iPon Hírek

Év végén indul meg az Atom SoC termelés

Dátum | 2009. 03. 05.
Szerző | J.o.k.e.r
Csoport | IT VILÁG

Az Intel Atom alapokon nyugvó SoC (System on a chip, azaz rendszer a chipen) megoldásainak sorozatgyártása hamarosan megindulhat: a tervek szerint az első ilyen termékek 2009 negyedik negyedévében készülhetnek el a TSMC tajvani gyárában. Az Intel egyébként korábban már bejelentette, hogy az Atom SoC megoldások gyártását kiszervezi a TSMC-hez.

A 2009 negyedik negyedévét megjelölő információk reálisnak tűnnek, ugyanis az Intel útitervében 2010 eleje előtt nem szerepelnek Atom SoC termékek, amelyek a Lincroft kódnévre hallgatnak. Az új, Lincroft termékek várhatóan  a kezdetektől fogva az Intel és a TSMC együttműködésében készülnek majd Az újdonságok várhatóan 2010 elején kerülhetnek forgalomba, igaz ezzel kapcsolatban egyelőre nem osztott meg pontos részleteket a vállalt.


A The Information Network, amely egy piacelemző nagyvállalat, arról számolt be, hogy az Intel lépése mögött a költségcsökkentés játszotta a főszerepet akkor, amikor az Atom SoC gyártást kiszervezték a TSMC-hez. Ezt a tényt az ARM elnöke, Tudor Brown is így látja, holott az Intelnél azzal magyarázták a lépést, hogy fel akarják gyorsítani a különböző Atom SoC megoldások piacra kerülését.

A piacelemző cég adatai szerint az Intel 1,14 milliárd dollárt vesztett azzal, hogy gyártókapacitásának egy részét olcsó Atom processzorok készítésére használta a magasabb árú Core 2-es chipek előállítása helyett. A várakozások szerint idén további 2,16 milliárd dolláros bevételtől eshet el a cég, ugyanezen okok miatt. Amennyiben ezek a számok pontosak, úgy rendkívül fontos szemponttá válhat az előállítási költségek csökkentése és ezáltal a nyereség növelése. Persze nem tudható pontosan, hogy az 50 dollár alatti árral rendelkező központi egységek eladásával pontosan mekkora nyereséget tud elérni a vállalat.

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

2. Svindler
2009.03.05. 13:01
VISSZA A HÍRHEZ
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. Kobaljov
2009.03.05. 14:39
"A piacelemző cég adatai szerint az Intel 1,14 milliárd dollárt vesztett azzal, hogy gyártókapacitásának egy részét olcsó Atom processzorok készítésére használta a magasabb árú Core 2-es chipek előállítása helyett. "

Mármint akkor vesztett volna ennyit, ha azokat a Core 2-eseket mind el is tudta volna adni, ez azonban csak feltételezés, így ez az állítás is megkérdőjelezhető, ugyanakkor éppen beleillik az Intel nemrég kezdett "jajj, de rossz nekünk, hogy olcsóbb Atomot kell gyártanunk mert az emberek milliószámra veszik" PR kampányába..
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!