iPon Hírek

Ezekkel készült a CES-re a MediaTek

Dátum | 2015. 01. 09.
Szerző | DemonDani
Csoport | MOBILTELEFON

A MediaTek egészen változatosan indította az évét a Las Vegasban megrendezett technológiai kiállításon. A világ második legnagyobb SoC gyártója demonstrálta az Android TV-t, bemutatta, hogy milyen lenne a 120 Hz-es kijelző okostelefonokban és útnak indította a legújabb központi chipjét, amit a jövőben érkező karórákba szán. Android TV Az idei CES-en egyértelműen a televíziózásé volt az egyik főszerep, még az olyan topgyártók is, mint Sony vagy a Samsung szinte kizárólag a TV-ikre koncentráltak. Az OLED technológia, a hajlított panel, valamint a 4K és 8K felbontáson túl idén két új sláger ütötte fel a fejét, az egyik a Kvantum-pont eljárás, a másik pedig az „okos” platformok alkalmazása. Az okostelevíziók persze már nem az idei év termései, viszont most indultak el a vállalatok abba az irányba, hogy „platformosítsák” a termékeiket. Ilyen tekintetben egyelőre a LG viszi a prímet, aki webOS alapokon hozta létre a saját megoldását, de a Samsung is az egyedi fejlesztésben bízik, a Tizen operációs rendszerre építi szinte az egész idei kínálatát. Van viszont rengeteg olyan vállalat, aki a tavaly leleplezett Android TV-ben látja fantáziát, és ennek a használatával indította a 2015-ös évet. Android TV alapú okostévével rukkolt elő a Sony, a Sharp és a Philips is. Azonban ha már itt tartunk, említsük meg a Panasonicot is, aki érdekes módon egy egészen átszabott Firefox OS használata mellett tette le a voksát – talán ezen a piacon több babér teremhet a Mozillának.
Természetesen a chipgyártók is meglátták a potenciált a Lollipora épülő Android TV-ben, így például a MediaTek, aki ennek megfelelően elő is rukkolt olyan központi chippel, ami az itteni speciálisabb igényeknek próbál megfelelni. Az MTK első partnere a Sony, és már nem is kell sokat várni arra, hogy a két cég közös termékei a boltok polcain landoljanak. A MediaTek lapkára épülő Ultra HD TV-k tavasszal kerülhetnek a boltok polcaira.
Lássuk, mivel „csavarta” el a Sony fejét a MediaTek. A kínai székhelyű vállalat egy olyan chipet alkotott, ami négymagos, és a big.LITTLE architektúrát használja. A különleges felhasználási célra szabott lapka az MT5595 azonosítót kapta. A chipben a teljesítményért kettő Cortex-A17 processzormag felel, és ugyanennyi energiahatékonyságra kihegyezett Cortex-A7 egység tűnik még fel benne. Az órajelek és egyéb paraméterek sajnos egyelőre nem ismertek, de a támogatott megoldások alapján egyértelműen jók a kilátások. Az MT5595 boldogul a 4K-s tartalmakkal, akár 60 FPS-es sebesség mellett is, ami annak köszönhető, hogy már ismeri a jövőben egyre nagyobb teret nyerő VP9 és H.265/HEVC kódolásokat, ezek pedig sokkal hatékonyabban működnek, mint a jelenlegiek. Emellett fontos az is, hogy alacsonyabb, nem ideális képkockaszámú tartalmakkal is jól bánik az MT5596, ami a MediaTek ClearMotion technológiának lesz betudható, mely képes felkonvertálni a gyenge minőségű anyagokat. Végül támogatja a világszerte legismertebb broadcasting szabványokat, így jóformán bárhol bevethető. Android Wear Szintén nagy népszerűségnek örvendenek az idei CES-en a különböző viselhető kiegészítők, és a MediaTek ezt a területet sem hagyta figyelmen kívül. Bemutatkozott az MT2601, ami az Android Wear operációs rendszerű készülékekben fog felbukkanni. A MediaTek itt is jó időpontban lép, és így komoly esélyei vannak.
Az Android Weart futtató okosórák jelenleg a Motorola Moto 360 kivételével egy olyan chipre épülnek, ami szinte csak a véletlennek köszönhette sikerét. Egy Qualcomm Snapdragon 400 szériába sorolható megoldás dolgozik ezekben az órákban, ami eredetileg egyáltalán nem erre a feladatra lett optimalizálva. A MediaTek MT2601 azonban már az okosórák igényeit szem előtt tartva született meg, így lényegesen jobb opció lehet, ráadásul figyelembe véve a felépítését, még jóval olcsóbb is. A szóban forgó chip két darab ARM Cortex-A7 processzormaggal került bevetésre, amelyek 1,2 GHz-es órajel elérésére képesek, ha minden erejüket latba kell vetniük. Mellettük egy szintén ARM tervezésű grafikus egység is feltűnik a színfalak mögött a Mali-400 személyében, ami egyelőre ismeretlen MP konfigurációban van. A SoC akár 960 x 540 képpontos felbontású panelekkel is meg tud birkózni. Az MT2601 tervezése során odafigyeltek a kompaktságra is, így a chip egészen apró helyre is beépíthető, ezzel pedig nagyobb mozgásteret kapnak az okosórák fejlesztői – a MediaTek elmondása alapján 58,5 százalékkal kisebb a konkurensénél (itt vélhetően a Qualcomm termékére céloztak). Példának okáért így nagyobb akkumulátornak marad hely a burkolat alatt, ami az alacsonyabb fogyasztással üzemelő lapkával már érezhető üzemidőbeli előrelépést hozhat. Ez a platform az Android Wear operációs rendszerrel minden tekintetben igazán hatékony párost fog alkotni. 120 Hz-es képfrissítés
Zárásul pedig az okostelefonokról sem feledkezett meg a MediaTek, ilyen tekintetben viszont nem teljesen új dologgal álltak elő, hanem demonstrálták, hogy mivel lehetne még javítani a mostani felhasználói élményt. A vállalat szerint kijelzők tekintetében lenne még hová fejlődni, és szerencsére ezúttal nem egy újabb (ésszerűtlen) felbontási szintre kell gondolni. A MediaTek egyszerűen a duplájára növelné a képfrissítési rátát. A mai csúcsmobilok már egészen lenyűgöző sebességre képesek, viszont az Android a Jelly Bean megjelenése óta 60 Hz-re van rögzítve. Ez pedig nagyjából azt eredményezi, hogy hiába lehetnének egyre simábbak a különböző animációk, egyszerűen már nem lehet érzékelni komolyabb előrelépést. Egyszerűbb műveletekben egy olcsó négymagos telefon szinte ugyanolyan olyan sima érzetet kelt, amit egy 200 ezer forintos fenevad.
A MediaTek a jövőben ezt a mostani 60 Hz-es korlátot feltornászná 120 Hz-re, és be is mutatták, hogy ez milyen eredménnyel járna. A fenti videón egymás mellett láthatóak az eltérő képfrissítési rátákkal dolgozó mobilkijelzők. Hogy látható is legyen a különbség, a felvételt le is lassították. Ugyanakkor ennek van a nagyobb sebességnek káros mellékhatása is, méghozzá a fogyasztás tekintetében, viszont erről is beszélt a MediaTek. Elmondásuk alapján az általuk használt megoldás 10%-kal fogyaszt többet egy átlagos kijelzőnél (és akkor még nem beszéltünk arról, hogy a SoC is jobban izzadhat). Magát a panelt egyébként a Japan Display Inc. készítette.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

5. patrik2991
2015.01.09. 20:14
Hát ha már annyira leittad magad, hogy lassítva látod a világot, akkor tényleg hasznos lehet
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. vorosokt patri...
2015.01.09. 20:50
vagy ha éppen karambolt szenvedsz és belassul az idő még gyorsan kitehetsz egy selfit miközben megfejled a légzsákot
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. legyes
2015.01.10. 08:57
Tök hiába a magas frekvencia, ha az alap rendszer képtelen a feladatok megfelelő egyidejű kezelésére. Nem létezik olyan linux alapú opreációs rendszer, ami ne lagolna durván a legkisebb multitasking feladatnál. Ezt párosítva a világ egyik legpazarlóbb nyelvével (JAVA), ha megfeszülnek a SoC gyártók sem tudnak olyan androidos eszközt (vagy bármi egyebet, ami linux alapú, TIzen, Ubuntu One, ...) gyártani, ami "smooth" lenne.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. wishformor... legye...
2015.01.10. 11:52
Ennyi hulyeseget regen olvastam egy szben...
Illene legkozelebb legalabb 2 hsz be tordelni mer ez nagyon durva
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. noherczeg legye...
2015.01.10. 12:13
Es mit ertunk itt multitasking alatt? GUI programokat? Milyen window managerrol beszelunk? Milyen distribuciorol? Mondhatnal par peldat, mert nekem csak 5-6 jut eszembe kapasbol (distro), aminel soha nem volt semmifele multitasking problemam, meg az compiz-os burnolos-forgatos-3d-zos idokben sem O
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!