iPon Hírek

Ezer kilométer mélyen is lehet víz a köpenyben

Dátum | 2016. 12. 01.
Szerző | Jools
Csoport | EGYÉB

Egy új kutatás fényében mégsem tűnik olyan nagy képtelenségnek Jules Verne ötlete a földmélyi óceánról: ha nem is egybefüggő víztömegként, a föld köpenye több óceánnyi vizet tartalmazhat, és a készletek még 1000 kilométeres mélységben is megtalálhatók. Ha az összes víz a kéreg fölött lenne, mindannyian víz alatt lennénk, mondja Steve Jacobsen, a Northwestern kutatója, aki csapatával az új felfedezést tette. A mélyen a köpenyben létező vízkészletek jelenlétére egy gyémánt utal, amely 90 millió évvel ezelőtt röppent ki egy dél-amerikai vulkánból. A kérdéses gyémánt nem tökéletes, benne egy szemmel látható zárvány található, amelynek anyaga a kő keletkezése során esett csapdába annak belsejében. Amikor a szakértők közelebbről is megvizsgálták a szennyeződést, kiderült, hogy abban nagy mennyiségben hidroxidionok is vannak, amelyek a legtöbb esetben vízből származnak.
A szakértők a gyémánt keletkezési helyét, és vele a víz eredetét a zárványban található egyik anyag alapján állapították meg, amely vas és magnézium oxidjaiból áll, de nagyon magas nyomás és hőmérséklet mellett más fémek, például króm, alumínium és titán elnyelésére is képes. Mivel az említett fémek az oxidoktól szeparáltan jelentek meg a zárványban, a szakértők arra következtettek, hogy a gyémánt nem a köpeny legalsó részében, hanem annál egy kicsit feljebb keletkezett. A fémek jelenléte ugyanakkor azt jelzi, hogy a gyémánt a köpeny mélyéből, a felszíntől nagyjából 1000 kilométeres távolságból származik. Mivel a zárvány a keletkezés óta a gyémántban van, a hidroxidionok minden bizonnyal az ottani vízből származnak, állítják a szakértők. A csapat már korábban is talált bizonyítékokat arra, hogy 600 kilométer mélyen van víz a köpenyben, ennyire nagy mélységben azonban mostanáig nem akadtak nyomára a folyadéknak. A köpeny víztartalmának feltárása több szempontból is jelentős, hiszen a folyadék fontos befolyással lehet lemezmozgásokra, és a földi víz eredetével kapcsolatban is sokat elárulhat. Ha ugyanis a mélyben valóban több óceánnyi vízmennyiség található, ahogy a szakértők feltételezik, az azt jelentheti, hogy a víz bolygónk keletkezése óta jelen van annak anyagában, nem pedig később került a planétára, ahogy egyes kutatók feltételezik. Az ugyanakkor továbbra sem világos, hogyan került ennyire mélyre a víz. Lehetséges, hogy a köpeny eleve tartalmazta a folyadékot, de az is elképzelhető, hogy az óceáni kéreg mélybe kerülő darabjai ragadtak magukkal némi vizet, és ez jutott el a köpeny mélyére.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

4. chimp
2016.12.01. 09:03
Érdekes, hogy egyre mélyebben találnak ilyet. Úgy láttam a másik cikkben, az előző nagy mennyiségű vizet tartalmazó kőzetet 700km-re találták. Remélem ebből lesz a Mad Max következő része.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. tibaimp
2016.12.01. 13:49
"jelenlétére egy gyémánt utal, amely 90 millió ezelőtt röppent ki egy dél-amerikai vulkánból." - -szerintem innen kimaradt egy szó!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2016.12.01. 19:25
Köszi, javítva.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2016.12.01. 19:37
Jó hát mindenki tudja, hogy percre gondolt. :D
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!