iPon Hírek

Ezt tudja a Logan, az első Nvidia Kepler alapú SoC

Dátum | 2013. 07. 25.
Szerző | J.o.k.e.r
Csoport | FŐ EGYSÉG

Az Nvidia a SIGGRAPH névre hallgató professzionális grafikai konferencia alkalmával - amelynek a Kalifornia államban található Anaheim ad helyet - megragadta a lehetőséget arra, hogy bemutassa, mire lesz képes a Tegra 4 SoC utódja, a Logan, amely az első olyan SoC egység lesz, ami egy Kepler architektúra köré épülő GPU-t rejt. A Project Logan jelentősége hatalmas: az Nvidia szerint a Kepler architektúra SoC-ba integrálása nagyjából olyan fontosságú lépés lesz, mint amilyen 1999 folyamán az eredeti GeForce GPU megjelenése volt. A Logan SoC a benne található Kepler alapú GPU jóvoltából ugyanolyan vizuális képességeket kínál majd, mint az asztali grafikus processzorok, azaz képes lesz a tesszellációban rejlő lehetőségek kiaknázására, valamint a fizikai számítások hardveres gyorsítására is. A friss GPU emellett DirectX 11-es, OpenGL 4.4-es, illetve OpenGL ES 3.0-s támogatást egyaránt felvonultat majd.
A Logan SoC alapú referencia tábla platform
A Logan SoC alapú referencia tábla platform
Ezzel egy időben a vállalat mérnökei arra is nagy figyelmet fordítanak, hogy a SoC egység Kepler alapú GPU-ja megfeleljen a mobil szegmensben felmerülő igényeknek, azaz ne csak nagy teljesítményt kínáljon, de energiahatékonysága is a lehető legmagasabb szinten helyezkedjen el. Ennek érdekében új, alacsony fogyasztású interconnect és számos optimalizáció is helyet kap a fedélzeten. Az eredmény az lesz, hogy az így létrejövő mobil Kepler GPU sokkal alacsonyabb fogyasztás mellett üzemel majd, mint asztali testvére. Az Nvidia állítása szerint az újdonság fogyasztása kevesebb, mint egyharmadnyi lesz a legfrissebb iPad SoC-egységében található GPU-énak - még akkor is, ha a két egység éppen ugyanazt a renderelési feladatot végzi. Az első Logan lapka néhány hete tért vissza a gyárból az Nvidiához, de már most is bevethető annak érdekében, hogy a vállalat lenyűgözhesse a nagyérdeműt. Az alábbi videón megtekinthető, hogy a korábban már bemutatott "Ira" arc szimulációs demó hogyan fut egy Logan alapú referencia tábla platformon. Íme:
A demót futtató rendszer esetében az Nvidia illetékesei 2-3 watt közötti fogyasztást emlegetnek, igaz, azt nem közölték, hogy ez az érték a teljes platformra, vagy csak a Logan SoC egységre vonatkozik-e. A közönség emellett egy másik videót is megtekinthetett, amelyben már a tesszallált víz játszotta a főszerepet.
A második videó - csak úgy, mint az első - ugyancsak lenyűgöző képi világot mutat. Hogy mikor érkezhetnek azok a Logan alapú táblák, amelyek már hasonló látványvilágot kínálnak? Nos, a Logan rajtja a dolgok jelenlegi állása szerint valamikor 2014 folyamán válhat esedékessé, úgyhogy már a következő generációs ellenfelekkel kell majd szembenézzen.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

4. hmisi
2013.07.25. 13:32
Evolúció!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. ThePoweR
2013.07.25. 16:25
Majd ha leszoknak a háromszögekről akkor lesz evolúció...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. I.Jozsef83
2013.07.25. 18:06
Ígéretesnek néz ki .
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. zsolt200
2013.07.26. 14:09
Az Ira vacak az asztali gépemen nem megy így ! Köll!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!