iPon Hírek

Extrém GeForce GTX 1080-as videokártya a Gigabyte-tól

Dátum | 2016. 06. 08.
Szerző | J.o.k.e.r
Csoport | FŐ EGYSÉG

A Gigabyte egy különleges GeForce GTX 1080-as videokártyát készített, amelyről a GeForce GTX 1080-as modelleket csokorba foglaló hírünkben már említést tettünk, igaz, akkoriban még elég keveset lehetett tudni a termékkel kapcsolatban. Most végre kiderült néhány részlet, de mindet azért még most sem árult el a gyártó.
Az Xtreme Gaming sorozatot erősítő GeForce GTX 1080-as modell a Gigabyte kínálatának legkomolyabb mértékben tuningolt GeForce GTX 1080-as videokártyája lesz, viszont az még mindig nem derült ki, hogy a GPU pontosan milyen órajeleken dolgozik – a 8 GB-nyi GDDR5X fedélzeti memória esetében 10 GHz-es effektív órajelre lehet számítani. A termék egyedi, Ultra Durable VGA technológiára támaszkodó nyomtatott áramköri lap köré épül, amelyen a referenciánál erősebb, 12+2 tápfázissal dolgozó VRM áramkör kapott helyet, a melegedő komponenseket pedig egy nagyteljesítményű, ugyancsak egyedi tervezésű videokártya hűtő fedi.
A WindForce Stack 3X névre keresztelt termék 3 darab 100 milliméteres átmérőjű, dupla golyóscsapágyazással ellátott ventilátort kapott, méghozzá szokatlan elrendezésben, ugyanis a középső példány a két szélső síkjához képest lejjebb helyezkedik el és ellentétes irányban forog, ami a Gigabyte szerint segít a légáram maximalizálásában, így a hűtés hatásfoka még nagyobb. A ventilátorok alatt található hűtőtömb lamellái eltérő hosszúságúak, valamint meg is vannak hajlítva, ami a halkabb működést és a jobb hőleadást segíti. A GPU felületével 6 darab Composite HeatPipe érintkezik, amelyek hagyományos társaiknál 29%-kal hatékonyabban vezetik el a hőt. A hátlapra hűtőlemezt is szereltek, ami elegáns megjelenést biztosít, plusz a hűtés hatásfokának további növelésében is szerepet játszik.
Elmaradhatatlan kellék az RGB LED alapú, 16,8 millió színárnyalat megjelenítésére képes fedélzeti világítás is, ami a kártya tetején elhelyezett „X” alakú dizájnelemet, illetve az oldalt elhelyezett Xtreme Gaming logót árasztja el színes fénnyel. A ventilátor működéséről visszajelzést adó ledes modul szintén RGB LED alapú, színe pedig szintén változtatható, méghozzá a többi elemével együtt. A két darab 8-tűs PCIe tápcsatlakozó fölé egy-egy fehér LED került, amelyek instabil tápellátás esetén villogni kezdenek, ha pedig nincsenek csatlakoztatva a tápkábelek, akkor folyamatosan világítanak.
A felsőkategóriás videokártya mellé néhány hasznos kiegészítő is jár: egyrészt kapunk egy 2U formátumú SLI HB hidat, másrészt érkezik egy 5,25 hüvelykes bővítőhelyre szerelhető előlapi panel is, ami két darab HDMI 2.0b videó kimenetet, valamint két darab USB 3.0-s portot tartalmaz – utóbbi a VR headsetek üzemeltetését könnyíti meg.
Amennyiben nincs az adott számítógépházon 5,25 hüvelykes előlapi bővítőhely – ami manapság elég sűrűn elő szokott fordulni –, akkor a mellékelt hátlapi kivezetés is használható, ami két darab HDMI 2.0b videó kimenetet biztosít.
A Gigabyte újdonságához online regisztrációval 4 év jótállás jár, azt viszont még nem közölte a gyártó, hogy az extrákkal megpakolt csomagban érkező termék pontosan mikor jelenik meg kereskedelmi forgalomban, illetve pontosan menyibe kerül majd.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

10. Chrematori...
2016.06.08. 12:37
Gondolom 300K ra is lehet majd számítani :'D Tetszik ez a kialakítás, hogy benne van az RGB LED, az sem rossz, a ventik elhelyezése pedig elég fura, de gondolom van értelme Ha nem lenne agyon árazva, szerintem ilyet vennék
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2016.06.08. 12:42
A Gigabyte lesz kb. a legolcsóbb modell, az eddigi tapasztalatokból kiindulva. Persze nyilván nem konkrétan ez a változat, de gondolom a többi extrém kiadáshoz képest ez is olcsóbb lesz. Persze az a LED világítás minimum egy 10-20e-et dob rajta.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
8. Ch00ler
2016.06.08. 12:53
Vegre valami info, bar jo lenne mar tudni valamit az orajelekrol is.
Az elolapi cucc mindenkeppen jo dolog, a 4 ev garanciarol mar nem is beszelve

Alakulnak a dolgok. Meg 1-2 honap es lehet valogatni ezerrel.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. Marcsiii30
2016.06.08. 13:13
Hát eddig sosem volt Gigám, de kezdek elgondolkozni rajta. Ez a kártya nagyon szép lett Én a 1070-est célzom meg, remélem nem lesz túl borsos ára. A gyűjtési akciót mindenesetre már elkezdem.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. Resike
2016.06.08. 15:02
Tetszik hogy a tápcsatlakozók mélyebbre vannak süllyesztve, így akadálytalanul szinte láthatatlanul lehet forrásra kötni a kártyát. Viszont azok a bevágások a középső ventilátoron eléggé furának tűnnek. Valamint nem tudom, hogy mennyire jó dolog átlapolni a ventiket, többnyire ez elég erős süvítő hanghatással párosul.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. Chrematori... Resik...
2016.06.08. 17:26
Nem közvetlen egymás felett vannak, mindössze a széleik érnek egymás fölé, ez még gondolom annyira nem zavaró, na meg nem valami rossz minőségű hűtésről van szó, számításba kellett venniük ezt a tényezőt is.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. EVL2
2016.06.09. 09:04
Örülnék ha lehetne a "Founders Editionon" kívül olyan modellt kapni
ami nem kap rgb de még csak sima ledet sem. Amolyan mezei parasztnak valót.
Tudom, tudom nincs szép érzékem és igazán haladhatnék a korral ...

Valószínűleg ha lehet majd kapni a "No Lighting Extrem Editiont" erősen feláras lesz egyrészt mert hatalmas űrt fog betölteni a piacon
másrészt mert a mérnököket soha nem látott kihívás elé fogja állítani mint PL: "Founders Editionon" nagyon nehéz lehetett egy teljesen standard és hétköznapi 1ventis hűtőt megcsinálni ezért persze hogy drágább mivel hangosabb is.

Sajnos nem hiszem hogy lesz elég pénzem a "No Lighting Extrem Edition"-re csak a standard rgb-s jöhet szóba.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. xcomman EVL2
2016.06.09. 10:31
Beállítod feketére a színt Egyébként valahogy biztos ki lehet majd kapcsolni. Gondolom...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. Dav111 EVL2
2016.06.09. 12:34
Jelen pillanatban szlovákiában a FE a legolcsóbb 1080-as, kb. 740 euró, a customokból talán az MSI olcsó, ami kb.780 euró. Szóval van led mentes
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. Marcsiii30 EVL2
2016.06.18. 16:26
Paraszti ésszel gondolkozva, nem ablakos házat veszel. Egyébként sokat gondolkodtam ezen én is, hogy menyire jó az, ha az ember mellett konkrétan egy karácsonyfa üzemel.

De én megoldom majd annyival, hogy nem teszem szem elé. De biztosan ki lehet kapcsolni a fényáradatot.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!