iPon Hírek

Facebook: mesterséges intelligencia olvassa fel a képeket

Dátum | 2015. 11. 05.
Szerző | J.o.k.e.r
Csoport | IT VILÁG

A Facebook berkein belül már egy ideje tart egy speciális hálózat fejlesztése, amely mesterséges intelligencia segítségével biztosíthat rendkívül hasznos szolgáltatásokat a közösségi oldal használói számára. A mesterséges intelligencia egy neurális hálózatra támaszkodik, ami mélytanulás segítségével válik egyre ütőképesebbé. A hálózat neuronok szimulációjával működik, az aktuális rendszer pedig nagyjából egy egér agyának fejlettségével van egy szinten, legalábbis ami a neuronok és a köztük lévő kapcsolatok számát illeti.
A rendszer tanítását képek mutatásával kezdik, amelyeken például többféle kutya található, az egyes kutyafajták nevét pedig természetesen elárulják a rendszer számára, ami a későbbiekben új, eddig nem látott kutyákat is hatékonyan fel tud ismerni, valamint kategorizálásukra is képes. Hasonló elv mentén egyéb dolgok felismerése is megtanítható a hálózat számára.
A fenti technológiát sokféle területen be lehet vetni: az egyik cél például az, hogy a látássérült és vak emberek számára olyan rendszert fejlesszenek ki, amely "felolvassa" az ismerőseik által megosztott képeket, vagyis elmondja, mi szerepel a képen – és itt nem feltétlen tárgyakra kell gondolni, hanem akár érzelmekre is. A rendszer elmondhatja, mennyi Like érkezett az adott fotóra, valamint azt is, hányan szóltak hozzá (de ezekhez azért nem igazán kell már MI). A kezdeményezésről szóló videót maga Mark Zuckerberg mutatta be. Szerinte a technológiának még nagyon sokat kell fejlődnie, hisz korai fázisban tart, de már most is látható, milyen hasznos lesz a nem is oly távoli jövőben.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

2. rfj1989
2015.11.05. 11:37
Na ha jól kitanítják a rendszert akkor igazán érdekes lehet akár kereső vagy adatelemző szempontokból is!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. Kajafun
2015.11.05. 14:17
Végre fácsézhatok majd vezetés közben is.
Fülest bedugni, fácse on, képernyő kikapcs. Energiát is sporolok vele
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!