iPon Hírek

Fájlmegosztás Észak-Koreában

Dátum | 2012. 06. 11.
Szerző | Jools
Csoport | IT VILÁG

A szólás- és sajtószabadságért küzdő szervezetek, például a Freedom House vagy a Riporterek Határok Nélkül, az észak-koreai médiát évtizedek óta a világ legellenőrzöttebb információforrásaként tartják számon. Az elmúlt fél évszázadban az ország vezetősége vaskézzel uralta a hazai sajtót, pontosan meghatározva, hogy milyen információkhoz és milyen köntösben férhetnek hozzá az ország lakói.

Az információs forradalom azonban nem kerülte el a világnak ezen „elzárkózó” szegletét sem, így ha lassan is, de változni látszik a helyzet, ahogy a technológia fejlődése révén egyre több észak-koreai fér hozzá cenzúrázatlan külföldi forrásokhoz. Erről a változó világról végzett felmérést az InterMedia, amelynek munkatársai észak-koreai disszidenseket, menekülteket és külföldre látogatókat faggattak ki az országban uralkodó állapotokról.

Nat Kretchin és Jane Kim elsődlegesen a populáris média beáramlásának mértékére voltak kíváncsiak, és meglepő dolgokat tártak fel kutatásuk során. A lakosság részéről a nyitási folyamat a külvilág felé a kilencvenes évek végén kezdődött, amikor a súlyos élelmiszerhiány és az ennek nyomán jelentkező éhínség jelentősen megingatta az észak-koreaiak hitét kormányukban.


A társadalom jobb anyagi helyzetben lévő, különösebb hatalommal nem, de kapcsolatokkal annál inkább bíró tagjai az évek során elkezdetek különféle tiltott dolgokat beszerezni Kínából: MP3 lejátszókat, DVD-ket, pendrive-okat, és ezek révén különféle ellenőrizetlen tartalmak kezdtek beáramolni az országba. Ezeket pedig azóta is folyamatosan terjeszti egymás közt a lakosság, így valóságos digitális szamizdat-mozgalom alakult ki, adathordozóról adathordozóra terjednek a külföldi zenék, sorozatok, filmek, könyvek.

A kutatás során megkérdezettek elmondása szerint a lakosság meglepően nagy részének van MP3/4 lejátszója, különösen a fiatalok körében elterjedtek ezek az eszközök, és a középiskolások, valamint az egyetemisták zenelejátszóinak mindegyikén találni dél-koreai zeneszámokat. A családok és barátok gyakran összeülnek megnézni a népszerűbb dél-koreai sorozatok illegálisan beszerzett legújabb részeit. A déli szomszédságból származó sorozatok nagyon népszerűek a lakosság körében, mivel az azokban felsejlő kép szöges ellentétben áll a propaganda által hangoztatott helyzettel, miszerint Dél-Korea szegény és elnyomott. A tévéműsorok jóképű, vidám és jólöltözött dél-koreai fiataljai elég nehezen férnek össze a hatalom által sugallt nyomorral.

A külföldről beszerzett anyagok a társadalom egyre mélyebb rétegeibe szivárognak le, és úgy tűnik, hogy egyre kisebb a félelem a „lebukástól” is: a gyerekek az iskolai számítógépeken másolják egymásnak a tiltott anyagokat, ez pedig pár évvel ezelőtt még elképzelhetetlen lett volna. A mobiltelefonok a legszegényebb régiókban is megszokottnak számítanak (ami jelentős változást jelent ahhoz képest, hogy négy évvel ezelőtt még börtönbe zárták az ilyen készüléket birtoklókat), a tehetősebbek között pedig az iPad sem számít ritkaságnak. Az ország ráadásul a világ talán legteljesebb 3G lefedettségével rendelkezik, 2011-es adatok szerint a lakosság 94 százaléka él olyan területen, ahol van lehetőség 3G-hozzáférésre. A külföldi médiatartalmakhoz való hozzáférésért továbbra is kemény büntetés jár (három hónaptól öt évig terjedő kényszermunka a bűn súlyosságától függően), az internetképes elektronikus készülékek elterjedésével azonban egyre nehezebben korlátozható a külvilággal való kapcsolattartás.


Érdekes kettősséget jelent az is, hogy a kormány ugyan igyekszik kontrollálni a világhálóhoz való hozzáférést, az ország mégis a netes kémkedés egyik legnagyobb fellegvárának számít. A szakértők szerint az Egyesült Államok és Oroszország után Észak-Korea rendelkezik a harmadik legjelentősebb „fegyvertárral”, ha kibertámadásokról van szó. A nyugati világ Észak-Koreával foglalkozó szervezeteit rendszeresen érik online támadások, amelyek többsége valószínűsíthetően a távol-keleti országból ered.

Fontos leszögezni azonban, hogy a kutatás eredményeit feldolgozó tanulmány az észak-koreai társadalom egy nagyon aprócska szegmensét reprezentáló személyek beszámolói alapján készült. A legtöbb menekült a gazdagabb és kapcsolatokkal jobban ellátott határmenti városokból származik, míg a lakosság jelentős része ennél sokkal szegényesebb, falusi körülmények között él. Ezeken a területeken a technológiai fejlődés még mindig gyerekcipőben jár, és a korlátozott áramszolgáltatás sem teszi valószínűvé, hogy a közeljövőben radikálisan változna a helyzet. A városokban azonban érzékelhető, hogy ha lassan is, de változások vannak folyamatban, kérdés persze, hogy mi lesz erre a hatalom reakciója.

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

14. hmisi
2012.06.11. 13:58
Ideje lenne már végre felszabadítani őket.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
13. Lasko
2012.06.11. 14:04
"Felszabadítani" ezt az amerikai dumát A fél világnak pont az ilyen kijelentések miatt van baja az amcsikkal, ne akarjunk mi is olyanok lenni mint ők
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
12. zodiac83
2012.06.11. 14:12
Úgy érted, hogy a volt szocialista országokhoz hasonlóan a vörös csillagosok uralma alól a vörös pajzsosok uralma alá hajtani?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
11. zodiac83
2012.06.11. 14:15
"A tévéműsorok jóképű, vidám és jólöltözött dél-koreai fiataljai elég nehezen férnek össze a hatalom által sugallt nyomorral."

Attól, hogy a tévéműsorokban mi van, attól még a valóságban éppenséggel lehet nyomor.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
10. i2k010
2012.06.11. 14:27
zodiac83:
Dél-Koreában is vannak szegények (mint mindenhol), de koránt sincs olyan nyomor, mint azt az Il-kormány propaganda gépezete sújkolja/ta az évek folyamán.
Dél-Korea a gazdag "kistigris" országok egyike.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
9. reednow
2012.06.11. 15:08
Legjobb volna, ha Ők maguk, Észak-Koreai emberek csinálnának egy forradalmat, s megszabadulnának végre attól a ragálytól, mely fertőzi őket évtizedek óta....s akkor egyesülhetne újra a Koreai félsziget.

 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
8. Rotyoka
2012.06.11. 15:21
hmisi - 2012-06-11 13:58:06

Ez ugye irónia akart lenni? Őket a kutya sem akarja "felszabadítani" mivel nincs egy csepp olajuk sem
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. kisharo
2012.06.11. 15:22
Dettóra ugyanaz mint Magyarországon a 80-as években, amikor bementél egy discoba és mondtad a seftesnek, hogy kell neked a Rocky 3 kazettán.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. alfoldi
2012.06.11. 16:11
Hát ha Amerika szabadítja fel őket akkor nekik régen rossz lesz, mert ahova ők bevonulnak ott kő-kövön nem marad olyanok mint sáskák, tetves siserehad.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. mThom
2012.06.11. 17:24
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. Pharaoh
2012.06.11. 18:22
@reednow

Az egyesüléshez szerintem lenne egy-két szava a délieknek is. Nem hiszem, hogy szeretnének több millió koldust az országukba. Ha mégis megtörténne az nem olyan lesz, mint a németeknél, hanem egy jó hosszú folyamat.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. Rotyoka
2012.06.11. 19:11
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. asdsa
2012.06.11. 19:15
방정검시 실안밀점항 질문&답.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. salz asdsa
2012.06.11. 23:02
적어도 의미있는 무언가는 여기 쓴 ...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!