iPon Hírek

Európai Bizottság: Egységes európai digitális piacot!

Dátum | 2015. 04. 01.
Szerző | Freelancer
Csoport | JÁTÉK

A játékiparban az utóbbi években egyre inkább teret hódít az online felületeken való értékesítés, és alkotások nem elhanyagolható része csakis digitális formában lát napvilágot. Ám, a rendszer még messze van a tökéletestől. Gyakran előfordul, hogy az egyik országban drágább a termék, mint a másikban, ami abszurd, hiszen egy, a virtuális térben létező, fizikai kiterjesztés nélküli dologról beszélünk, aminek nincsen szállítási költsége. Az pedig ennél is kellemetlenebb, hogy számos játék vagy szolgáltatás esetében azok funkciói nem, vagy csak korlátozottan érhetőek el egyes régiókból. Az Xbox Live például 2002-ben indult el, de nálunk hivatalosan csak 2010. november tizedike óta használható. A magyar PS Store is csak nemrég ünnepelte a harmadik születésnapját, mert 2012. március ötödikén vált elérhetővé a nagyközönség számára. Természetesen az emberi találékonyság határtalan, és léteznek kiskapuk ezeknek az akadályoknak a megkerülésére, de ez nem változtat azon, hogy a probléma nagyon is valós. Az Európai Bizottság sajtóközleménye alapján azonban hamarosan változásra számíthatunk. Az „Egységes Digitális Piac Stratégia” címre keresztelt tervezet egyik legfőbb eleme az, hogy az Uniót a jövőben nem államok halmazaként, hanem egyetlen közösségként kellene kezelnie a digitális piac szereplőinek.
Günther H. Oettinger, az Európai Unió digitális ügyekért felelős biztosa.
Vagyis az EU területén belül mindennek ugyanakkor kellene megjelennie, mégpedig azonos áron és funkciókkal. Nem fordulhatna tehát többé elő, hogy a cégek diszkriminálnak egyes nemzeteket. Az EDPS-nek ezen felül fontos célkitűzése még a digitális terjesztéshez kötődő törvények tagállami egységesítése, valamint a szerzői jog a modern igényekhez szabott átalakítása. Tehát végre tisztázva lennének olyan, egyre égetőbb kérdések, mint a Let's Play videók jelenlegi, igen kényes helyzete.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

8. Shadowguar...
2015.04.01. 09:04
Hmmm, és mi a helyzet a német piaccal meg az ottani cenzúrával? Lásd például a Wolfenstein legutóbbi részét. Kapunk mi is csodás nácitlanított verziót és aki normális játékot akar szerezze be az öbölből?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. i2k010
2015.04.01. 09:42
Akkor nálunk semmi változás nem lenne - a cenzúra kivételével - már így is nyugati áron, legmagasabb ÁFÁval vehetjük a játékokat...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. TheEnginee... i2k01...
2015.04.01. 09:44
hehe... lehet meg olcsobb is lesz a vegen egyik-masik elszallt boltbol...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. corzi
2015.04.01. 10:49
lehet lassan megerne tanulgatni oroszul es orosz szerveren jatszogatni felaron
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. Whysper
2015.04.01. 11:42
Inkább azt oldanák meg ,hogy a 20 dollár az nem egyenlőre 20 Fonttal meg 20 euróval!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. CyberPunk6... Whysp...
2015.04.01. 11:44
?
Most sincs ez.

Ahol eddig én néztem (steam, blizzard például) ott a font sosem volt egyenlő az euróval. A dollág euró pedig abból jön, hogy a dollár áfamentes árat jelöl.
Most, hogy a dollár felzárkózott az euróra tisztán látszik, hogy szépen lekövették ezt az árak is, már több euróban az ár, mint dollárban, az adók miatt.

Inkább a nevetséges 27%-os áfát kéne levinni úgy 20% körülre.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. tomchee
2015.04.01. 14:28
Épp, hogy nem kéne. Nyugaton 5* annyi a fizetés mint, Mo.-n.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. mikej95 tomch...
2015.04.01. 17:41
És kevesebbet adóznak. Igazad van, nem külföldön kell megoldani ennek az országnak a problémáit, ebből eredendően nem is az itteni helyzethez kell igazítani az ilyen szabályokat sem.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!