iPon Hírek

Exaszámítás: útban az új mérföldkő felé

Dátum | 2008. 09. 22.
Szerző | Gabriel
Csoport | IT VILÁG

Karsten Schwan professzorEgy exaflop, vagyis 10 a 18-on számítás egy másodperc alatt - ez a célja a Georgia-i Technológiai Intézetben dolgozó Karsten Schwan professzornak és a társának.

Ennek az irtózatos teljesítménynek a megvalósítása azonban már számos problémát is felvet, így a kutatóknak leginkább ezek megoldása a célja. A legjobb megoldásnak egyelőre legalábbis az IBM által már kipróbált hibrid módszer továbbfejlesztését, nevezetesen a hagyományos (így például négymagos processzorok) és a specializált (például grafikai egységek) lapkák kombinálását látják.

Sudhakar Yalamanchili-vel, a Georgia-i Elektronikai és Számítástechnikai Szakiskola professzorával együtt Schwan egyben azt is kutatja, hogy miként lehet a lehető leghatékonyabban futtatni programokat ilyen heterogén, sokmagos környezetekben - Ada Gavrilovska kutatóval együtt pedig az exaléptékű multitasking lehetőségeit, és a sok alkalmazás egyszerre való kezelésének módjait.

A projekt tehát gőzerővel folyik, és nem is hiába, hiszen az exaszámítás iránti igény adott és jelentős: meterológusoknak lehetővé tenné a precízebb időjárás-szimulációkat, biológusoknak az összetettebb rendszerek modellezését, cégeknek és vállalkozásoknak pedig sok alkalmazás egyszerre, egyetlen nagy gépen való futtatását és kezelését - az eredményeket pedig mi is érdeklődve várjuk.

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

2. Multitask
2008.09.22. 19:58
Majd kölcsönadom nekik a Celeronomat.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. sYs
2008.09.22. 21:25
A sharp számológépem is hasonló gyors
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!