iPon Hírek

Falon is ügyesen közlekedik a négykerekű robotautó

Dátum | 2016. 01. 04.
Szerző | J.o.k.e.r
Csoport | SZÓRAKOZTATÓ

A Disney kutató-fejlesztő részlege eddig már sok érdekes koncepcióval rukkolt elő, igaz, voltak köztük olyanok is, amelyek hasznossága első látásra megkérdőjelezhető volt. Most egy új koncepcióról érkezett videó, ami nem más, mint egy négykerekű robot, ami teljesen függőleges falon is képes közlekedni, méghozzá meglepően nagy sebességgel, fürgén, remekül manőverezve.
A VertiGo névre hallgató prototípust a Disney Research Zurich és a Zürichi Egyetem kutatói egymással együttműködve készítették. A négykerekű robot fedélzetén két darab propellerrel ellátott keretet helyeztek el, amelyek forgathatóak – gyakorlatilag ezek döntik el, hogy merre induljon el a szerkezet, a dőlésszög módosításával pedig a robot sebessége is szabályozható. A nagyméretű propellerek segítségével a VertiGo akár falra is mászhat: ekkor a propellerek által termelt légnyomás a falhoz szorítja a kerekeket, így az apróság a falon is meglehetősen agilisan tud mozogni.
A fejlesztők szerint ennek a segítségével a robotok új képességhez jutnak, azaz ügyesen közlekedhetnek a kültéri és beltéri helyszínek között, hisz a falra nem csak felmászni tudnak, de a lemászás is ugyanilyen hatékonyan zajlik. Az egyelőre nem világos, hogy ezt a képességet a későbbiekben pontosan mely területeken szeretnék kamatoztatni, az viszont erősen valószínű, hogy hasonló robotok hamarosan kereskedelmi forgalomban is kaphatóak lesznek.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

3. arn
2016.01.04. 12:59
Jo poen, de miben tobb a felhasznalasi terulet, mint egy drone? Gyk egy dron kerekekkel.

Ha joval nagyobb sulyt elbirna, akkor ok.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. Szefmester
2016.01.04. 15:46
Verhetetlen Banzuke versenyszámnak, egy akadálypályán elnavigálni földön falon, és talán a plafonon. Mást nem tudok mondani...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. bp123
2016.01.04. 16:42
Kár hogy nem lehet nagyobbat építeni belőle, egy autóméretűvel azért már rendesen lehetne riogatni a népeket.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!