iPon Hírek

Fájlcserélés: Európa tartja magát, egyensúlyt akar

Dátum | 2008. 04. 11.
Szerző | Gabriel
Csoport | HÁLÓZAT

Leszavazta az Európai Parlament azt a törvénytervezetet, amelyik véglegesen letiltotta volna az illegális fájlmegosztók internet-hozzáférését.


A tervezet szerint ugyanis mindazoknak, akiket rajtakapnak jogvédett zenei-, videó- vagy egyéb jellegű anyagok megosztásán, meghatározatlan időre (valószínűsíthetően végleg) letiltották volna a net-hozzáférését.

Az Európai Parlament szóvivője, Malene Folke Chaucheprat elmondása szerint ez a szavazás is jól mutatja azt a tényt, hogy az parlament képviselői egyensúlyt akarnak teremteni a jogtulajdonosok és a fogyasztók érdekei között - ami pedig nem valósítható meg olyan drasztikus intézkedésekkel, mint az internet-elérés letiltása.

Ennek ellenére azonban a parlament nagymértékben megosztott ebben a kérdésben, mivel csupán minimális többséggel született meg ez az eredmény: 313 képviselő szavazta le a tervezetet, miközben 297 támogatta. Az egyik oldalon gyakran rámutatnak, hogy az európai lakosság jelentős hányada is ellenzi az ilyen jellegű lépéseket, míg a másikon lényegében a nemzetközi zene- és filmipar (akik például az Egyesült Királyságban is kizsarolták a hálózati forgalom ellenőrzését az internet-szolgáltatóktól) érdekeinek kiszolgálóitól megszokott hozzáállást láthatjuk.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások