iPon Hírek

Faeria – Már megint egy kártyajáték?

Dátum | 2017. 04. 05.
Szerző | Nephin
Csoport | JÁTÉK

Gyűjtögetős kártyajátékokból elég jól el vagyunk látva: a klasszikus Magic the Gatheringen és klónjain kívül ott van a rendkívül népszerű, Blizzard-féle Hearthstone, de ha nem szeretjük a World of Warcraft világát, akkor is megtalálhatjuk a magunknak való körítést a bétafázisban lévő, witcheres Gwent, vagy a nemrég hivatalosan is megjelent Elder Scrolls: Legends révén. A Faeria ebben a műfajban próbálkozik, de korábban már kidolgozott, máshonnan ismert háttérvilág nélkül. Ez persze nyilván jelent némi hátrányt, hiszen – valljuk be – hajlamosak vagyunk eredendően pozitívan viszonyulni az általunk kedvelt, jól ismert környezetben játszódó akármihez. Bár a játék sok tekintetben hasonlít például a Hearthstone-hoz, néhány egyedi vonása is van, melyek megragadhatják figyelmünket.
A legfontosabb ezek között az asztal, ahová el kell helyeznünk kártyáinkat. A meccsek elején csak üres hexagonokat találunk, melyeket nekünk kell megtöltenünk, vagyis gyakorlatilag mi építjük fel a játékhoz szükséges területet és az ellenfélhez vezető utat. A hexagonokba illeszthető elemekből, „földdarabkákból” többféle is létezik (normál, erdős, sivatagos, vizes), mindegyik egyedi tulajdonságokkal rendelkezik. Ezek rendkívül fontosak, hiszen bizonyos kártyákat csak a megfelelő típusú alapra helyezhetünk fel. Minionjaink minden körben egyet léphetnek a már kiépített irányokba, a támadás maximum két hexagonnyi távolságra lehetséges. Az asztal építésének taktikai aspektusai roppant szórakoztatóak. Kicsit olyan az egész, mintha egy sakkal kombinált kártyajátékot játszanánk, ahol bábuk helyett lapokat használunk. Minél közelebb jutunk ellenfelünkhöz az elkészült részek segítségével, annál könnyebb lesz közvetlenül őt megtámadnunk, hiszen bármelyik általunk lerakott elemre odahelyezhetjük lényeinket – könnyű belátni, mekkora előnye van egy, a másik féltől két-három hexagonnyira lévő mezőnek. Ez persze az ellenfélre is igaz, így a nagy terjeszkedés közben érdemes odafigyelni arra, hogy saját avatárunk védve legyen. A más játékokban megszokotthoz hasonlóan itt is „manába” kerül a lapok játékba hozása. Az erőforrást ezúttal faeriának hívják, az erősebb kártyákhoz nyilván többre van belőle szükségünk. Ami érdekes változás a „hagyományoshoz” képest, az az, hogy az egy körben fel nem használt faeria mennyisége átkerül a következő körre, lehetővé téve a nagyon ütős kártyák bedobását. A Faeriának van egy kalandmódja is, ahol az MI-ellenfelekkel szemben próbálhatjuk ki magunkat. Megéri időt fektetni ebbe a játékmódba, mert számos jutalmat kapunk érte: kozmetikai cuccokat, kártyákat és a játékbeli fizetőeszközt is. Amit nagyon sajnáltam, hogy a Hearthstone-tól, vagy az Elder Scrolls: Legendstől eltérően nincs igazi történet; az ellenünk felvonultatott bossokból hiányzik egy jó adagnyi személyiség, ami érdekesebbé tehetné a velük folytatott harcot. Ennek hiányában az egész inkább árkád gyakorlásnak, mint „kalandmódnak” tűnik.
Persze a gyűjtögetős kártyajátékok lényege a PvP, így a legtöbb játékosban nem okoz túl nagy törést ez a hiányosság. A Faeriában is választhatunk a normál meccsek és a ranglétrás összecsapások között – az egész teljesen ismert lehet bármely másik játékból, amire legyinthetünk persze, de szerintem nem kötelező minden fejlesztőnek szakítania a jól bevált módszerekkel a járatlan út kedvéért. A gép elleni játéknak megvannak a hátulütői, mely főleg az unalomban nyilvánulhat meg, de ha egy másik játékossal nézünk farkasszemet, az mindig tartalmazza azt a meglepetés-faktort, ami érdekessé teszi a küzdelmet még akkor is, ha máshonnan ismert, egyáltalán nem innovatív megoldásokkal vívjuk – az emberek ugyanis kiszámíthatatlanok. A Faeria kártyalapjait a normál, rare, epic és legendary csoportokba oszthatjuk, ebben ugye megint nem sok újdonság van, de bekerül a már korábban említett „talajtípus” is, tehát egyes lapoknál meg van határozva, hogy például csak erdős területre pakolhatjuk le és csak ezeken fog mozogni. Vannak olyan lények is, melyek több darabot igényelnek az adott terepből az első felhelyezéskor. Nem maradnak el az effektlapok sem, melyekkel különböző varázslatokat végezhetünk, mint mondjuk az egyes minionok megsebzése. Szintén ismerős lehet a lényekre vonatkozó effektek csoportja: a tauntlapokra épülő paklikat kedvelőknek például a Faeriában sem kell majd csalódniuk. A paklikészítés megintcsak ismerős lehet szinte bármelyik másik gyűjtögetős kártyajátékból. Harminc lapból állíthatjuk össze saját „keverékünket”, a szokásos módon célszerű egyensúlyban tartani az effektlapok, erősítők és lénykártyák számát. Természetesen több paklit is csinálhatunk, a játék elején a remekül elkészített tutorial nagy segítséget nyújt a kezdőknek: elmagyarázza a különböző típusú paklik rejtelmeit és segít elkészíteni őket. A tutorialt mindenki egy erdős paklival kezdi, itt az erősebb lények csak akkor idézhetők meg, ha már több hexagont is beépítettünk fákkal az asztalon. Lehetséges az is, hogy többféle lényből áll a paklink, de ennek az asztalépítésnél lesz hátulütője, hiszen nem biztos, hogy eleget le tudunk pakolni az erősebb lényeknek megfelelő talajtípusból, ha sokfelé el kell apróznunk lépéseinket. Főleg eleinte érdemes inkább egyfajta lénytípusra koncentrálni, a többi helyet pedig semleges lapokkal feltölteni. A Faeria meglehetősen szép játék, mármint akkor, ha szeretjük ezt a kicsit mesés, cukilényes, színpompás stílust. A magam részéről például az Elder Scrolls: Legends „komorabb” megjelenését preferálom, de önmagában itt sincs baj a látvánnyal. Látszik, hogy minél szélesebb körű közönség számára akarták vonzóvá tenni a játékot. A különböző térképek, asztalok nagyon jól néznek ki, sokszor olyan érzésünk támadhat, mintha egy tündérmesében sétálnánk és erre a hanghatások is ráerősítenek. Amik feltűnően hiányoznak más játékokhoz képest, azok az animált lapok és az egyedi hanghatásokra is hiába várunk. Nagyon tetszett viszont az asztalépítés kivitelezése.
A Faeriát ingyenesen játszhatjuk, a fejlesztők a mikrotranzakciókból szeretnének bevételhez jutni: ha nem akarunk farmolni, vásárolhatunk gemeket, illetve steames csomagokat, melyekben mindenféle finomság van a bolt kínálatából. Megnyugtató volt látni, hogy nincsenek pay-to-win tárgyak, sőt, az ingyenes játék közben is rengeteg lap és fizetőeszköz esik az ölünkbe jutalomként, az utóbbival pedig mindent kiválthatunk valódi pénz használata nélkül. Újabb bevételi forrást jelentenek a napi küldetések is – teljes meggyőződéssel állítom, hogy egy petáknyi kiadás nélkül képesek vagyunk helytállni a ranglistás meccseken, egyáltalán nem vagyunk hátrányban. A boltban kaphatóak még különböző kozmetikai tárgyak (hátlapok, hősportrék és a többi) is, de ezeknek nincs hatása a játékmenetre. A Faeria egy jól sikerült alkotás lett, mely egyesíti magában az olyan asztali játékok, mint a sakk, valamint a körökre osztott kártyajátékok jellemzőit. Az általunk felépített asztal miatt a megszokottnál több taktikázásra nyílik lehetőségünk. Ami nagy kérdés, hogy az ismert háttérvilág hiánya mennyire tartja majd vissza attól a nagyobb nevek (Hearthstone, Elder Scrolls: Legends) rajongóit, hogy kipróbálják a Faeriát is. Úgy vélem, egy próbát mindenképp megér, annál is inkább, mert a fejlesztő Abrakam folyamatosan pakolja be az új tartalmakat, közösségi célokat, eventeket. Cuki grafikája miatt fiatalabbaknak is jó belépő lehet a műfajba, így családi játékként sem elhanyagolható, ráadásul teljesen ingyenesen is labdába rúghatunk a többi játékossal szemben. Ha kedvelitek a sakkot, vagy a kártyás játékokat általában, kukkantsatok bele!
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

5. Tapir_606
2017.04.05. 15:18
felraktam, 6 hónapot ült a gépen anélkül, hogy elindítottam, aztán végigtoltam a tutorialt
kétlem, hogy több időt beleölnék, bár ez inkább szabadidő hiánya
mélyebbnek (és emiatt nagyságrendekkel jobbnak) tűnik a Hearthstone-nál, bár érződik rajta, hogy kisebb költségvetésű, azért tiszteletreméltó játéknak néz ki valóban, nem egy gány darab
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. noPublicFG
2017.04.06. 02:41
A videó végén​ ott a Google play os, mint platform, letöltési lehetőség, de nem találom. (Apple store-on megvan!)
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. potkeny noPub...
2017.04.06. 11:33
Az oldaluk azt írja, hogy "Android soon"...
https://www.faeria.com/play

Tehát valamikor a következő évezredben
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. nathanallg...
2017.04.06. 12:51
Ios re is csak két hete jelent meg. Én pc-n meg ipaden is játszom,ugyanazzal az accounttal. Én szeretem. Érdemes a a solo játékokat sokat játszani az elején ,mert meg lehet tanulni sok mindent és fejlödni is szépen lehet. Pénz nélkul is jol lehet játszani.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. noPublicFG potke...
2017.04.06. 14:17
Igaz. Annyira kerestem, hogy a nyilvánvaló eszembe sem jutott.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!