iPon Hírek

Európában nem lesz ACTA

Dátum | 2012. 07. 04.
Szerző | Jools
Csoport | IT VILÁG

Az Európai Parlament szerdai ülésén a képviselők 70 százalékának nem szavazatával elutasította az ACTA-t. (A szavazás pontos eredménye 39 igen, 165 tartózkodás és 478 nem szavazat volt.) Az eredmény értelmében ezt követően sem az EU együttesen, sem az egyes uniós tagállamok külön-külön nem csatlakozhatnak a Hamisítás Elleni Kereskedelmi Megállapodáshoz. A döntés azért is történelmi jelentőségűnek számít, mert a Lisszaboni Szerződés hatályba lépése óta az EP most először utasított el egy nemzetközi kereskedelmi megállapodást. A szavazás után tapsvihar tört ki az ülésteremben, több képviselő még transzparensekkel is készült az alkalomra.

A szavazás előtt néppárti képviselők halasztást javasoltak, mondván hogy az Európai Bíróság még nem végzett azzal a vizsgálattal, amely arra a kérdésre irányul, hogy az egyezmény egyáltalán összeegyeztethető-e az Unió irányelveivel. Az indítványt a Parlament elutasította, majd sor kerülhetett a kegyelemdöfésre a már számos fórumon elvérzett egyezmény európai jövőjével kapcsolatban. Az Európai Bíróság még ugyan befejezi a jogi vizsgálatot, de annak különösebb hatása már nem lesz semmire.


Magyarország és huszonegy másik európai uniós tagállam január végén írta alá az egyezményt, melynek célja a hamisítás elleni nemzetközi fellépés megvalósítása lett volna. A hírek hallatán az egész kontinensen ACTA-ellenes tüntetések szerveződtek, és számos politikai csoportosulás is a demonstrálók mellé állt. Az európai netezőket felbátorította az a tény is, hogy az Egyesült Államokban a még inkább radikálisnak tartott SOPA bevezetését sikerült megakadályozni, mégpedig nagyban annak köszönhetően, hogy felhasználók tömegei hangoztatták aggodalmukat a törvénytervezettel szemben, és az intenzív közösségi nyomás előtt végül a döntéshozók is meghajoltak.

Az ACTA leginkább nehezményezett paragrafusa módot adott volna az államoknak az úgynevezett „három esélyes szabály” bevezetésére, amely szerint le kell tiltani azoknak a felhasználóknak a hozzáférését, akik két figyelmeztetés után is folytatják az illegális tartalmak letöltését, továbbá ilyen esetekben a hatóságok a felhasználók személyes információinak kiadására kötelezhették volna a szolgáltatókat.

Egyelőre nem tudni, hogy mit hoz a jövő, de abban biztosak lehetünk, hogy rövidesen, ha más köntösben is, de újra találkozhatunk az ACTA által megvalósítani kívánt célokkal, így a dolognak még közel sincs vége, de egy jelentős fejezetet lezártnak tekinthetünk.
 

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

34. DogTheDog
2012.07.04. 20:29
Gratulalok a jozansagukhoz.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
33. David_King
2012.07.04. 20:53
Gyozeleeeeeeeeem!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
32. Taranisz
2012.07.04. 21:07
Helyes! A zenésznek/művésznek magyarul a szellemi tulajdonosnak szívesen fizetnék, de az, hogy az őt úgy mond "kifosztójának" a stúdiónak vagy egyéb ilyen jellegű cégnek nagyon nem fizetnék... pénz éhesek és pofátlanul bármiért elkérnek szinte mindent amihez elég vastag a bőrük... és akkor még ezeknek adni az interneten (világon a legnagyobb adattárára) monopol jogot, hogy mindent cenzúrázhassanak ami az "övék" és pluszban a cenzúra mellé még bírságot is kérvényezhetnének és fizetési kötelezettséget vethetnének ki kb. mindenre ami a neten van?
Az lenne a szép világ... megszűnne az internet legnagyobb előnye -MINDEN feltöltött információ INGYENES és GYORS hozzáférése- ami valljuk be nagyon sok innnovációnak segített már és nagy sok mindent köszönhet egy átlag ember is annak, hogy a neten szinte bármit korlátlan mennyiségben és gyorsan eltud érni!
Örülök, hogy józanul döntött az EU ebben az ügyben! ^^
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
31. Nore-b
2012.07.04. 21:51
Végre!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
30. alfoldi
2012.07.04. 23:41
Na végre legalább európában nem mindenki hülye,nem úgy mint az usába.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
29. Turai
2012.07.05. 00:24
Egyelőre nem tudni, hogy mit hoz a jövő, de abban biztosak lehetünk, hogy rövidesen, ha más köntösben is, de újra találkozhatunk az ACTA által megvalósítani kívánt célokkal, így a dolognak még közel sincs vége, de egy jelentős fejezetet lezártnak tekinthetünk.

Ezen a törvényen bizonyos érdekcsoportok hatalmas összegeket nyertek volna éppen ezért azt gondolni, hogy ezzel vége tényleg nem éppen életszerű.
Ráadásul Magyar példákból is lehet látni mennyire érdekli ezeket a csoportokat a törvények betartása ha pénz szimatolnak.
Itt is egy példa ami a kedvencem...
Az ártatlanság vélelme (bűnösség vélelmének tilalma) alapján senki sem tekinthető bűnösnek mindaddig, amíg büntetőjogi felelősségét a bíróság jogerős határozata nem állapította meg.
Enne kellenére mikor valaki adattárolót vesz az Artisjus előre megfizetteti vele a jogdíjat.
Ezzel már a vétel alkalmával a vásárlót bűnösnek állítja be és ezzel egy időben meg is fizetteti vele az vélt törvénysértést.
Vagy is egyszerre ítélőszék, bíró és végrehajtó...persze mindezt úgy, hogy a saját zsebeit nézi...
Persze ezt lehetne még továbbfokozni de a lényeg azért érthető...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
28. Taranisz
2012.07.05. 00:37
#Turai:
"Egyelőre nem tudni, hogy mit hoz a jövő, de abban biztosak lehetünk, hogy rövidesen, ha más köntösben is, de újra találkozhatunk az ACTA által megvalósítani kívánt célokkal, így a dolognak még közel sincs vége..."

- Nah ezzel teljesen egyetértek! Tuti, hogy még visszafog jönni valamilyen új köntösben, túl erősek a gazdasági érdekeltségek ebben...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
27. HUFEUR
2012.07.05. 00:49
De tüntetések is folyton lesznek, szóval ha lesz is, akkor valami más formában, az ilyet túl könnyű megakadályozni, egy kis tüntetés itt, egy kis tüntetés ott, és minden ország leszavazza.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
26. Turai
2012.07.05. 02:43
HUFEUR

Egy kicsit le vagy maradva.
Erről már volt szavazás és akkor titokban a nyilvánosság kizárása mellett többségben el is fogadták köztük Magyarország is.
Csak ezek után szivárogtak ki az ACTA-ban foglaltak amik miatt elindultak a tüntetések.
Most a ratifikációjáról volt szó amit ha aláírtak volna többségben akkor lépet volna életbe a törvény.
Minden esetre az a 165 tartózkodás nem valami fényes jövővel kecsegtet.
Ráadásul a hatalmas pénzek mellett van még egy nagyon fontos tulajdonsága az ACTA-nak az pedig az internetes kommunikáció feletti szinte korlátlan szabályozási jog.
Én még azon sem csodálkoznék ha év végén mikor mindenki az ünnepekre készül az EP-ben ismételten megpróbálnák titokban átvinni ennek egy újabb változatát...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
25. peti198706...
2012.07.05. 03:44
A netet mi magunk adományoztuk a világnak, hogy az elérhessen minket. Nem pedig fordítva. büdös mohikánok le velük!
Ha mégis megpróbálják a robot android társadalom úgyis sorozat gyártásra kerül majd, s akkor jajj lesz nekik
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
24. lajthabala...
2012.07.05. 08:23
Persze hogy nagy pénzek forognak. Nem a szólásszabadságukat védik az emberek, arra ott a FreeNet, és egyébként is, kit érdekel, hogy egy minimálbér környékén tengődő - tehát fogyasztónak teljesen alkalmatlan - magyar ember milyen életbölcsességeket Likeol a Facebookon. Azért mennek ki tüntetni, azért hőzöngenek fórumokon, meg tapsolnak, hogy nem lesz ACTA, mert tudják hogy nem engedhetnék meg maguknak az a tartalommennyiséget, amihez így hozzájutnak. Nem lennének minden este ingyen filmek, ingyen játékok, ingyen zene, és lehetne újra TV-t nézni, rádiót hallgatni és játszani azzal a 2-3 játékkal, amit valamiért megvettek.

Szóval nagy pénzek forognak kockán, minden torrentfelhasználó százezreket lop, és ha ezt nem tehetné, akkor ennek az összegnek legalább egy részét el kellene költenie.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
23. Zabalint
2012.07.05. 08:42
lajthabalazs:
Csak az ezzel az alapprobléma, hogy ha nem lenne warez és torrent, akkor az átlag usernek nem csak pénzben lenne több, hanem időben is jóval több lenne ezen tartalmak beszerzése, miközben olyan is lenne, amihez egyáltalán nem tudna pénzért sem hozzájutni belátható időn belül. Ugyanis az illegális letöltés gyorsaságával és kínálatával rendelkező legális alternatíva még igencsak gyerekcipőben jár. Ha holnaptól nem lenne warez és torrent, akkor 10 évet lépnénk vissza az információs fejlődésben.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
22. arin
2012.07.05. 08:49
Ha ez nem lesz, kitalálnak mást helyette.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
21. arin
2012.07.05. 08:49
Sajnos.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
20. lajthabala...
2012.07.05. 09:03
Zabalint
Sajnos ezen a téren tényleg el vagyunk maradva, nincs netflix, a video on demand szolgáltatások nevetségesen apró repertoárral dolgoznak, és DVD-t venni a boltban hosszadalmas és fárasztó.

De a másik oldalon a fogyasztókat sem úgy kell elképzelni, hogy igazi ínyencek, akik olyan rétegfilmeket töltenek le, amiket csak filmfesztiválokon vetítettek, olyan rétegzenét hallgatnak, ami csak néhány lemezbolt felső polcain érhető el, és olyan szoftvereket használnak, amiknek nincs magyarországi importja. Az ilyen ínyencek valószínüleg megrendelik ebay-en az egyetlen kiadást meglét film-DVD-t, ingyen töltik le a kis garázsegyüttes honlapjáról a legfrissebb dalokat, és nyomnak egy donate gombot, kapcsolatba lépnek a szoftver forgalmazójával, aki annyira örül a hozzáértő felhasználónak, hogy küld egy ingyen licenszet.

Az átlagos torrentező a blockbustereket tölti le, amik azért nem érhetőek el, mert még nem jöttek ki DVD-n, és drágának találják a popcornt meg a kólát a moziban. A rádióban agyonjátszott sztárok albumait töltik és jellemzően azokat a játékokat, amik Steam-en is elérhetőek lennének, csak túl drága. Meg persze a Photoshopot és a mindig a legújabb Windows-nak az Ultimate / Professional verzióját, mert így több százezer forintot "spóroltak".
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
19. dj
2012.07.05. 09:45
lajtabalazs:
Ha szerinted jók azok az irányelvek és jogi törvénytervezetek, amit az ACTA szeretett volna bevezettetni, akkor költözz Kínába, mert ott már megvalósult a felhasználók totális ellenőrzése és korlátozása. Mert ennek a törvénynek semmi köze sincs a torrenthez, meg warezftp-hez, hanem információ gyűjtés és totális ellenőrzés és szankcionálás az összes felhasználóval szemben.

Nineteen Eighty-Four kösz nem.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
18. Zabalint
2012.07.05. 10:10
lajthabalazs:
A rádióban agyonjátszott zenéket lehet hogy sokan hallgatják, ám ez főleg az internetet is használó réteg körében egyáltalán nem biztos, hogy eléri az 50%-ot. Na meg mondjuk Magyarországon olyan szűk a rádiók felhozatala, hogy emiatt a rétegzene nagyon tág kategória lett.

Szóval amit írsz az "ínyencekről" az nagyságrendekkel több embert érint, mint gondolod, de nyilván legtöbb esetben nem is a beszerezhetetlenség a probléma, hanem sok macera van vele. Mert nem csak olcsóbb, hanem egyszerűbb is letölteni, mint ebayről megrendelni. Volt egy főleg black metált hallgató ismerősöm, olyan évi 5-10 eredeti albumot rendelt meg, de ezzel az 5-10-el több ideje ment el, mint azzal az évi 50-60 albummal, amit meg letöltött.

"Az átlagos torrentező a blockbustereket tölti le, amik azért nem érhetőek el, mert még nem jöttek ki DVD-n"

Én érdekes módon ilyet nem is ismerek, ellenben "rétegzenét" hallgatót annál többet, és nem egy stílusból.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
17. lajthabala...
2012.07.05. 10:11
dj
Nem fér a fejembe, hogy mi az az információ, amit el szeretnék titkolni, és másnak érdekében áll megtalálni?

Az általam előállított szellemi termékek egy része publikus és ingyenesen elérhető. Egy másik része értékesítésre kerül és ezért ennek megfelelően védem is a szükséges mértékben. Harmadik részét pedig alkalmazottként állítom elő, és azt az védi, aki felvett.

Hogy milyen pornófilmeket nézek meg, az tényleg nem lenne jó, ha publikus információ lenne, de a másik oldalon a "nagy gonosz összeesküvőknek" sem fűződik érdeke hozzá, hogy visszaéljenek vele.

Ahogyan ez a hozzászólásom, a Facebook tevékenységem is publikus, nem szégyenlem, és ha bárki átnézi, remélem inkább épül majd belőle, mint hogy engem rombolna. Nézze meg kritikus szemmel a Facebook falát az, aki attól fél, hogy elvész a szólásszabadság. 9gag megosztásokkal, Youtube klippekkel, "oszd meg minél többekkel, mert ezt tudniuk kell" stílusú share-ekkel lesz tele. Ezért Kínában sem bántják az embert.

És akkor marad az a tényező, hogy milyen termékek, szolgáltatások oldalait nézegetem, milyen gyakran mit vásárlok a neten. Az adóbevallásom rendben van, tehát az állam nyugodtan megnézheti az összes rendelésemet. Az "összeesküvők" meg felőlem bányászhatják a fogyasztásomat ahogy akarják, próbáljanak meg olyan akciókat, ajánlatokat összerakni, ami számomra vonzó lesz, és többletfogyasztásra ösztönöz, egyelőre nem nagyon jártak sikerrel.

Az adatbányászat milliárdos iparág, minél több az input, annál pontosabb, és sajnálom azokat, akik a fogyasztás mámorában hitelt vesznek fel egy televíziókészülékre, vagy egy nyaralásra. Nekem se TV-m, se hitelem, és ezen nem fog változtatni az sem, hogy TCP dumpolják a hálózati forgalmamat.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
16. Zabalint
2012.07.05. 10:13
Az illegális szoftverletöltésért károgni meg elég gáz egy olyan országban, ahol sokan alig keresnek többet egy hónapban Windows licensz áránál. Valahol máshol is leírtam már, ha a legcsóróbb afrikai országokat nem nézzük, a többinél a keresetek és a szoftverkalózkodás mértéke fordított arányban van, ami teljesen érthető és logikus.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
15. mtrx220
2012.07.05. 10:16
lajthabalazs nyilván megkeres havi 1m huf-t a kolléga, ezért nem is érdekli a dolog.
ettől függetlenül a (kelet) európaiak zöme nem keres havi 1m-t, de átváltva még a havi 3e € sem túl gyakori szerintem.
nekem mindegy ki mennyit keres, ki mit engedhet meg magának; sőt, ami azt illeti általánosságban elmondható hogy minél többet keres valaki, annál szarrágóbb. de ez OFF.
az ACTA esetében nem csak a pénzbeli spórolásról van szó az átlagfelhasználónak, hanem arról hogy a szabadságát korlátozzák, de úgy elég keményen.
az interneten minden ingyenesen elérhető, erre való. most az, hogy ez adott esetben sokba kerülne, és ingyen letöltik, hát ez benne van. semmi sem feltörhetetlen.
szerintem bőven megvan a bevétele az összes film és zene kiadónak, akik ezt a szarságot erőltetik.
szoktak pénzügyi eredményeket publikálni, és gondolom abban egyetértünk hogy kevesebb egyiknek sem lett az elmúlt évek során. a többi duma, süketelés.
ha meg nincs meg az elvárt jövedelem, akkor jobb minőséget kéne produkálni. többen fogják letölteni, de többen is veszik meg. nagy számok törvénye.
ja, hogy az nem megy? akkor mondjon le, semmilyen törvény nem menti meg, ha nem veszik meg a termékét mert egy fos.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
14. Zabalint
2012.07.05. 10:16
lajthabalazs:
"Hogy milyen pornófilmeket nézek meg, az tényleg nem lenne jó, ha publikus információ lenne, de a másik oldalon a "nagy gonosz összeesküvőknek" sem fűződik érdeke hozzá, hogy visszaéljenek vele."

Mármint addig, amíg csak egy vagy a sok közül, de ha bármely politikai vagy üzleti tevékenységbe kezdesz, akkor előkerülhetnek ezek a dolgok.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
13. lajthabala...
2012.07.05. 10:24
Zabalint
Bizonyára ismered a 80-20-as szabályt (internet esetén 90-10-es), ami szerint a lekérések X százaléka a tartalmak 100-X százalékára vonatkozik. Nem a te személyedet vagy baráti körödet szeretném megsérteni. Hallgattam fogyasztásszociológiát és internetmédiát, és ott ezt tanultuk.

Valóban vannak, akik veszik a fáradságot, és keresnek maguknak zenét, de ez komoly munka. Hallani egy filmben egy betétdalt, megkeresni hogy mi volt az, megismerni az előadót, meghallgatni más számait, és meghozni a döntést, hogy ez tetszik. A másik oldalon viszont ott a Viva, MTV és a rádiók, amik ahogy mondtad is, legfeljebb néhány tucatnyi előadót pörgetnek egész nap. A néző fejében megragad, mivel tudja, hogy azért játszák, mert másoknak tetszik, ezért nem foghat mellé azzal, ha ő is megkedveli, ezért onnantól tetszik neki. És azt fogja letölteni, bár lehet, hogy tényleg nem tölti le, csak rákeres Youtube-on.

És végül marad a szoftver és a játék, amit te sem feszegettél, úgy veszem, azon a területen egyetértünk: minden kapható, minden drága, ami nem kapható, az meg torrenten sem lesz fent, mert annyira kevesen használják.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
12. lajthabala...
2012.07.05. 10:33
Zabalint
Látom mégsem értünk egyet a szoftverekben . Szóval a Windows nem kötelező. Aki nem a munkájához használja, ahol a partnerek elvárnak bizonyos formátumokat, annak az internetre jutáshoz, filmnézéshez bármelyik nagyon kényelmes Linux disztribúció is megteszi.

Ja, hogy azokon nem mennek a játékok? Szóval operációs rendszerre nincs pénz, de játékokra lesz? No meg játékhoz való hardware-re futja, de játékra nem? Szépen állunk.

Egyébként nem keresek havi 1m-t, nem is értem, miért kellene annyit keresni? Használtan veszem a PS3-as játékokat: alapgép 50e Ft, egy jobb videokártya ára. Havi átlagosan 1 játék: 5000Ft, van olyan is, amivel még nem játszottam. Ha évente kellene konzolt venni, akkor sem lenne több évi 100e Ft-nál. Ha hozzávesszük, hogy 24"-os monitoron játszom, szerintem elég olcsó kiszerelés.

A szabadságjogok közül meg mondjon valaki egy olyan tevékenységet, amit ezek után korlátozni fognak ÉS nem sértette eddig valakinek a szerzői jogait.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
11. Zabalint
2012.07.05. 11:05
"Bizonyára ismered a 80-20-as szabályt (internet esetén 90-10-es), ami szerint a lekérések X százaléka a tartalmak 100-X százalékára vonatkozik. Nem a te személyedet vagy baráti körödet szeretném megsérteni. Hallgattam fogyasztásszociológiát és internetmédiát, és ott ezt tanultuk."

Bocs, de ezzel nem tudom mit akarsz mondani. Ha arra célzol, hogy az én környezetem kimondottan csóró, és ezért ők oda tartoznak, akik keveset számítanak, mint fogyasztók, akkor óriásit tévedsz. Ugyanakkor ez az elv is engem igazol abban, hogy a csóró többség, főleg itthon ha akarna sem lenne képes megvenni azokat a tartalmakat, amiket "ellop".

Amiről viszont beszélsz a zenével kapcsolatban, azzal nem értek egyet. Ugyanis az a többség, amely azt hallgatja, ami a rádióban, TV-ben megy, nem úgy többség, hogy 50% felett van, hanem úgy, hogy ők jóval többen vannak, mint külön-külön 1-1 rétegzene hallgatói. Én olyan 30-40%-ra becsülöm, és az internet egyre szélesebb körű elterjedésével ez csak csökken, ami szerintem jó, mert nagyobb a változatosság. Egy szigorítás ennek ellene hatnak.

"És végül marad a szoftver és a játék, amit te sem feszegettél, úgy veszem, azon a területen egyetértünk: minden kapható, minden drága, ami nem kapható, az meg torrenten sem lesz fent, mert annyira kevesen használják."

Amit arról mondtam, hogy mi egyszerűbb, azért ez sok szoftverre is igaz, hogy egyszerűbb illegálisan letölteni, mint megvenni, de azért itt valóban jobb a helyzet, hiszen sok esetben meg lehet venni online.

"ami nem kapható, az meg torrenten sem lesz fent, mert annyira kevesen használják."

Azért ez sem 100%-ig igaz, de nagyjából igen. A spéci szoftverek ritkán vannak torrenten. Inkább ha valami régi, már nem forgalmazottra lenne szükség, akkor lehet torrenten, venni meg nem lehet.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
10. Zabalint
2012.07.05. 11:31
"Aki nem a munkájához használja, ahol a partnerek elvárnak bizonyos formátumokat, annak az internetre jutáshoz, filmnézéshez bármelyik nagyon kényelmes Linux disztribúció is megteszi."

Azért ez nem ilyen egyszerű, mondjuk egy átlag user ha már egy apróságot máshol talál, már nem jó neki a Linux. Nyilván ezért is lesz a win8 bukta, de ezért van az is, hogy próbáld meg bármely 50-en túli, vagy csak informatikában nem túl jártas rokonodat átszoktatni Linuxra.

"Ja, hogy azokon nem mennek a játékok? Szóval operációs rendszerre nincs pénz, de játékokra lesz? No meg játékhoz való hardware-re futja, de játékra nem? Szépen állunk."

Igen, szépen baszki, mert szerinted mondjuk egy 10-18 év közötti gyerek mégis miből venne évi 50 játékot 15 ezer/darab áron? Mert kb. ez a reális. Anno volt osztálytársam akinek ennek többszöröse megvolt, mikor még nem is volt netük otthon.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
9. gargantu
2012.07.05. 11:45
"(A szavazás pontos eredménye 39 igen, 165 tartózkodás és 478 nem szavazat volt."

Az 'IPAR' ezeket a számokat fogja kiértékelni, ami alapján meghatározza, hogy a következő menetben mekkora összeget hova helyezzen el, hogy sikeres legyen a támadása. Aztán majd meglátjuk...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
8. Krigg
2012.07.05. 12:08
Lehet ezt elvinni szociologiai, filozofiai, erkolcsi iranyba, de egy a lenyeg: ami ingyen van azert nem fizet az ember, hacsak a fizetos megoldas nem kinal valami tobbletet vagy nem garantal nagyobb kenyelmet.
Ha a fakon teremne a rantotthus, akkor csak abban az esetben kerne az ember rantotthust az etteremben, ha azt valami nagyon jo korettel keszitenek.

A masolas megitelese bonyolult dolog. Ha az eredeti muveket szemlelve egy gep le tudna masolni Michelangelo Davidjat, vagy Monet egyik festenyet, es kiallitanam otthon, akkor elloptam a muvet annak ellenere, hogy az eredeti a helyen van?
Ha letoltok egy albumot, amit nem tul valoszinu, hogy valaha megvettem volna az lopas? Valoszinuleg az, de ha nem toltom le es meg sem veszem, akkor az elado ugyanugy nullanal van. Hacsak nem gyoz meg valamivel, hogy vasaroljam meg, mert megeri.

A legtobb iparag remelhetoleg belatja (erre mar van pelda), hogy a kalozkodas kiszoritasara nem tiltassal es megfigyelessel, hanem csak a vasarlok meggyeresevel van lehetoseg.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. nemlehet
2012.07.05. 14:11
Én nagyon örülök annak, hogy elbukott ez a javaslat, mert igen veszélyes következményei lettek volna. Valahogy a szép, békés, boldog kommunista időkre emlékeztet a dolog, amit nyílván sokan sírnak vissza.

Amúgy én nagyon úgy látom, hogy sokan nem értik, hogy mi is ennek a jelentősége. Ugye az emberek többsége úgy gondolja, hogy mit érdekel engem, hogyha látja a kormány/zenekiadók hogy pirospacsiznék Kovács Rozival. Ez amúgy tényleg nem olyan gáz, de pl én kifejezetten utálom, ha bárki is megismeri a személyes dolgaimat. MERT SZEMÉLYES! Másrészről ugye ott van az, ha valaki pl politikailag aktív, vagy csak felemeli a hangját bármi ellen. Ha az ACTA megvalósul, akkor azonnal előkerülne róla valami kényes, vagy kifejezetten negatív információ, amivel 2 perc alatt hiteltelenné lehet tenni. Ez a civil kontroll teljes megszűnéséhez is vezethet, ami még a fejlett és demokratikus nyugaton is nagyon is szükséges. Emlékezzünk csak arra, hogy az arab tavasz is a neten szerveződött, és azonnal le is kapcsolták az internetet, hogy megbénítsák a civileket. Az internet, az információáramlás hatalom amit eddig még nem vett kézbe a politika és egyéb érdekszférák (vagy legalábbis nem meghatározóan).

Amúgy meg a letöltésekről az a véleményem, hogy egyrészt a lopás az amikor valamit elveszel fizetés nélkül és az már mások számára nem hozzáférhető. Ugye letöltésnél nem ez történik. Ez kb olyan, hogy úgy emelsz el egy birkát, hogy közben ott marad. Nem mindegy.

Valamint én mindig azt mondom, hogy nem igaz az, hogy az 1 millió letöltés azt jelenti, hogy akkor 1 millió vásárlással kevesebb üti a kiadó markát. Ez még nyugaton sem lenne igaz. (Bár hozzáteszem, amikor én kint éltem Skóciában ott mindenki mindent megvett eredetiben, mert egyrészt megtehette, másrészt egyszerű volt:Amazon->rendelés->2 nap múlva már vígan játszott) Szerintem ha azt mondjuk hogy a warezolók 10%-a tölti le vásárlás helyett az is sok. Bizony-bizony sokakat ki kell ábrándítsak, de ha nem lehet letölteni akkor az emberek nagy része inkább keres rosszabb, de ingyenes alternatívát vagy pl játék esetén inkább lemond róla.
Amúgy a warez egy baromi nagy reklám. A kiadók leszoktak a demókról. Szerintem ha játékok 20%-nak van demója akkor már hazudok. Ez nyílván a kiadónak jó, mert megveszed, nem tetszik->így jártál. De ha letöltik torrentről, tetszik, akkor nagyon sokan megveszik pl a multi miatt. (pl nekem is sok játékom van amit a tört verzió után vettem meg vagy a multi, vagy mert úgy éreztem a készítők megédemlik a támogatást)
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. DogTheDog
2012.07.05. 14:22
Eleg nagy ostobasag azt hinni,hogy a warezosok,ha nem lenne warez,akkor vasarolnanak.
Ez nem igaz.A mozikat sosem toltenek meg a szar filmek,a polcokon ugyanugy ott rohadnanak a gyenge jatekok,es a popsztarok sem lennek gazdagabbak.Viszont rengetegen neznenek mas hobbi utan.Akik valoban megereznek a valtozas pozitiv oldalat,azok nem azok akik ugatnak miatta.
Jobban menne a helyi taviranyitos modell clubboknak,meg tobben lennenek a strandokon,tereken.Megnovekedne a munkat keresok szama,stb.
Aki nem fizet vmiert,az azert teszi ezt,mert az nem is kell neki,csak azert hasznaljak,mert van hozzaferesuk egy ingyenes forrason keresztul.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. franc0 nemle...
2012.07.05. 14:24
"Amúgy meg a letöltésekről az a véleményem, hogy egyrészt a lopás az amikor valamit elveszel fizetés nélkül és az már mások számára nem hozzáférhető."

Téves elmélet, önnön megnyugtatásodra.
Ilyen erővel ha ellopsz egy hármas BMW-t, mondhatod hogy van még egy csomó másik hármas bömi, lopjál te is magadnak.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. nemlehet
2012.07.05. 17:36
"Téves elmélet, önnön megnyugtatásodra.
Ilyen erővel ha ellopsz egy hármas BMW-t, mondhatod hogy van még egy csomó másik hármas bömi, lopjál te is magadnak."

Ok rossz volt a megfogalmazás. Akkor mondjuk hogy a tulajdonosa számára nem lesz többé hozzáférhető. Mondjuk azt hozzá tehettem volna, hogy szerintem sem helyes csak úgy letölteni. De az sem helyes amit a kiadók csinálnak. Sok szempontból lehúznak, hülyének néznek és ezt kár lenne cáfolni. Ezzel nem azt akarom mondani, hogy ez legalizálja a letöltést, de szerintem a warez és a lopás nem ugyan az. Új kategóriát kéne felállítani (igen büntetőjogit, mert mégis csak illegális). Ha van külön kategória a mondjuk a hirtelen felindulásból illetve az előre megfontoltan elkövetett gyilkosságra akkor erre is kellene hogy legyen. Egyszerűen fejlődik a világ, új technológiák jönnek létre amik nem sorolhatóak be az esetenként több 100 éves törvényekbe. Ezt fel kéne ismerni.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. Turai
2012.07.06. 01:09
Akik nem követték a fejleményeket vagy nem vették a fáradságot, hogy utána nézzenek a dolgoknak és csak írogatni szeretnek azoknak a következőt ajánlanám...ACTA
Ennek segítségével talán egy kissé helyére kerül pár dolog...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. Zabalint
2012.07.06. 09:07
Krigg:
"Ha az eredeti muveket szemlelve egy gep le tudna masolni Michelangelo Davidjat, vagy Monet egyik festenyet, es kiallitanam otthon, akkor elloptam a muvet annak ellenere, hogy az eredeti a helyen van?"

Nyilván nem konkrétan lopásról van szó, mert nem elemelted, az eredeti még megvan. Nem is szeretem, amikor annak nevezik, egyébként a jog nem is annak nevezi konkrétan. Ellenben amiért mégis köze van a lopáshoz, az az, hogy ha tényleg hiteles másolatot lehetne a festményekről készíteni, ahol nem lehetne megkülönböztetni az eredetit egy másolattól, akkor az eredeti semmit nem érne egy idő után.

Elvileg valami hasonló van szoftvermásolásnál is. Természetesen ott van egy rakat más tényező is, amiért persze ez az érvelés a legtöbb esetben hamissá válik. Lásd pl. ha egy tizenéves gyerek warezolja a Visual Studio-t (nem az express-t, ami ingyenes), akkor az a törvény szerint bűncselekmény, holott közvetve a MS-nak még hosszútávon jó is lehet, hiszen annyi idősen tanulási célra úgysem tudná megvenni, viszont később vállalkozóként megveszi, vagy alkalmazottként a cég veszi meg, hogy ő használja. Nyilván a VS nem a legjobb példa, mert van Express edition, egyetemisták meg elérhetik MSDNAA-n. De mondhatnám a MS Office-t is példának, rohadt sok embernek van a gépén ebből illegális változat, ha teszem azt nem tudták volna másolni, akkor kénytelenek lettek volna ingyenes alternatíva után nézni, ez esetben viszont mivel a lakosság az OpenOffice-t ismerné, a cégek jelentős része is ezt használná, mert nyilván Gizike is ezt ismerné, a Microsoft meg nem tudná eladni a szoftvert.

Hasonló a helyzet a zenekarokkal, én speciel ha nincs warez, a ma általam ismert és kedvelt zenekarok 5%-át sem ismerném, ugyanakkor néha megveszek 1-1 eredeti albumot, meg koncertekre járok, ezek nem lennének, ha nem lett volna előbb warez.

DogTheDog:
Én ebben nem vagyok olyan biztos. Szerintem ugyanis ez esetben sem választanának az emberek változatos hobbikat, ahogy akkor sem választottak, amikor még nem volt warez, aki meg akarja, annak meg ma sem csak a tartalomfogyasztás a hobbija.
Ellenben az lenne az egésznek a hátránya, hogy a közízlés újra egysíkúvá válna, hiszen a letöltött sok-sok giga mp3 és filmek helyett maradna a TV, rádió.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. krutyifix
2012.07.06. 10:01
fura is lett volna ha az EU ezt is benyeli az USA-nak, miközben évek óta fúrják a jenkik az €-t
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!