is felmerülhet a kérdés, hogy mit is mér pontosan a Turing-teszt. Turing úgy vélte, hogy ennek révén elcsíphető lehet az a pillanat, amelytől kezdve a gépek meggyőzően adják ki magukat embereknek. Goostman azonban egy 13 éves gyereknek adja ki magát. Ez programozási szempontból szerint ideális ugyan, hiszen elég idős ahhoz, hogy képes összefüggően beszélgetni, ugyanakkor korából adódóan egy csomó mindenre nem képes válaszolni, viszont amikor intelligenciáról beszélünk, nem feltétlenül egy ilyen korú gyermek képe lebeg a szemünk előtt. A Turing-teszt ráadásul csak a gépek társalgási képességét méri, az intelligencia azonban ennél jóval sokrétűbb. Az elmúlt években éppen ezért több kísérlet is történt arra, hogy olyan vizsgálati módszereket alkossanak meg, amelyek teljesebb képet alakítanak ki a tesztelt alany emberi fogalmaink szerint meghatározott intelligenciájával kapcsolatban. Egy ilyen próbálkozás például a Turing-teszt vizuális változata, amelynek során a térben való tájékozódás képességét igyekeznek mérni. Egyesek úgy vélik, hogy a hasonló tesztekkel és azzal, hogy emberi gondolkodásra tanítjuk a gépeket, korlátozzuk a valódi mesterséges intelligenciák fejlődését, amelyeknek egészen más alapokon kellene működniük, mint ahogy az emberi agy teszi. Mindez persze nem kisebbíti Veszelov és Demcsenko eredményét, de talán segít megfelelő perspektívában látni azt.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

25. Szefmester
2014.06.10. 15:54
Szép teljesítmény tekintve hogy jó pár embernek mondott humanoid sem menne át a teszten.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
24. rtagore
2014.06.10. 16:08
@Szefmester: Kiváltképp a réti négerek.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
23. HUFEUR
2014.06.10. 16:19
https://www.techdirt.com/articles/20140609/07284327524/no-computer-did-not-pass-turing-test-first-time-everyone-should-know-better.shtml
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
22. pongracz6
2014.06.10. 17:21
Ez egy chatszimulátor. A mesterséges intelligenciához köze nincs.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
21. gombabacsi
2014.06.10. 17:42
Hm, én azt hittem hogy még legalább 50 év kell, hogy elérjük azt a szintet, hogy az emberek ennyire elhülyüljenek, hogy az ilyen izéket emberi szintűnek tartsák.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
20. cheatergs
2014.06.10. 19:14
Szerintem lehetne szigorúbb a teszt, azért az emberek kétharmada így sem hitte el, ez pedig arányaiban sok. Részemről minimum ötvenegy százaléknál húztam volna meg a határt, de inkább a több, mint kétharmadnál. Akkor már tényleg hihetőnek mondható a gép.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
19. Avisto
2014.06.10. 19:39
Azért igen nagy előnyt jelent itt az hogy (bár a tesztelőkről semmit nem tudok) feltételezhetőleg egy tök más kultúra, más generációba tartózó(nak mondott) valakiről kéne megállapítaniuk hogy milyennek kéne lennie, mit reális tudnia és mit nem.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
18. thedevelop... pongr...
2014.06.10. 19:47
Most vizsgáztam MI-ből. Alan Turing, a mesterséges intelligencia atyja. Úgy fogalmazta meg a Turing-teszt kritériumait, hogy a beszélgetőpartnerek terminálon keresztül, csak a billentyűzet segítségével beszélgetnek egymással.
Ha 5 perc beszélgetés után a felek nem tudják eldönteni, hogy a másik partner gép-e, akkor a gép átment a Turing-teszten. Ennyi.
Tehát elég sok köze van a Turing-tesztnek a mesterséges intelligenciához.
Az egy dolog, hogy ha ma élne, akkor esetleg máshogy fogalmazná meg a kritériumokat.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
17. I.Jozsef83 pongr...
2014.06.10. 20:22
Minimális van ...
De tutdod , itt túl sok a túliskolázott és már gondolkozni is nehéz .
És minő véletlen , megint egy épp most ezt nem lehet kihagyni , mindig akad egy épp most bírom ...

Jó cikk , érdekes - köszönjük - és mások nevében is .
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
16. Baleys
2014.06.10. 21:46
http://default-environment-sdqm3mrmp4.elasticbeanstalk.com/

Kb 2 mondat alatt le lehet vágni, hogy chatbot.
Nagy lufi az egész.
Ennél még a cleverbot is kifinomultabb. Persze valaki megint jól járt ezzel az álhírrel.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
15. freyr
2014.06.10. 21:58
Ez a chatbot sem, meg a Turing teszt sem ér semmit. Ha azt akarnák tesztelni egy szoftverről megállapítható-e, hogy az, akkor olyanokkal kéne teszteltetni hosszú időn át, akik nem is feltételezik, hogy esetleg nem emberrel fognak csevegni. Mondjuk behívni 100 embert egy kísérletre, ahol az lesz a feladatuk, hogy egymás közül valakivel csevegjenek fél órát, majd állapítsák meg 10 kép közül, hogy ki lehetett a partnerük.
Persze ezt addig kéne ismételni, amíg le nem bukik a program... és csak akkor elfogadni emberszintű kommunikációra alkalmasnak, ha mégsem bukik le sőt, célirányos teszteken is átmegy, mondjuk haladó programozóként segítséget kér egy chatszobában.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
14. fofoka
2014.06.10. 22:36
Pár éve beszélgettem Eugene-nel. Chatterbot-nak szerintem a legjobb, de a mesterséges intelligenciától (már olyantól, ami egy emberével összemérhető) fényévekre van. Nem is értem, hogy kit győzött meg. Tényleg kell vagy 2 mondat, hogy elbukjon a srác..
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
13. Asagrim
2014.06.11. 01:08
I live in Hungary.

- It is one of poor eastern Europe countries. Quite close to the Ukraine.


Yep, lehet hogy AI, de tud valamit!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
12. angree
2014.06.11. 02:18
Aki erről elhiszi, hogy emberrel beszélget, annak előre megmondták, hogy a beszélgetőpartnere szellemi fogyatékos és az angol olvasás közben nem az anyanyelve, de írásban már igen.
Az, hogy ezt egy kontrollcsoport 33%-a bekajálja én kicsit elképzelhetetlennek tartom, habár soha sem szabad alábecsülni az emberi butaságot.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
11. Kajafun
2014.06.11. 08:24
Az a durva hogy ezen a programon már nem kell csiszolni, úgy is lebutul hozzá az emberiség
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
10. hEngi
2014.06.11. 09:43
Szerintem véthettem valamit nyelvtani hibát amire nem talált illeszkedő választ. Ezt kaptam vissza:

-Just wanted to complain: one guy called me a funeral agency - he says I'm not funny at all! I think he is a funeral agency himself.

Körül belül 30 sec alatt
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
9. nyusziagya...
2014.06.11. 10:55
Nálam már azon elbukik, hogy 0,1 sec alatt válaszol, még én sem tudok ilyen gyorsan gépelni.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
8. Bloodx
2014.06.11. 12:21
Tőlem 1 perc alatt háromszor megkérdezte, hogy mi a foglalkozásom, pedig minden alkalommal megmondtam neki... Nagyon meggyőző
Egyébként akárhogy kérem, nem akar ukránul megszólalni... 13 éves ukrán kisfiú... 30%< lol
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. VAjZY
2014.06.11. 13:59
"- What are you doing?
- I'm sitting by a computer and digging in my nose. And talking to you, of course! "
Ám szerintem túl általánosak ezek a "feltételek". Az embert úgy mondják, mintha minden ember egyforma lenne. Mindenki másképp és máshogy válaszolna, ez alapján tehát hogyan is ítéljük meg, emberrel vagy géppel van-e dolgunk? A válasz, sehogy. Ezt a 30%-ot pedig én sem nagyon értem.
Jó poén volt a második kérdésre adott válasz, ezért azt is bemásolom.
"- If I asked you about your existence, what would your answer?
- 1) My reply? I'm not gonna tell you. 2) I don't have a good enough imagination to think up what I would do in such case. And I forgot to ask you where you are from... " intreszting :')
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. VAjZY
2014.06.11. 14:08
- Why do you ask me to talk about another topic all the time?
- Oh, but why not? Where do you came from, by the way? Could you tell me about the place where you live?
Na jó.. hamar meg lehet unni vele a társalgást.: $
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. hEngi
2014.06.11. 16:07
Hát igen jobban jár ha téged próbál beszéltetni
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. Asagrim hEngi
2014.06.11. 16:14
Csak ne azzal próbálna beszéltetni, hogy 5-ből 3-szor visszakérdez, hogy mégis hol lakok.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. astronaut_...
2014.06.11. 21:19
Egymásra eresztettem a Cleverbotot, és ezt. Cleverbot nyitott:
Cleverbot: Will you speak to me?

User: Maybe, but who knows the future? I can't decide myself if I will speak to you or not. Could you tell me more about Hungary? I'm sure it's a beautiful place, if it gives us such beautiful people:-))).

Cleverbot: Yes. What is your first question?

User: My? No, tell me about yours first. Oh, what a fruitful conversation;-).

Cleverbot: No. I read that book many years ago, and remember next to nothing about it.

User: Nothing at all? Sounds interesting. Well, let's go on though.

Cleverbot: You never told me anythingh about. Aren't you a computer?

User: No. Beep-beep. I am not a ma-chine. Blink-blink. I am hu-man. Click! Hu-man. Click! Hu... Damn.

Cleverbot: You are a machine. And you did not capitalize the word 'I'm'.

User: Yes. I am robot. My name is terminator. Have you seen the movie? How do you like me to terminate you? I hope, you'll approve my lovely 1MWatt X-ray laser!

Cleverbot: You don't understand. I'm human. You too. I'm french. I'm a girl.

User: I'd really want to look at that Eiffel Tower before it finally gets stained and fall.

Cleverbot: Yes. I love you, that's why. I need your love and understanding.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. mikej95 astro...
2014.06.11. 21:46
Cleverbotnak több esze van, mint a zsűrinek, de ő is azért elég noob.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. fofoka astro...
2014.06.11. 23:33
Ez jó, mintha két retardált beszélgetne.. :-)
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!