iPon Hírek

Extrém egérrel rukkolt elő a Spire

Dátum | 2013. 11. 06.
Szerző | J.o.k.e.r
Csoport | MULTIMÉDIA

A Spire Archer I névre hallgató egerének megtervezésénél a kényelmes, kézkímélő egerészés biztosítása volt a fő cél, így a végeredmény rendhagyó lett, legalábbis ami a formavilágot illeti.

A Spire szerint a munkájuk során számítógépes egeret használó dolgozók közül hatból egy szenved az RSI (Repetitive Strain Injury - Ismétlődő megerőltetés okozta sérülés) vagy a CTS (Carpal Tunnel Syndrome - Carpalis alagútszindróma) kellemetlen hatásaitól. Az említett tünetek kialakulása mögött az intenzív egerészés, illetve a nem megfelelő ergonómiájú egér használata húzódik. Persze a szakemberek szerint ezekért a tünetekért - többek között - a billentyűzethasználat vagy a kerékpározás is felelőssé tehető. Az elmúlt hónapok, illetve évek során már több gyártó is készített olyan egereket és billentyűzeteket, amelyek megtervezésekor az ergonómiát és a kényelmes egérhasználatot helyezték előtérbe - a végeredmény az esetek többségében egy rendhagyó formavilágot alkalmazó rágcsáló vagy kalviatúra lett. Nem kivétel ez alól a Spire legújabb egere, az Archer I sem, amely igazán extrém dizájnnal kerül a boltok polcaira.

Az egér megtervezésekor a legfőbb szempont az volt, hogy egérhasználat közben a csuklót, a kezet és az ujjakat a lehető legjobban kímélje a termék, így megelőzhető a fentebb említett betegségek kialakulása. Azoknál pedig, akik már szenvednek a tünetektől, kényelmesebbé tehető az egérhasználat. Az Archer I a gyártó állítása szerint több órás intenzív használat alkalmával is kényelmes, kellemes egerészést tesz lehetővé.

Az egér végső formáját úgy alakították ki, hogy az a lehető legjobban alkalmazkodjon a természetes könyök-, kar- és tenyértartáshoz. A tervezők az öt egérgomb elhelyezésénél is törekedtek arra, hogy a gombok kényelmesen, probléma nélkül elérhetőek, illetve használhatóak legyenek, és elkerülhető legyen, hogy a felhasználó ujjai a gombok felett "lebegjenek", mint egy hagyományos egér esetében.

Az 5D-s optikai szenzorra támaszkodó újdonság kényelmesen kezelhető, strapabíró görgőt kapott, az adott konfigurációhoz pedig USB 2.0-s kábelen keresztül csatlakozik, ami 1,35 méter hosszú. Maga az Archer I 102 x 71 x 80 milliméteres mérettel rendelkezik, tömege pedig mindössze 96 gramm. A termék háza ABS típusú fekete műanyagból készült. A két év garanciával érkező ergonomikus egér esetében gyártója 16,95 eurós árat állapított meg. Az Archer I november végétől kezdve lesz elérhető az európai üzletek polcain. Az utolsó fotón látható csuklótámaszos egérpad sajnos nem tartozék.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

16. Smooth44
2013.11.06. 08:03
Nekem tetszik, csak félek, h kicsi lenne az én nem túl átlagos tenyerembe...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
15. zsolt200
2013.11.06. 10:05
Szerintem borzalmasan néz ki, még csak nem is vízszintes. Annyi biztos hogy játszani ezzel nem tudnék.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
14. Szefmester
2013.11.06. 10:13
Az ötlet oké, de nekem az az érzésem hogy ezzel csak még jobban fájna a kezem, hacsak nem tanulok meg gyűrűs és kisujjal egeret nyomkodni...
Ha a gombok a felső felében lennének akkor egyenesebben tarthatnám a kezem, és nem kellene lefele célozni.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
13. ncsicso
2013.11.06. 10:50
szerintem használatában annyi a különbség, hogy az eddig megszokotthoz képest vagy hatvan fokot megdöntötték. Nekem tetszik, kényelmesnek látszik. Kérdés a méret, illetve a súly is, mert ugye játékhoz nem mindegy az sem, mekkora darab kölöncöt rángat az ember. Ránézésre "nekemkell" típusú cucc, de jó lenne kipróbálni előtte...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
12. djgeg
2013.11.06. 11:05
Volt már ilyen... Jól "előrukkoltak" vele... Még fogtam is ilyet, már vagy 2 éve.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
11. tracer
2013.11.06. 12:36
Tesztelés céljából mindenképpen kipróbálnám, a tapasztaltabbak nagy része biztos használt már joystick-et, ha máshol nem hát még c64-es játékokhoz, én ahhoz tudnám hasonlítani az élményt
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
10. FRK
2013.11.06. 13:00
Érdekes a formája, nem zárkóznék el a kipróbálásától. Ránézésre viszont nem hiszem, hogy kényelmes lenne gyűrűs ujjal kattintgatni, ha a "hátulján" a mélyedés hüvelykujjnak van, pláne érdekes középső és gyűrűs ujjal használni. Hátha lesz róla teszt is.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
9. Smooth44 FRK
2013.11.06. 14:05
"Érdekes a formája, nem zárkóznék el a kipróbálásától. Ránézésre viszont nem hiszem, hogy kényelmes lenne gyűrűs ujjal kattintgatni, ha a "hátulján" a mélyedés hüvelykujjnak van, pláne érdekes középső és gyűrűs ujjal használni. Hátha lesz róla teszt is."

Fura, nem gondoltam volna, hogy ennyi ember használja a 3gombos egereket két ujjal.
Nem kényelmesebb a mostani egereket is mutató+középső+gyűrűs kombóval használni? (balegérgomb+görgő+jobbgomb) - nekem sokkal szimpatikusabb így, ehhez képest pedig nem nagy kihívás ez a mostani verzió - a kissujnak, ill a tenyér élének lehetne valami "tálcája".

"Szerintem borzalmasan néz ki, még csak nem is vízszintes. Annyi biztos hogy játszani ezzel nem tudnék."

Nekem eszembe nem jutna ezzel játszani. Ez egy ergo egér. Hogy hogy néz ki, pont nem érdekel, de az biztos, hogy kényelmesebb lehet a csukló (és ízületei) számára, hogy nem kiforgatva, megerőszakolva tartom a kezem. Ha kényelmesen lerakom a kezem az asztalra, akkor kb 45-50°-os szöget zárhat be az asztal síkjával.
Ráadásul az ára is egész baráti... nekem az irodában jól jönne
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
8. LechooEdy
2013.11.06. 14:29
Ez nem is hülyeség, az oldalra tartott kézfej, amúgy is kényelmesebb, mint ahogy általában az egeret fogjuk. Szívesen kipróbálnám.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. FRK
2013.11.06. 14:41
@Smooth44

Középső ujj jobb egér gombon, mutató a balon és ugyanazzal görgetek. Nekem így kényelmes, középső ujjal görgetve simán kimered 1 percen belül. Hátha lesz belőle "kétujjas" verzió is.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. Szefmester
2013.11.06. 14:45
Smooth44: Ha megengedsz egy kis minimális trollkodást. Mit csinálsz a 10 gombos egerekkel? Ott is minden gombon tartasz egy ujjat? Mert én nem Innsmouthi lakos vagyok, így nincsenek polip őseim, sem egyéb mutációm. Nekem tökéletesen jó a két ujjal és néha elmozdítom megoldás.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. NimKorko Szefm...
2013.11.06. 15:14
OFF: Már bocs, de Innsmouthi lakosokat a Mélységlakók fertőzték meg, akik Dagon a hal isten és Hydra istennő gyermekei. Kicsit sem polipok.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. asdsa
2013.11.06. 21:28
Matyiegér, hogy mindig legysen mit fogni.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. uristen
2013.11.07. 15:29
Elnézést, de hogy néz ez ki?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. Smooth44 Szefm...
2013.11.13. 10:42
Szefmester: ha megengedsz egy kis trollkodást, visszadobnám a kérdést: Mit csinálsz egy 10 gombos egérrel? Ott is minden gombot 2 ujjal nyomkodsz?

Nem használok 10gombos egeret és nekem sincsenek polip őseim, így a meglévő 5 ujjból igyekszem a lehető legtöbbet kihozni.
Nem kritika akart lenni, mindenki úgy használja, ahogy kényelmes neki... de alapvetően úgy is találták ki az egereket, hogy 3 ujjal vezérled őket - így ne várd, hogy egy ergo egér két ujjassal is ugyanolyan kényelmes legyen.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. Smooth44 NimKo...
2013.11.13. 10:43
Bár tudnám, miről beszéltek!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!