iPon Hírek

Facebook: másfél évig tart egy törlés?

Dátum | 2010. 10. 14.
Szerző | Gabriel
Csoport | IT VILÁG

Sokan bizonyára úgy vélik, hogy ha megnyomják a törlés gombot, akkor a kijelölt fájl valóban törlésre kerül akkor is, ha erre a bizonyos gombnyomásra egy közösségi oldal képkezelő felületén kerítenek sort. Ez azonban nincs mindig így, amint azt egy "friss" Facebookos fejlemény is mutatja.

A "friss"-nél az idézőjelet az indokolja, hogy az Ars Technica egyik munkatársa, Jacqui Cheng saját bevallása szerint közel másfél évvel ezelőtt, 2009 májusában nyomta meg a törlés gombot egy bizonyos, a Facebookra feltöltött képénél, ám az nem csak hogy a törlést követően, de még egészen a közelmúltig is elérhető maradt az oldal szerverein - csak a rá mutató linkek tűntek el az oldalról. Aki azonban még korábban bármilyen oknál fogva elmentette vagy más módon beszerezte a képre mutató linket, még jó másfél éven át hozzáférhetett ahhoz.

Cheng ezt taglaló írására a Facebook akkor hivatalosan azt válaszolta, hogy a fotókat "ésszerű időtartamon belül" törlik, csak ugye biztonsági másolatok, külső társzerverek, ésatöbbi, és ezekkel nem mindig teljes az összhang, de persze dolgoznak rajta, hogy minél jobban lecsökkentsék a törlési időt. Ez azonban ténylegesen talán úgy egy nappal ezelőtt sikerült csak nekik - nem sokkal azután, hogy most, másfél év elteltével Cheng újabb cikket írt a témáról, mivel annak írásakor még mindig élt a link (bár a Facebook egyébként azt is nyilatkozta, hogy ők maguk se tudnák megtalálni a törlésre ítélt képeket, még ha akarnák se, vagy akár ha köteleznék is őket erre). Ezután nem sokkal azonban már valóban törölték a képet.

A biztonsági másolatok és a külső szerverek alkalmazása persze érthető, ám az már kevéssé, hogy ha más oldalak (mint például a Twitter, a Flickr, vagy hazai viszonylatot is nézve, a WIW) képesek szinte azonnal törölni a törlendőt (vagy legalábbis valóban teljesen elérhetetlenné tenni még közvetlen link használata esetén is), akkor a Facebook miért nem?

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

7. Merwenus
2010.10.14. 09:17
Mert mi Magyarok vagyunk, és a Facebookot főleg amerikaiak használják. És nekik kell az a kis plusz rettegés, hogy bármikor linkelhetik vagy lementhetik a róluk készült képeket és esetleg felhasználhatják ellenük. Nekik nem elég a terror támadás, meg az egyéb hülyeségek, nekik a facebook is kell, hogy ijjesztegesse őket.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. Szerzetes
2010.10.14. 16:40
Én inkább arra tippelnék, hogy mivel az IWIW megrendelésre készült, és volt mögötte egy sokat látott gárda, addig a fészt egy egyetemi környezetben csinálták, először csak hobbiból valószínűleg. Aztán a magban lévő dolgokat ekkora rendszernél már nem egyszerű kijavítani, mert akkor le kell állítani és az meg az öngyilkosságok számának ugrásszerű növekedéséhez vezet
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. aroon12
2010.10.14. 18:26
LOOL ez kurvanagy és még igazad is van, a világ felé télleg facebook függő pl. ezért is mert a tmobilnál ingyenes
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. Sangreal
2010.10.14. 19:12
Szerzetes:
Tetszik az érvelésed, csak kicsit sántít: javaslom, olvass utána az iWiW (méginkább a WiW) történetének!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. vacak
2010.10.14. 19:25
"szerzetes" totózni ne menjél, mert 2000-ben Várady Zsolt és pár barátjának az ötletéből született az oldal. 2002-ben indult az oldal ténylegesen, elejében szigorúan csak a baráti társaságuk számára non profit alapokon de aztán megváltoztak a dolgok a többit meg már ismerjük....
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. cjoe
2010.10.15. 03:05
Nem igaziból értem a nagy para okát...Szerintem mindenki gondolja meg, hogy milyen képeket tölt fel a közösségi oldalakra és kész. Akkor nem kell azon aggódni, hogy jaj csak időben töröljék, nehogy más is meglássa, vagy nehogy még holnap is fent legyen...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. Kolondrum
2010.10.16. 21:29
Hulladék ez is és az összes közösségi.....
Munkatársam meló helyett FB-zik még a nyakára nem lépek egyszer!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!