iPon Hírek

Európába érkezett a Honor 5C, de nem lehet felhőtlen az öröm

Dátum | 2016. 06. 23.
Szerző | DemonDani
Csoport | MOBILTELEFON

A Huawei május elején leplezte le a rendkívül szép karriert maga mögött tudó Honor 4C okostelefon utódját, a Honor 5C-t. Az újdonságnál rögtön a megjelenéskor biztosak lehettünk abban, hogy Európában is megvásárolható lesz, és így is lett, de csak némi kompromisszum árán.
A Honor termékcsalád ezen tagja sajnos nem a teljes valójában kerül bevetésre Európában, a Huawei szakemberei ugyanis valamilyen rejtélyes okból kifolyólag úgy döntöttek, hogy búcsút intenek a biometrikus szenzornak. Tehát hiába számolhattunk be május elején úgy a Honor 5C-ről, hogy az már ujjlenyomat-olvasóval együtt fog érkezni, mire eléri az öreg kontinenst és vele együtt természetesen Magyarországot, addigra a hátlapon hűlt helye lesz a szóban forgó egységnek. Indokkal nem szolgált a Huawei a lépés kapcsán, de két lehetséges dolog állhat a háttérben. A vállalat vagy így akart egy kicsit lentebb faragni a költségeken, mielőtt a számára összességében pénzügyileg terhesebb piacokra lép az okostelefonnal, vagy valamilyen szabadalmi oka van a dolognak, és véletlenül sem szerette volna, ha egy rivális bármilyen indokkal is pert indít ellene.
A sajnálatos lépés ellenére a Honor 5C még mindig az európai piac egyik legjobb vétele lehet az elkövetkezendő hónapokban, hiszen az ujjlenyomat-olvasót leszámítva komolyabb változással nem kell számolni. A mobil kijelzője kiváló képminőséget biztosít az 5,2 colos átlónak és az 1080p-s felbontásnak köszönhetően, ráadásul IPS technológiás egységről van szó. A bekapcsolást követően az Android 6.0 rajzolódik ki a készüléken a Huawei nagyon jól összerakott Emotion UI 4.1 grafikus felületével, és annak minden extrájával. A kamerarendszerét egy 8 és egy 13 megapixeles megoldás alkotja (mindkettőt F/2.0-s optika jellemzi), ha pedig videózásra kerülne a sor, Full HD felvételek megörökítésére lesz lehetőség. A sebességfelelős szerepét a Kirin 650 tölti be, amely 16 nm-es (!) gyártástechnológiával készül. A HiSilicon ebben már Mali-T830 MP2 grafikus egységet, valamint nyolc Cortex-A53 magot használ – ez utóbbiak két részre bontva szerepelnek a Kirin 650-ben, 1,7 és 2 GHz-es frekvencián üzemelnek.
A Honor 4C műanyag házát ezúttal már alumínium váltotta fel, szóval már a kézbe vételnél jó minőségérzetet fog nyújtani a Honor 5C. Van a fedélzetén 4G LTE modem, ami eredetileg 300 Mbps-os letöltési sebességet ígért, de most a vállalat brit honlapján már „csak” 150 Mbps-os sávszélesség áll – hogy ez egy elírás eredménye (más elírás is akad), vagy egy újabb butítás, azt nem tudjuk megmondani, de igazából a sebességére ilyen téren egyik esetben sem lehet panasz. Természetesen a B20 frekvenciatartománnyal is jó viszonyt ápol a Honor 5C, és a kettős antennaelrendezése révén megbízhatóan fog teljesíteni. Az üzemidő is jónak ígérkezik, ugyanis a relatíve takarékos hardverhez egy 3000 mAh-s akkumulátort társított a Huawei, és még egy remek energiatakarékos üzemmód is akad a szoftveres oldalon. A színválaszték ugyan nem széles, de mindenki megtalálhatja benne a számára legjobbat, ugyanis van arany, ezüst és fekete kivitele is a gépnek.
A Huawei Honor 5C az ujjlenyomat-olvasó elvesztését követően is jó vételnek ígérkezik egyébként, hiszen kis híján olyan képességekkel bír, mint a Huawei P9 Lite, ám miközben az 300 eurót kóstál, addig ez az újdonság csak 200 euróba kerül. Nagyon sajnáljuk, hogy a biometrikus azonosítótól megfosztja az európai vásárlóit a Huawei, de a Honor 5C így is jelentős sikerek elé nézhet, és talán a későbbiekben mi is kapunk majd olyan variánst, ahol ismét felbukkan a hátlapról „eltakarított” szenzor. Frissítés: A Honor 5C helyenként Honor 7 Lite néven fog futni, ez senkit ne tévesszen meg, a két modell ugyanaz.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

1. DemonDani
2016.06.23. 13:13
Keresztbe tett újakkal lehet szorítani azért, hogy beessen 59.990-ért Magyarhonba. Még ha kisebb csoda is lenne.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!