iPon Hírek

Facebookon a brit titkosszolgálat új főnöke

Dátum | 2009. 07. 06.
Szerző | Freeman07
Csoport | IT VILÁG

A brit titkosszolgálat, az MI6 novemberben beiktatásra kerülő főnökéről, Sir John Sawers-ről derült ki túl sok információ a Facebook közösségi portálon feleségének "köszönhetően".

A British Secret Intelligence Service és a Facebook kapcsolatáról már írtunk, mely szerint a szervezet a közösségi oldalt is felhasználja újoncok toborzására, azonban most egy másik, a titkosszolgálat számára nem éppen kellemes hírről számolunk be. A DailyMail és több médium jelentése alapján a szervezet új főnökének, Sir John Sawers-nek a felesége, Lady Shelley Sawers több, meglehetősen kényes információt szivárogtatott ki az Internetre a Facebook portálon keresztül.

Többek között fény derült a londoni lakás, illetve a házaspár gyerekeinek pontos címére, ami érthető okokból meglehetősen kényes és védendő adat egy ilyen személy esetében. Ezen felül a profilból a feleség bejegyzéseinek illetve a feltöltött képeknek "köszönhetően" fontos részleteket tudhattunk meg többek között arról, hogy hol nyaral a házaspár, kik a barátaik és hol dolgoznak. Ráadásul semmiféle védelem nem került a oldalra, így gyakorlatilag bármelyik Facebook-felhasználó, aki tagja a nyílt London-hálózatnak, megtekinthette az profilt. A dolog úgy látszik annyira kitudódott, mielőtt a hivatal lépett volna valamit, hogy a hagyomány szerint "C" kódnevű titkosügynök még köszönőleveleket is kapott a felesége Facebook-oldalára, melyekben gratuláltak az új munkájához.

Miután a DailyMail kapcsolatba lépett a Brit Külügyi Irodával (British Foreign Office), minden egyes kényes információ, mely kompromittálná az illetőt nyom nélkül eltűnt a Facebook-ról.

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

2. szabtam
2009.07.06. 12:42
VISSZA A HIRHEZ

vezetőknél ez talán nem olyan gond. a ciki az, amikor a fedett ügynököt teregetik ki. az már az életével játszik...

itt pedig utólag pedig már törölhették. akit érdekelt, az úgyis levéste az adatokat. a haverok helyében azért nem örülnék. gondolom asszonyka is meg lett dícsérve. akinek ilyen munkát végez a férje, nem kéne ennyire tyúkeszűnek lennie...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. prohlep
2009.07.06. 13:45

Miért gondoljátok az MI6-ot hülyének?

Ha én felelnék a titkosszolgálatért, akkor minden ügynök és környezete internetes tevékenységét szűrném. Azaz egy feleség nem tudna az MI6 stratégiai elképzelésével ellentétes információkiszivárogtatást végrehajtani.

De hogy mindez ne keltsen feltünést, ezért egy sokkal szélesebb kört figyeltetnék és szüretnék, nehogy a figyelés puszta ténye árulja el, hogy ki mennyire fontos és miben fontos.

Az adott esetre én úgy tekintek, hogy közzétevődött néhány lakcím, munkahelycím, baráthely és nyaralásihely, azaz ahol a célszemélyek felbukkanása várható.

Pontosabban ahol szeretném, hogy a célszemélyek felbukkanására várjanak.

Szerintem az MI6 tök jól működik. Éppen azt csinálja, amit kell. Védi az embereit azáltal, hogy a felbukkanási helyükre vonatkozó dezinformációról hagyja elterjedni, hogy kényelmetlen információkra derült fény.

Mellesleg az sem biztos, hogy a ténylegesen védendő személynek van felesége és gyermeke.

Szerintem egy jól működő titkosszolgálat esetén a köznép által jólinformált befolyásos politikus vezető sem feltétlen van tisztában azzal, hogy ki kicsoda valójában, mert nagy a kockázata annak, hogy amikor a vezető bukik, akkor emberi gyengeségből kikotyog kényes dolgokat.

Titkosszolgálatok valószínűleg egy részben autonóm világot élnek és egy autonóm befolyásuk van a világ alakulására.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!