iPon Hírek

Fájdalomcsillapítóként használja a skorpiómérget egy rágcsáló

Dátum | 2013. 10. 25.
Szerző | Jools
Csoport | EGYÉB

A déli prériegér aprócska mérete és ártalmatlan kinézete ellenére minden idők egyik legveszélyesebb emlőse: étrendjében szerepelnek ugyanis Észak-Amerika legmérgesebb skorpiói. A kéregskorpiók csípése még az ember számára is roppantul fájdalmas élmény, apróbb rágcsálók esetében pedig csaknem mindig halálos, a prériegereket azonban ez látszólag egyáltalán nem zavarja. Könyörtelenül levadásszák, majd elfogyasztják az ízeltlábúakat, és ha a skorpió közben megcsípi őket – ami igen gyakran előfordul −, mintha meg sem éreznék a szúrást. Ashlee Rowe, a Michigani Állami Egyetem kutatója kollégái segítségével kiderítette, hogyan képesek erre a rágcsálók. A prériegér egyik fehérjéje a méreg jelenlétében blokkolja a fájdalomreceptorokat, vagyis a skorpiócsípés a rágcsálók számára gyakorlatilag fájdalomcsillapító hatású. A kéregskorpió csípése során normális esetben a méreg az érző idegsejt falának egyik fehérjéjéhez kapcsolódik, megindítva ezzel a nátrium-ionok beáramlását, a keletkező ingerület pedig fájdalomérzetként továbbítódik a központi idegrendszer felé.

Rowe először úgy gondolta, hogy a prériegér esetében talán a membránfehérje alakja változott meg egy mutáció következtében, így a toxin többé nem képes ehhez kapcsolódni. Az alaposabb vizsgálatok azonban kiderítették, hogy a fehérje ugyanúgy reagál a méregre, mint az emlősök többségénél történik, és a megoldást egy másik, szintén az idegvégződésben jelen levő protein működésében kell keresni. Ez a második fehérje (szintén egy nátriumcsatorna) a fájdalomérzet fenntartásában vesz részt, vagyis az első fehérje aktiválásával ez is működésbe lép, újabb és újabb fájdalomjeleket továbbítva az agyba. Rowe kutatócsoportja kísérletileg igazolta, hogy míg a háziegér esetében a skorpióméreg csak másodlagosan hat erre a fehérjére, az első fehérje aktiválása által, a prériegér módosult szerkezetű proteinjéhez képes maga is hozzákapcsolódni, és blokkolni ennek működését. Vagyis az első fehérje által kiváltott fájdalomérzet rögtön meg is szűnik, ahogy a méreg működésbe lép. A második nátriumcsatorna blokkolásával az állatok mindenféle fájdalmas stimulussal szemben érzéketlenné válnak. Amikor kutatócsoport különféle anyagokat injekciózott háziegerek és prériegerek talpába, ez utóbbiakat jobban zavarta a sima sóoldatos injekció szúrásának nyoma, mint amikor ugyanoda skorpiómérget juttattak be, ami aztán rögtön megszűntette a bőr irritációját is. Az utólagosan beadott méreg a fájdalomreceptorokat erősen ingerlő formalinos injekció hatásait is azonnal semlegesítette. Az egér és a prériegér második fehérjéjét kódoló génszakasz szekvenálása alapján kiderült, hogy ezek közt mindössze két aminosavnyi eltérés van: a háziegér proteinjének 859. aminosava glutaminsav, a 862. pedig glutamin, míg a prériegér esetében pontosan fordítva van a kettő. Ez a minimális különbség pedig elég ahhoz, hogy a skorpióméreg gyökeresen eltérő hatást gyakoroljon a kétféle protein működésére. A szakértők abban reménykednek, hogy a jelenség alaposabb megismerése révén újfajta fájdalomcsillapító módszerek lehetnek kidolgozhatók.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

7. kem1337
2013.10.25. 17:40
Azt nem értem, hogy a méreg mitől nem halálos? Oké, hogy nem érzi, de nem az lenne a lényege, hogy öljön a mérge?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. sks7891
2013.10.25. 17:51
Ez egy verseny. A skorpiónak az érdeke, hogy halálos mérget állítson elő, az egéré, hogy ez a halálos méreg őt ne ölje meg. Most éppen az egér vezet. Tegnap lehet az egér nem volt éppen nyeregben, hogy holnap mi lesz, azt meg senki sem tudja...

Tegnap, holnap természetesen évmilliók. Egy méreg pedig nem egyetemleges. (:
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. mikej95
2013.10.25. 18:53
Ha jól értem ebben a fájdalomcsillapítás az akar lenni, hogy létrehoznak egy meglévő genomból egy olyan génkezelést, amitől egy létező, természetben könnyen fellelhető méreg fájdalomcsillapítóként fog funkcionálni? Egyszerűbb, mintha csinálnának egy mesterséges gént és létrehoznának valami katalizátort, de így sem holnap valósul ez meg.

kem1337: Ugyan azért halálos, mint a méhek mérge. Alapvetően lokálisan fejti ki a hatását, de ha olyan helyen vagy elég helyen csíp meg, akkor a méreg olyan idegeket is blokkolhat, ingerelhet, amik halálhoz vezetnek.
Pl: Nagy különbség van aközött, hogy a darázs a lábad csípi meg vagy a torkodat. Utóbbi esetben értelem szerűen megfulladhatsz.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. Humbuk
2013.10.26. 00:02
Már látom is a szalagcímeket!
"Nevelje ön is otthon házi skorpióját! Ha fáj valami, csak bőszítse fel, és a fájdalomnak szúrtak! Adv**
A 21. század, már az ön terráriumában!"

kem1337: Én is furcsának találom, de lehet a skorpiónak elég, ha kínfájdalmában nem tud elszaladni a vacsora.
Sokféle méreg van, azért az olyan lándzsakígyó féle szövet lebontós az elég durva ehhez képest.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. FRK
2013.10.26. 07:53
@kem1337

Valószínűleg a prériegér szervezete megtanult védekezni a skorpió által termelt méregtípusra. Szerintem ha nem az élőhelyén őshonos skorpióval találkozik, akkor az egér jön ki vesztesen.

A méhcsípésnél sem mindenki reagál egyformán. Van akinél kicsit bedagad a csípés helye és fáj, ezzel letudva a káros hatást. Másnál (aki allergiás rá) ugyanezen méreg teljesen másképp fejti ki hatását, más kölcsönhatások lépnek fel a testben, ezért akár anafilaxiás sokkot is kaphat.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. uristen
2013.10.26. 13:16
5: Irigylem azokat, akiknek a méhcsípés csak viszketést okoz.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. Lugi
2013.10.26. 17:56
És vannak azok a darazsak, akik kérdés nélkül embert ölnek.
http://www.hir24.hu/elet-stilus/2013/10/03/brutalisak-kina-gyilkos-darazsai/
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!