iPon Hírek

Évekkel megnyújthatja az életet a koplalás

Dátum | 2017. 02. 01.
Szerző | Jools
Csoport | EGYÉB

A rhesusmajmokon végzett vizsgálatok tanúsága szerint az alacsony kalóriabevitel átlagosan három évvel megnyújtja az életet. Ha emberekben is hasonlóan hatásos a dolog, az azt jelentené, hogy koplalással kilenc évvel elodázható a halál. Az ehhez szükséges szigorú diétát persze nem sokan tudnák betartani, a jelenség vizsgálata viszont segíthet annak megértésében, hogyan lehet hatásos öregedésgátló gyógyszereket létrehozni, mondja Julie Mattison az amerikai öregedéskutató intézet (NIA) munkatársa. Számos korábbi kutatás igazolta, hogy a kalóriabevitel csökkentésével az élesztőgombák, férgek, ecetmuslicák és egerek esetében jelentősen megnyújtható az élettartam. Az azonban mostanáig nem volt világos, hogy a hatás a hosszabb életű fajoknál is működik-e. A főemlősök közül először a rhesusmajmokon kezdtek ilyen kísérleteket végezni, az eredmények azonban sokáig ellentmondásosak voltak. A nyolcvanas években két kísérletbe vágtak bele. Mivel a rhesusmajmok fogságban tartva átlagosan 26 évig élnek, ezek mostanság kezdenek értékelhető eredményeket hozni, bár még olyan állatok is vannak, akik az eredeti résztvevők közül életben vannak. Míg azonban a két kutatás közül a Wisconsini Egyetem kísérleti eredményei azt mutatták, hogy azok a majmok, amelyek kevesebbet esznek, tovább élnek, mint a kontrollcsoport tagjai, a NIA hasonló kutatása során nem tapasztaltak eltérést az élettartam hosszában. Időközben azonban kiderült, hogy a NIA kísérletével akad néhány gond, amelyek komolyan befolyásolták a korábbi eredményeket. Egyrészt az állatok egy részét túl fiatal korában kezdték koplaltatni, ami igazoltan csökkenti a várható élettartamot. Másrészt a kontrollcsoport tagjai között voltak olyanok, akik önkéntesen rendre kevesebbet ettek az előirányzottnál. Az NIA kísérlete során ugyanakkor mind a négy rhesusmajom, akik felnőttként kezdték a koplalást, 40 évnél tovább élt, megdöntve a fogságban tartott rhesusmajmok életkorának korábbi rekordját. Ez kétségkívül jó hírnek tűnik, ugyanakkor a kísérlet problémái miatt nem tudni, hogy mennyire tekinthető meggyőző eredménynek.
Ami a wisconsini kutatást illeti, ennek során a koplaló állatok szignifikánsan tovább éltek, mint a kontrollcsoport tagjai: a hímek két évet, a nőstények pedig hat évet vertek a normál étrenden tartott fajtársakra. A koplaló rhesusmajmok körében ráadásul ritkábban fordultak elő szívproblémák és daganatos megbetegedések is, amelyek az emberek esetében a vezető halálokok közé tartoznak. Ezek az eredmények már jóval meggyőzőbbek, ugyanakkor messze elmaradnak azoktól a várakozásoktól, amelyeket a többi fajon végzett kísérletek keltettek. A koplalásra fogott egerek például 50 százalékkal hosszabb ideig élnek, mint rendes étrendű társaik. Ha viszont a szigorú diétával az emberek esetében csak pár évet lehet hozzátenni az élettartamhoz, kérdés, hogy ki fogja bevállalni, hogy felnőtt éveit koplalással, az evés élvezete nélkül töltse.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

13. ChoSimba
2017.02.01. 16:20
Az egy dolog, hogy felnőtt éveimet koplalással, az evés élvezete nélkül töltöm, nézve ahogy körülöttem mindenki pörköltöt meg somlóit zabál, de sajnos ezzel nem a fiatalságomat nyújtjuk meg, hanem az öregkort, ahol se nyugdíj, se gondmentes élet, mindenem fáj, a cerka rég elkopott, a pelenka már állandó és az asszonyt sem ismerem meg. Ez utóbbi mondjuk abban a korban lehet hogy előny.
Hát basszus, inkább zabálok
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
12. SnowCat
2017.02.01. 16:39
Akkor lehet ezért olyan alacsonyak a nyugdíjak, hogy jó sokáig éljünk, mert kajára is alig jut pénzünk
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
11. thestock
2017.02.01. 17:21
Badarság. A határtalan zabálásnak sincs értelme. Nem hiszem hogy az elhízott,vagy a gebe emberek elégedettek az életminőségükkel. Szerintem amire érdemes odafigyelni az az hogy miből, mennyités mikor eszünk.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
10. Cathaya ChoSi...
2017.02.01. 17:34
Az a baj hogy sajnos igaz amit írsz.
+1
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
9. ianbrenner ChoSi...
2017.02.01. 19:10
Csatlakozom!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
8. Busterftw
2017.02.01. 19:58
A koplalas szo szerintem nem jo megnevezes.
Ha koplalas drasztikus energiahiany, koplalsz ha egesz nap vagy napokig nem eszel.

Az eredeti cikk szerint csak csokkentettek a kaloriabevitelt. Pl vannak emberek ezrei akik az ajanlott 2500cal helyett 1800cal visznek be.
Ha beviszel 1800cal-t 4-5-6 adagra elosztva, egyaltalan nem "koplalsz"

Testepitok vagy akik edzenek, siman csinalnak ilyen deficitet amikor "zsirt pucolnak".
Nem kellemes, de nem is ehezes kategoria.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. Renhoek Buste...
2017.02.01. 20:59
1800calnak milyen hatása van az agyműködésre?

Mert én konkrétan reggeli, bőséges ebéd két adagban, és bőséges vacsi edzés / falmászás stb után + fehérje ...+ ginzeng +3 kávé + multivitamin...

és kb így bírok ki egy elég stresszes fejlesztői munkát, ahol sokat kell agyalni...de inkább az van, hogy 30 perc koncentráció után már néha csak ülök és nézek magam elé
és 2 óra után már baromi éhes vagyok... pedig csak 65 kg vagyok. (Szerencsére zsírpucolnom sohasem kell kell így)

Szerintem én egyszerűen nem tudnék dolgozni ennyi kalória mellett. Otthon punnyadni elmegy 1800-al...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. Renhoek
2017.02.01. 21:06
Ez az egész nekem kicsit hasonlít egy életbentartó berendezésre... mikor öregen már csak az idegrendszered lenne gépekre kötve, mert a tested már elöregedett...

Kérdés, hogy ki szeretne így még 100 évet élni mondjuk?

Ok és virtuális valóságban 20 éves testtel oké... de ha nincs VR, csak egy csőben van a testem és bámulok magam elé mint Stephen Hawking... hát necces kérdés.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. Tomcatz
2017.02.01. 22:39
Magasabb kalóriabevitel nyilván gyorsabb anyagcserével, intenzívebb biokémiai égéssel, a sejtek gyorsabb elhasználódásával "elégésével" jár.
Ugyanakkor számos mikro- és makronutriens megvonása szintén egyértelműen rövidíti az életet.
Ebből következik a nyilvánvaló tény, amit már amúgy is szinte mindenki tud:
minél több értékes tápanyag (fehérjék, zsírsavak, vitaminok, ásványi sók,nyomelemek) bevitele minél kevesebb kalóriabevitel mellett.
Ezért gázosak a szemét kaják, a "junk food", a tápanyagtartalom nélküli üres kalóriák - rágcsa, nass , cukros cuccok ,telített zsírsavas dolgok, kekszek, chipsek....
Az emberi matuzsálemek étrendjét tanulmányozva is ugyanide jutunk.
...& 8 óra alvás! ;-)
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. Busterftw Renho...
2017.02.01. 22:55
Az agy elsosorban szenhidratra van beallva nyilvan, most ketogen etrendre nem terek ki.

Testepito (vagy lehetne eros munkatempo) peldat azert hoztam fel, hogy legyen pelda a jo kaloriadeficitre.

Az az 1800cal jobban "laktat", tobbre eleg ha nem eddzel, csak normalon vagy. Ha egy jo minosegu feherje alapu etrendet veszunk.
Mert 1800 kaloria lehet ket bigmac xxl kolaval is.
Nem kell ahhoz sokat enni, hogy ellasd a szervezeted.

Csak arra akartam ravilagitani, hogy ez nem koplalas, hanem tervezett etrend, ahol nem ehezel, csak megvalasztod mit eszel. Mint ahogy legtobb embernek kene.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. Renhoek Buste...
2017.02.01. 23:44
Nyilván lehet az 1800-at összerakni bulátából is, amivel full eltellsz...

de egy normális (ülő) munkanap (majd fizikai tevékenység) mellé nekem kevésnek tűnik az 1800 első látásra... és szinte biztosan ez mindenkinek deficitre jönne ki, aki nem csak egy ágyban fekszik egész nap.

Kipróbáltam egyszer, hogy csak salátákat, meg leveseket meg könnyen emészthető dolgokat eszek, és fél óra után már farkaséhes voltam...
Muszáj délben és 4-5 órakor két adagban betolnom egy jó nagy adag rizst, csirkemellel, salátával, vagy egy halat

Hétvégén meg egyszerűen jólesik egy nagyot enni végre, és chillezni

Az a baj az éhség nem szórakoztató dolog, és igen nagy fegyelem kell hozzá... Tehát ezt az 1800-at szerintem akkor lehet tartani, ha kövér vagy és fogyóznod kell, vagy deficitre törekedsz. Amúgy kvázi csak szenvedés az egész, és nem tudsz dolgozni, meg kikapcsolódni mert éhenhalsz.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. cipo
2017.02.02. 13:22
(1800 kcal nem pedig 1800 cal)

Commentelők nagyon félrelőttek. Lehet, hogy a cikk van félrefordítva.

A lényege az, hogy ha nagy kalóriabevitelt csinálsz akkor mérgezed a szervezeted.

Nagy térfogatú és laktató kaják is vannak, degeszre eszed magad és nem hízol tőle. De az bizony nem a pizza kólával.

Giga nagy tányér zöldbabfőzelék pörkölttel 300Kcal.
Míg egy pizza 1800Kcal
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. ChoSimba cipo
2017.02.02. 13:34
A nagy térfogatú babfőzelék a beledben összemegy és a benne lévő levegő adja a szerves lökhajtás üzemanyagát
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!