iPon Hírek

Extra olcsó Windows 8.1 tábla a HP-tól

Dátum | 2014. 11. 10.
Szerző | DemonDani
Csoport | MOBILTELEFON

A HP számára úgy látszik, hogy beváltak a költséghatékony táblagépek, ugyanis már a sokadik ilyen konstrukciójukkal rukkolnak elő. A vállalat ezúttal nem Androiddal, hanem Windows 8.1-gyel alkotott igazán alacsony áron megvásárolható masinát.
A Stream 7 néven érkező készülék azoknak lesz igazán érdekes, akik tényleg nem szeretnének sokat költeni egy tabletre, ráadásul emellett a Windowsról sem mondanának le. A Hewlett Packard újdonsága mindössze 100 dollárt kóstál majd – legalábbis a tengerentúlon. A tablet az ingyenesen igénybe vehető Windows 8.1 variánst futtatja, amelyen csak a gyári böngésző van jelen alapból, és abban pedig a Bing tölti be a keresőmotor szerepét. A Microsoft operációs rendszer mellett a Stream 7 az Office 365 irodai programcsomagot is előre telepítve szállítja majd, ráadásul még gigantikus, 1 TB-os online tárhely is jár mellé a OneDrive-on. Skype is van rajta, ehhez pedig havi 60 perc ingyenes telefonálási lehetőség is biztosított. Sőt mi több, ez egy Signature Edition modell, ami azt jelenti, hogy még a HP is egy sor saját szoftverrel látta el. A táblagép nevéből hamar kiderül, hogy egy 7 hüvelykes kijelzővel lett felvértezve. A panel 1280 x 800 képpontos felbontással szolgál. A képminősége összességében jónak ígérkezik, mivel a 216 PPI-s pixelsűrűség IPS technológiával társul, ami a napsütést is „ellensúlyozó” fényerőről, valamint kellemes színvilágról gondoskodik a széles betekintési szögeken túlmenően.
A készülék belsejében jobbára a megszokott költséghatékony konfigurációt találhatják az érdeklődők. A szerkezet sebességéről egy négymagos Intel Atom lapka fog gondoskodni. A szóban forgó Z3735G chip Silvermont magjainak órajele alapból 1,33 GHz, a Burst technológia révén azonban elérheti négy szálon az 1,58, két aktív maggal pedig még az 1,83 GHz-et is, de csak átmenetileg. A SoC grafikus oldala nem valami erős, egy Intel HD Graphics (Gen 7+) teljesít benne szolgálatot. A rendszernek be kell érnie mindössze 1 GB memóriával, ami legfeljebb egy-két alapvető program futtatására lesz elegendő a Windows 8.1 mellett. A gép tárhelye 32 GB-os méretet öltött, amiből kb. 10-15 GB maradhat majd üresen a Microsoft operációs rendszere, illetve a sornyi előre telepített program mellett. A háttértár szerencsére bővíthető, így az sem jelent gondot, ha fogytán lenne a kapacitása. A kapcsolati képességei között nem meglepő, hogy sok extrára nem érdemes számítani. Van a Stream 7 fedélzetén Bluetooth 4.0 modul, illetve 802.11 a/b/g/n előírásoknak megfelelő Wi-Fi.
Két kamera van a kelléktárában, de ezeknél a minimumra szorítkoztak a tervezők. Az előlapra egy VGA egység került, mely jó szolgálatot fog tenni a vídeóhívások alkalmával, hátra pedig egy 2 megapixeles fényképek készítésére alkalmas megoldás figyel. LED-es villanót nem kapott a kamerája, így a fényviszonyok romlásával sajnos a fotózás ellehetetlenül. A Stream 7-et 192,8 x 110,7 x 9,9 milliméteres térfogatú eszközházban lakik, a súlya pedig eléri a 354 grammot. A készülék kellemes üzemidővel fog szolgálni – legalábbis a gyártó mérései alapján –, ugyanis egy feltöltéssel 8 órán át dolgoztatható folyamatosan. Ez egy kicsit meglepő adat annak fényében, hogy mindössze egy 3000 mAh-s telep tevékenykedik benne, így azért érdemes fenntartásokkal kezelni a gyári mérést. A tablet kizárólag feketében lesz megvásárolható.
Sajnos a HP Stream 7 esetében nem sokat vacakoltak az árfolyamok átváltásával, így Európába már 100 eurót fognak érte elkérni, az Egyesült Királyságban pedig 100 fontot fog kóstálni a gépezet, ami még magasabb összeget jelent. A készülék több régióban is megvásárolható lesz (egyebek mellett az Egyesült Államokban és Angliában), és a „fekete péntek” környékén debütálhat (a november 17-ével kezdődő héten). A Hewlett Packard és a Microsoft jókor indítja útnak ezt az új táblagépet, vélhetően sok érdeklődőre számíthatnak majd az ünnepi szezon kezdetével.
Egyébként nem a HP az egyetlen, aki ennyire alacsonyra faragott költségek mellett kínál ilyen eszközt. A Toshiba Encore Mini is hasonló célt szolgál, és több távol-keleti gyártó is dolgozik már ilyen konfigurációkon.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

7. skarpeas25...
2014.11.11. 07:11
Most ezen komolyan igazi windows 8.1 van és 1gb ram? Meg a 32gb romból marad még 16 se? Azt nem értem, hogy ezekre miért nem Rt-t raknak. Amúgy jó ez a hp tablet, csak android 5 kéne rá hogy érdemben gördülékenyen használható is legyen.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. I.Jozsef83
2014.11.11. 07:43
Ha már windows , de picit off - de érdekes a dolog !

Búcsú a Windows 8-tól !

A redmondi konszern lépése egyáltalán nem meglepő, ugyanis az elérhető információk arról szóltak, hogy október 31-én állítják le a Windows 8 forgalmazását. A döntés következtében ezentúl a szoftver kizárólag előre feltelepített formában található meg a gyártók PC-in és notebookjain, ugyanakkor azt nem lehet tudni, hogy a raktárkészletek mikorra ürülnek ki.


ennyit a 8-ról
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. sz_addam I.Joz...
2014.11.11. 08:17
Ettől függetlenül a 8.1-et árulják, ami igazából win 8 SP1-el.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. LoGA
2014.11.11. 08:47
Ha tartanák az átváltási módszertant és Magyarországon meg 100 Forintba kerülne, vennék is belőle .

Komolyra fordítva, tetszik az irány, hogy elérhető áron van alternatívája az Androidnak. Az 1 giga RAM-ot keveslem, vajon +1 giga mennyivel dobta volna meg az árát? 10 dollárral max? Cserébe viszont jóval használhatóbbá válna a rendszer...

A Windows RT kifutó rendszer, én örülök, hogy nem erőlteti a Microsoft, mindenkinek könnyebb, ha nincs külön platform a tabletekre. A hardver meg bőven elég tud lenni egy teljes verziójú 8.1 elfuttatására, persze ha nem esik a spórolás áldozatául...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. heviztksz I.Joz...
2014.11.11. 13:20
Szerintem jobb lett volna, ha nem kommentelsz...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. _DiEGO_
2014.11.11. 16:35
heviztksz , vagy mi a neved

Neked meg az egy mondatféleségért kár volt , érdemi hsz = ZER0

Semmi különös nincs - Win 8 8.1 -nek annyi , de ezt nagytöbbség szinte előre tudta hogy bukta . Ellenben mindig van pár gyeoes user aki/k még MS -nál is jobban tudják a frankót ... inkább csitt neked.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. matyi009
2014.11.11. 20:46
Nekünk ma érkezett meg a bemutatódarab és elég jól működik, igaz csak az alap programok vannak rajta de sokkal gyorsabb mint egy olcso sima pentiumos vagy A4 laptop. A windows 8.1 szerintem vacak pcre de kisebb tabletre tökéletes. £100 ért megéri.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!